Το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ της Ευρώπης, και το σημαντικότερο μετά το ΝΒΑ ετοιμάζεται για τεράστιες αλλαγές μετά και την απόφαση της πλειοψηφίας των μετόχων της Ευρωλίγκα να διώξουν τον επί 21 ετών πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Τζόρντι Μπερτομέου.
Ο Καταλανός μάνατζερ τυπικά θα βρίσκεται στη θέση του μέχρι το τέλος της σεζόν και από το καλοκαίρι του 2022 οι μέτοχοι της Ευρωλίγκα που είναι και οι ιδιοκτήτες των 11 ομάδων με εγγυημένο συμβόλαιο στη διοργάνωση θα αναθέσουν σε νέο διευθύνοντα σύμβουλο τη συνέχιση του πρωταθλήματος.
Το πρόσωπο το οποίο θα καθίσει στη θέση του Τζόρντι Μπερτομέου θα είναι τεχνοκράτης και θα έχει στόχο την εξασφάλιση σημαντικών οικονομικών πόρων, την διαφάνεια των οικονομικών της εταιρείας, την προώθηση του μπασκετικού προϊόντος και σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Αγγλία και φυσικά τη γεφύρωση των σχέσεων μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκα.
Ήδη σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Cosmote tv ο γενικός γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής αναφερόμενος στα εσωτερικά της Ευρωλίγκας και τις ανάγκες των ομάδων της είπε: «Νομίζω ότι οι ομάδες ξέρουν πολύ καλά τι ψάχνει η κάθε μία από αυτές. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η FIBA είναι πάντα εκεί για αυτές. Αυτό δεν έχω κανένα πρόβλημα, όπως το έχω πει σε ιδιωτικό επίπεδο, να το πω και δημόσια: Η FIBA είναι εδώ για όλους».
Άλλωστε, ένας από τους λόγους που ο Τζόρντι Μπερτομέου βλέπει την πόρτα της εξόδου είναι και το γεγονός της συνεχούς αντιπαράθεσης με τη FIBΑ. Και πως να μην στηρίζει αυτό τον διαχωρισμό ο οποίος κάθε άλλο παρά καλό κάνει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όταν ο 62χρονος τον Σεπτέμβριο του 2000, σύστηνε την τότε «επαναστατική» EuroLeague εξηγώντας πως «τίποτα δεν θα είναι το ίδιο». Τότε οι ιδιοκτήτες των ομάδων άκουγαν από τα χείλη του 41χρονου Τζόρντι ότι θα δημιουργούσαν μια διοργάνωση με ξεχωριστή λάμψη και περισσότερα οφέλη για τα κλαμπ.
Μάλιστα ο Μπερτομέου, τότε, παρουσίασε στους ιδιοκτήτες των ομάδων έναν πολύ μεγάλο χορηγό που δεν ήταν άλλο από την Telefonica, την τρίτη σε μέγεθος εταιρεία παροχής ίντερνετ στον κόσμο, με δραστηριότητες στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη και στην Αφρική στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης και των κινηματογραφικών παραγωγών. Με την Telefonica ο Τζόρντι άρχισε να πείθει τους ιδιοκτήτες των ομάδων ότι μπορεί να έχει τέτοιου βεληνεκούς χορηγούς και να αυξάνει τα έσοδα και των ομάδων εκτός από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία θα έφερναν επιπλέον χρήματα.
Δυστυχώς για τις ομάδες όμως όσο τα χρόνια περνούσαν ο γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου του 1959 στην Βαρκελώνη Τζόρντι λειτουργούσε απολυταρχικά χωρίς να δίνει λογαριασμό στους ιδιοκτήτες και μετόχους, ενώ το 2015 τους παρουσίασε το δεκαετές κλειστό συμβόλαιο των 11 μετόχων οι οποίοι εξασφάλιζαν την συμμετοχή τους στην Ευρωλίγκα αλλά χωρίς να έχουν λόγο στα οικονομικά δεδομένα.
Τον περασμένο Απρίλιο στην μυστική σύσκεψη της Αθήνας ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι επτά ομάδων (Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζαλγκίρις, Εφές και Αρμάνι Μιλάνου) συναντήθηκαν για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους. Η πολυεθνική IMG, βασική χορηγός της Ευρωλίγκα,την οποία έφερε το 2015 ο Καταλανός μετά βαϊων και κλάδων υποσχόμενος μεγάλα έσοδα στους συλλόγους ανακοίνωσε μεγάλες περικοπές στην χρηματοδότηση καθώς τα έσοδά της είχαν μειωθεί με την πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά της Μακάμπι παρουσίασε στοιχεία από έρευνα για τα πεπραγμένα του Μπερτομέου με τους άλλους συμμετέχοντες στην μυστική σύσκεψη να αγανακτούν. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή τη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των επτά συζήτησαν ότι στα 20 χρόνια της Ευρωλίγκα έχουν δαπανηθεί από τους ιδιοκτήτες των ομάδων τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ και τα έσοδα να είναι μηδαμινά. Μόνο ο Παναθηναικός έχει ξοδέψει 350 εκατομμύρια ενώ περίπου 250 εκατομμύρια είναι αυτά που έχει δαπανήσει ο Ολυμπιακός.
Όπως συζήτησαν οι εκπρόσωποι των ομάδων και στις επόμενες συσκέψεις τους η οικονομική διαχείριση του Τζόρντι Μπερτομέου ήταν μια πλήρης αποτυχία. Τα λιγοστά έσοδα των ομάδων από τις νίκες προέρχονταν κυρίως από τις τηλεοπτικές συμφωνίες όπου μόνο η Ελλάδα πλήρωνε περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ. Για να καταλάβει κανείς ότι τα έσοδα των ομάδων από την διοργάνωση είναι μηδαμινά και ότι απλά «ματώνουν» οι τσέπες των ιδιοκτητών φαίνεται από τα οικονομικά δεδομένα τα οποία συζήτησαν οι εκπρόσωποι των ομάδων.
