Το κακό με την πολιτική ορθότητα, τις συλλήψεις ηλικιωμένων και το σκάνδαλο με τους βιασμούς νεαρών κοριτσιών σε βρετανική πόλη, ταρακουνάει συθέμελα τον νυν πρωθυπουργό Κ.Στέρμερ.
Μια δημοσκόπηση-βόμβα προβλέπει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός πιθανόν θα εκδιωχθεί από την θέση του, μέσα σε ένα χρόνο, καθώς οι εξαγριωμένοι ψηφοφόροι επικρίνουν τον χειρισμό του για την οικονομία, το σκάνδαλο με τις πακιστανικές συμμορίες, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση και την κρίση του κόστους ζωής.
Το 68% των Βρετανών πολιτών πιστεύει ότι ο Στάρμερ έχει πολύ «κακές επιδόσεις», ενώ το 69% πιστεύει ότι η Βρετανία βαδίζει ολοταχώς στον γκρεμό.
Τα μέλη του Εργατικού Κόμματος προειδοποιούν για αυξανόμενες πιέσεις εάν οι τοπικές εκλογές και οι ενδιάμεσες εκλογές δείξουν άσχημα αποτελέσματα τον Μάιο, τα οποία τα αναμένουν.
Η δημοσκόπηση-βόμβα έρχεται καθώς εντείνονται οι εικασίες στο Γουέστμινστερ για το μέλλον του Στάρμερ μετά από ένα θλιβερό ξεκίνημα στην πρωθυπουργία του.
Από τη συντριπτική νίκη των Εργατικών τον περασμένο Ιούλιο, το κόμμα έχει υποστεί μια σειρά από λάθη, όπως διαμάχες για αλλαγές στις φορολογικές ελαφρύνσεις κληρονομιάς των αγροτών, φορολογική επιδρομή στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και δωρεάν εισφορές από δωρητές και λομπίστες.
Χθες το βράδυ, ένας βουλευτής των Εργατικών είπε ιδιωτικά: «Αν αυτή η δημοσκόπηση δεν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο γραφείο του πρωθυπουργού, τότε είμαστε πραγματικά καταδικασμένοι.
«Δυστυχώς, επιβεβαιώνει αυτό που εγώ και άλλοι συνάδελφοι του Εργατικού Κόμματος βρίσκουμε τώρα στο κατώφλι. Δεν υπήρξε ποτέ μεγάλη υποστήριξη για τον Στάρμερ. Αλλά μετά από έναν κατάλογο σφαλμάτων, από την κατάργηση των πληρωμών για τα καύσιμα του χειμώνα έως τους φόρους πεζοπορίας, η μικρή υποστήριξη που υπήρχε για τον Πρωθυπουργό έχει καταρρεύσει», τόνισε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, ο Νάιτζελ Φάρατζ θεωρείται από 1 στους 5 Βρετανούς ψηφοφόρους ως ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η αποκλειστική έρευνα της Deltapoll αποκαλύπτει ότι το 69 τοις εκατό πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, με την κρίση κόστους ζωής, να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών.
Περίπου το 33 τοις εκατό των Βρετανών δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την οικονομία, ενώ το 14 τοις εκατό δήλωσε ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις των υψηλών φόρων στους ίδιους και τις οικογένειές του.
Το 15% ανησυχεί για το ρεκόρ μετανάστευσης, με περισσότερους από έξι στους δέκα να λένε ότι πιστεύουν ότι ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να μειωθεί.
Περίπου το 68 τοις εκατό θέλει να δει την κυβέρνηση να εισάγει ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των νόμιμων μεταναστών που επιτρέπονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.
Παρόλα αυτά, οι Εργατικοί εξακολουθούν να προηγούνται στην πρόθεση ψήφου, με το 30 τοις εκατό των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να υποστηρίξουν το κόμμα στις επόμενες γενικές εκλογές, έναντι 23 τοις εκατό για τους Συντηρητικούς και 22 τοις εκατό για τη Μεταρρύθμιση.
Όλα δείχνουν πολιτικό αδιέξοδο και άνοδο των εθνικιστών και στην Βρετανία, μετά την Γαλλία, και την Γερμανία.