Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Tεράστια «πεινασμένη» μαύρη τρύπα τρώει έναν Ήλιο κάθε μέρα

Μία τεράστια μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε κέρδισε επάξια τον τίτλο της πιο…πεινασμένης, αφού καταπίνει κάθε μέρα έναν Ήλιο σε αέρια και σκόνη, ενώ η μάζα της έχει φτάσει ήδη τους 17 δισεκατομμύρια Ήλιους. Η ανάπτυξή της είναι τόσο γρήγορη που βρίσκεται ήδη στο ανώτατο όριο της ύλης που μπορεί να καταναλώσει.

Βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία J0529-4351 και αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο για τους επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν πώς μεγαλώνουν και εξελίσσονται οι ακραίες μαύρες τρύπες.

Οι μικρότερες μαύρες τρύπες με μερικές δεκάδες ηλιακές μάζες, γνωρίζουμε πως σχηματίζονται από την κατάρρευση των πυρήνων μεγάλων αστέρων και μεγαλώνουν μέσω συγκρούσεων με άλλες αντίστοιχες μαύρες τρύπες. Ωστόσο οι τεράστιες μαύρες τρύπες αποτελούν μυστήριο καθώς είναι πολύ μεγάλες για να είναι αποδοτικός αυτός ο σχηματισμός, ειδικότερα στα πρώτα στάδια της ιστορίας του σύμπαντος.

Διάστημα: Αστρονόμοι εντόπισαν τον παλαιότερο «νεκρό» γαλαξία που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα - Φωτογραφία

Μία τεράστια μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε κέρδισε επάξια τον τίτλο της πιο…πεινασμένης, αφού καταπίνει κάθε μέρα έναν Ήλιο σε αέρια και σκόνη, ενώ η μάζα της έχει φτάσει ήδη τους 17 δισεκατομμύρια Ήλιους. Η ανάπτυξή της είναι τόσο γρήγορη που βρίσκεται ήδη στο ανώτατο όριο της ύλης που μπορεί να καταναλώσει.

Ο γαλαξίας J0529-4351 δημιουργήθηκε 1.5 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang και είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πώς έγινε τόσο μεγάλη η μαύρη τρύπα. Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στο ρυθμό που καταναλώνει την ύλη. Οι επιστήμονες υπολόγισαν πως η μαύρη τρύπα μεγαλώνει με ρυθμό 370 ηλιακών μαζών το χρόνο και έχει φτάσει το λεγόμενο όριο Eddington, το ανώτατο όριο δηλαδή που μπορεί να τραφεί μία μαύρη τρύπα και να παραμείνει σταθερή.

Υπάρχουν πολλά ακόμα που δε γνωρίζουμε για αυτήν τη μαύρη τρύπα και οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν το τηλεσκόπιο Atacama στη Χιλή για να ρίξουν μία πιο κοντινή ματιά.

Tags
Back to top button