Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τελικά βρήκε το Perseverance rover ζωή στον Άρη;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αυτός ο κρατήρας μπορεί κάποτε να φιλοξενούσε ένα σύστημα δέλτα ποταμών. Ποια είναι, όμως τα ευρήματα;

Ειδικότερα, οι τροχοί του rover μάλλον δείχνουν ότι ο κρατήρας ήταν γεμάτος νερό παλαιότερα. Έχουν εντοπιστεί διαφορετικές εναποθέσεις υλικών, αλλά δεν μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά αν αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι στην αρχική του κατάσταση ή μια κατάληξη μία μακράς γεωλογικής ιστορίας.

 

Τα εργαλεία του Perseverance

Τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Perseverance είναι το υπεδάφιο ραντάρ RIMFAX, που μπορεί να βρει πάγο, νερό ή εναποθέσεις αλάτων έως και 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ενώ μπορεί να χαρτογραφήσει στρώματα εδάφους και βράχων σε βάθος 20 μέτρων.

Έτσι τα δεδομένα του Perseverance από τη δυτική άκρη του κρατήρα πέρυσι, έδωσαν μιαν καλή εικόνα στην Αρειανή επιφάνεια. Ο 4 δισεκατομμυρίων ετών κρατήρας γέμισε αργότερα με βράχια και εναποθέσεις υλικών. Αυτά τα υλικά το πιθανότερο είναι να μεταφέρθηκαν από νερό.

Όπως φαίνεται, τα οριζόντια στρώματα υλικών φαίνεται πως εναποτέθηκαν σε ένα υγρό περιβάλλον που μοιάζει με τις λίμνες στη Γη. Η λίμνη αυτή θα καταλάμβανε ένα σημαντικό ποσοστό της επιφάνειας του κρατήρα, φτάνοντας έως και τα 7 χιλιόμετρα. Καθώς η λίμνη υποχωρούσε, δημιούργησε τα δέλτα των ποταμών,όπως αναφέρει το ratpack.gr.

Το Perseverance έχει κάνει γεωτρήσεις και έχει συλλέξει αρκετά δείγματα υλικών, με τον αποθηκευτικό χώρο του να έχει γεμίσει τώρα στο 60%. Όπως έχει προκύψει, ο κρατήρας Jezero είχε μία πλούσια γεωλογική ιστορία η οποία συμπεριλάμβανε αλλαγές τεράστιας κλίμακας στο περιβάλλον του Άρη. Τέλος, σημειώνουμε ότι η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

Tags
Back to top button