
Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν νέα ηχητικά ντοκουμέντα από το τραγικό βράδυ της σφοδρής σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, έπειτα τη διαβίβαση της δικογραφίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Βουλή.
Πρόκειται για κλήσεις νεαρών επιβατών στο «100», οι οποίοι, σε κατάσταση πανικού, ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια φωνάζοντας ότι «το τρένο έπιασε φωτιά».
Σημειώνεται ότι στα ηχητικά ντοκουμέντα δεν γίνεται καμία αναφορά στη σύγκρουση των τρένων αλλά αποτυπώνεται ξεκάθαρα με λυγμούς και κραυγές η αγωνία των νεαρών να μην καούν ζωντανοί.
Το ηχητικό απόσπασμα που αποκάλυψε ο ANT1 είναι λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση. Μία νεαρή επιβάτιδα καλεί την Άμεση Δράση λέγοντας ότι το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα–Θεσσαλονίκη έχει τυλιχθεί στις φλόγες, κάπου μετά τη Λάρισα, ενώ στο υπόβαθρο, ακούγονται έντονα κλάματα και κραυγές πανικού.
Νεαρή: Πήρα για το τρένο, πήρε φωτιά ένα τρένο από Αθήνα!
(Φωνές και «Βοήθεια» από το βάθος)
Εκφωνητής 100: Πού, κυρία;
Νεαρή: Δεν ξέρω πού είμαστε… Μετά τη Λάρισα
(Λυγμοί, ουρλιαχτά)
Νεαρή: Είναι πολύς κόσμος μέσα! Κάντε κάτι, γρήγορα!
(Ακούγεται: «Πήρε φωτιά το τρένο!»)
Εκφωνητής 100: Φύγατε από Λάρισα προς πού;
Νεαρή: Από Λάρισα προς Κατερίνη… Είναι πολύς κόσμος εγκλωβισμένος!
(Άλλη φωνή από το βάθος: «Και την Πυροσβεστική!»)
Νεαρή: Γρήγορα, γρήγορα…
Νεαρή: Είμαστε μετά τα Φάρσαλα… προς Κατερίνη, ναι προς Λάρισα.
Εκφωνητής 100: Έχετε περάσει τη Λάρισα;
Στο τέλος της συνομιλίας, ακούγονται κραυγές: «Απομακρυνθείτε!», υπογραμμίζοντας το χάος και την τρομακτική ένταση που επικρατούσε.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ηχητικό, που αποτυπώνει με ανατριχιαστικό τρόπο τον τρόμο των επιβατών, προστέθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα στη δικογραφία-μαμούθ που περιλαμβάνει 59.000 αρχεία. Πρόκειται για υλικό που προσδίδει νέα διάσταση στην έρευνα για τις ευθύνες γύρω από το τραγικό δυστύχημα.
Στη Βουλή η δικογραφία για Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη
Πρόκειται για μία δικογραφία 10.000 σελίδων, η οποία πρέπει διαβαστεί και να αξιολογηθεί από τους βουλευτές. Η αντιπολίτευση ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη, διαμηνύει η κυβέρνηση.
Όπως είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης κάνουμε κάτι για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής «για να δώσουμε πρόσβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων αλλά και σε μεμονωμένους βουλευτές που θα έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τις σημειώσεις τους, χωρίς όμως αντίγραφα ή φωτογραφίες από κανέναν. Υπενθυμίζω ότι σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις, ακόμη και αν η δικογραφία ήταν χιλιάδων σελίδων η πρόσβαση δινόταν κάθε φορά σε έναν εκπρόσωπο από κάποια κοινοβουλευτική ομάδα και οι υπόλοιποι ανέμεναν σε λίστα για να λάβουν γνώση».
Ήδη υπάρχει ένα γραφείο έτοιμο, στον πρώτο όροφο, στην αίθουσα 168, όπου υπάρχουν δέκα υπολογιστές για τα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές.