Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα θηλαστικά βγήκαν κυριολεκτικά από τις τρύπες τους όταν εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι

Τα πρώτα θηλαστικά αναδύθηκαν την εποχή της βασιλείας των δεινοσαύρων, κι έτσι υιοθέτησαν αναγκαστικά νυχτερινές συνήθειες για να παραμένουν στη ζωή.


Και θα έπρεπε να περιμένουν να εξαφανιστούν οι μεγάλες σαύρες από προσώπου γης για να βγουν στο φως του ήλιου!

Αυτό μας λέει  που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Ecology & Evolution», που τοποθετεί την αλλαγή στον τρόπο ζωής των θηλαστικών κάπου μεταξύ 52-33 εκατ. χρόνια πριν.

Όπως μας λένε οι επιστήμονες, τα ζώα είχαν κολλήσει στη νυχτερινή αυτή ζωή όταν οι δεινόσαυροι τρομοκρατούσαν τον πλανήτη. Και ήταν πιθανότατα η ξαφνική εξαφάνιση των ερπετών του Μεσοζωικού Αιώνα πριν από 66 εκατ. χρόνια που επέτρεψε στα θηλαστικά να βγουν στο φως και να εξελιχθούν.

Τα απολιθώματα των θηλαστικών από αυτή την προϊστορική εποχή σπανίζουν, ακόμα όμως κι αν είχαν επαρκή απολιθώματα στα χέρια τους οι παλαιοντολόγοι και οι εξελικτικοί βιολόγοι και πάλι θα ήταν δύσκολο να συνάγουν στοιχεία για τη συμπεριφορά τους από μερικά οστά.


Παρά ταύτα, οι συγκεκριμένοι ερευνητές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα πρώτα θηλαστικά ήταν νυκτόβια και συζητούν απλώς για το πότε ακριβώς αναδύθηκαν από τα έγκατα της Γης. Ευρύτερη επιστημονική συναίνεση δεν φαίνεται πάντως να υπάρχει για την ώρα…

Tags
Back to top button