Αν μια ομάδα είχε το απόλυτο σερί νικών μέχρι και την κατάκτηση του πρωταθλήματος θα βάλει σήμερα στα ταμεία της περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Μια νίκη αγώνα κοστολογείται 37000 ευρώ! Όταν στο τσάμπιονς λιγκ μια νίκη για όμιλο είναι 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στην ψηφοφορία η οποία έγινε μέσω zoom την περασμένη εβδομάδα οι 11 ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο αποφάσισαν με ψήφους 6-5 υπέρ της απομάκρυνσης του Καταλανού δικηγόρου. Οι ομάδες που ψήφισαν υπερ της παραμονής του Τζόρντι Μπερτομέου ήταν Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Φενέρμπαχτσε και Ανατολού Εφές και εκείνες οι οποίες έδειξαν την έξοδο ήταν οι δυο ελληνικές ομάδες με τις Αρμάνι, Μακάμπι, Ζάλγκιρις και ΤΣΣΚΑ.
Οι συνεχόμενες οικονομικές απώλειες των συλλόγων, τα πενιχρά έσοδα και οι άνευ λόγου οικονομικές δαπάνες του Καταλανού, ο οποίος δεν έδινε λογαριασμό στους μετόχους, ήταν αρκετά για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο του μπασκετικού μάνατζερ ο οποίος σπούδασε νομικά αλλά ασχολήθηκε με το μάνατζμεντ. Οι συμφωνίες που έκλεινε ο πρώην πρόεδρος και CEO της Ευρωλίγκα έμεναν στην πλειοψηφία τους μυστικές από τους μετόχους, οι οποίοι τον εμπιστεύονταν τυφλά.
Χαρακτηριστικό των συμφωνιών που έκλεινε ο Τζόρντι Μπερτομέου και έχουν να το λένε οι φίλαθλοι ήταν το 2007 όταν στο final four της Αθήνας, κλείνει συμφωνία με ταξιδιωτικό γραφείο για τα εισιτήρια της διοργάνωσης υποχρεώνοντας τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να αγοράσουν μαζί με τα εισιτήρια των αγώνων και… αεροπορικά εισιτήρια για να ταξιδέψουν για την… Αθήνα από την Αθήνα! Και δεν ήταν μονάχα η ομάδα του Παναθηναικού που αντιμετώπισε τέτοια προβλήματα αλλά και πολλές άλλες.
Και μπορεί οι φωνές κατά του Μπερτομέου, κυρίως από την ομάδα του Παναθηναϊκού και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, να αντιμετωπίζονταν ως υπερβολικές ή και γραφικές, τα δεδομένα άλλαξαν καθώς ο Καταλανός, που έμοιαζε με τον ιδανικό μάνατζερ ο οποίος θα δημιουργούσε υπεραξία στο μπασκετικό προϊόν που διεύθυνε και θα έφερνε έσοδα στους συλλόγους, κατάφερε το εντελώς αντίθετο.
Τα σοβαρότερα λάθη του έγιναν κατά την πανδημία του κορωνοϊού όπου δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης και στις 26 Μαϊου 2020 ανακοινώθηκε η ματαίωση της διοργάνωσης την ώρα που η FIBA από τις 31 Μαρτίου 2020 είχε ανακοινώσει ότι το Final 8 του Basketball Champions League θα διεξαγόταν κανονικά όπως και έγινε. Οι απώλειες εσόδων για τις ομάδες, το «θολό» τοπίο της οικονομικής διαχείρισης, τα άτομα τα οποία πληρώνονταν για υπηρεσίες που οι μέτοχοι δεν γνώριζαν, αλλά και τα διαιτητικά σφάλματα σε πάρα πολλούς αγώνες, ήταν αρκετά για να στείλουν τον Καταλανό στα… αποδυτήρια.
«Απο το 2002 η οικογένεια μου καταγγέλει τις πρακτικές του απερχόμενου CEO της Euroleague. Την τελευταία δεκαετία δε, είδαμε, αλλά πολύ περισσότερο βιώσαμε, και εγώ προσωπικά,απιστευτες καταστάσεις. Κάποιοι με έβγαζαν τρελό. Ποτέ δεν είναι αργά όμως. Ας ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις ελεγκτικές εταιρείες και θα τα ξαναπούμε» θα σχολιάσει ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος μετά την απόφαση των ομάδων να διώξουν τον Τζόρντι Μπερτομέου από τη θέση του.
Ήδη, τέσσερις χρηματοοικονομικοί οίκοι ελέγχουν τα οικονομικά στοιχεία και τα βιβλία της Euroleague Basketball Commercial Assets S.A. και τα αποτελέσματά τους θα δοθούν στους μετόχους οι οποίοι μέχρι και σήμερα δεν έχουν πλήρη εικόνα των οικονομικών της εταιρείας. Μέχρι και πριν από ένα χρόνο κανείς δεν γνώριζε τον μισθό που λαμβάνει ο 62χρονος μάνατζερ ο οποίος ως εκτελεστικός διευθυντής είχε συμφωνήσει με τον εαυτό του!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή που είχε συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε ότι με το συμβόλαιο που έχει λαμβάνει 500.000 ευρώ ετησίως χωρίς τα μπόνους! Το τι είδους μόνους είναι αυτά και για ποιο λόγο τα έπαιρνε θα ανακαλύψουν οι οικονομικοί ελεγκτές όπως άλλωστε και για ποιο λόγο και σε τι θέση προσέλαβε τον γιό του.