Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα ματαιώθηκαν από ΗΠΑ και Γαλλία, προκαλώντας οργισμένες εκρήξεις από τον Ερντογάν

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, με στόχο ιδιαίτερα τη Δυτική Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, έχουν υποστεί σοβαρή οπισθοδρόμηση λόγω της εκτεταμένης στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για την υποστήριξη της ελληνικής άμυνας, προκαλώντας ένα κύμα έντονης κριτικής από την ολοένα και πιο απογοητευμένη ηγεσία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ο Α.Μποζκούρτ Τούρκος εξόριστος δημοσιογράφος.

Εξάρχεια: Αλλοδαπός επιχείρησε να βιάσει 22χρονη μπροστά στις φίλες της! Σώθηκε από περαστικούς

“Τα στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας για μια πιθανή εισβολή σε ελληνικό έδαφος, ιδίως στη Δυτική Θράκη, σχεδιάστηκε για να εκμεταλλευτεί ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο οι Τούρκοι στρατηγοί ανέμεναν ότι θα έκλεινε γρήγορα με την ταχεία παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ευρώπης μετά από οποιαδήποτε τουρκική επίθεση.

Αυτά τα μυστικά σχέδια αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της δίκης «Βαριοπούλα» (Balyoz) του 2010 στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αποκάλυψε τη νοοτροπία των σκληροπυρηνικών Τούρκων στρατηγών που εξετάζουν τέτοιες έκτακτες ανάγκες.

Εκείνη την εποχή οι αποκαλύψεις τράβηξαν ελάχιστη προσοχή, πιθανώς επειδή ήταν θαμμένες στα παραρτήματα ενός εκτενούς φακέλου υπόθεσης, του οποίου κύριο επίκεντρο ήταν μια εσωτερική διαμάχη εξουσίας μεταξύ ισχυρών στρατιωτικών ηγετών και της πολιτικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, τα συντριπτικά στοιχεία στη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένων επικυρωμένων εγγράφων, φωνητικών ηχογραφήσεων και εκθέσεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν και υπάρχουν λεπτομερή πολεμικά σχέδια κατά της Ελλάδος.

Αυτά τα σχέδια είχαν συζητηθεί κατά την διάρκεια στρατιωτική συνάντησης  που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου 2003, υπό την ηγεσία του τότε διοικητή του 1ου Σώματος Στρατού, Στρατηγού Çetin Doğan.
Περίπου 30 ανώτεροι αξιωματικοί συμμετείχαν σε αυτήν.

Απόσπασμα από μια παρουσίαση PowerPoint σχετικά με τον τουρκικό στρατιωτικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά της Ελλάδας:

Αιχμή του δόρατος για την Τουρκία θα ήταν το 1ο Σώμα Στρατού, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που έχει ως αποστολή την υπεράσπιση της περιοχής της Θράκης της Τουρκίας, η οποία συνορεύει με την Ελλάδα, καθώς και την ασφάλεια των Στενών του Βοσπόρου, της Κωνσταντινούπολης και της ευρύτερης περιοχής του Μαρμαρά.
Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου και άλλων στρατιωτικών μονάδων.

Το κεντρικό επίκεντρο του πολεμικού σχεδίου ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο, με συμπληρωματικές ενέργειες στην περιοχή της Δυτικής Θράκης για την υποστήριξη του κύριου θεάτρου επιχειρήσεων.

Ο Ζελένσκι "λύγισε", είναι έτοιμος να παραχωρήσει την Κριμαία! Τραμπ- Να σταματήσει ο Πούτιν να πυροβολεί και να υπογράψει

Οι σχεδιαστές τόνισαν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στην Δυτική  Θράκη δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην εδαφική κατάκτηση, αλλά στην πρόκληση μέγιστης ζημιάς στις ελληνικές δυνάμεις.

Ο στόχος ήταν η τιμωρία και όχι η κατοχή.

«Τα μέτρα που θα ληφθούν στη Θράκη πρέπει να υποστηρίζουν την επιχείρηση στο Αιγαίο», ανέφερε η τελική έκθεση της συνάντησης.

«Ο στόχος σε αυτήν την περιοχή θα πρέπει να είναι λιγότερο τα εδαφικά κέρδη και περισσότερο να επικεντρώνεται στην καταστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων ελληνικών δυνάμεων».

Μια περίληψη της απόρρητης έκθεσης του σεμιναρίου παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες σε μια παρουσίαση PowerPoint, ένα αντίγραφο της οποίας αργότερα αποκτήθηκε από το Nordic Monitor.

Η συνάντηση των Τούρκων Ανωτάτων Αξιωματικών αποκάλυψε επίσης την επικρατούσα νοοτροπία μεταξύ των Τούρκων Επιτελών εκείνη την εποχή, ιδιαίτερα εκείνων με αντιαμερικανικές και αντιΝΑΤΟϊκές απόψεις.

Ενώ ο Ερντογάν αρχικά συγκρούστηκε με αυτούς τους αξιωματικούς, τελικά σχημάτισε μια δεκαετή πολιτική συμμαχία μαζί τους και τους πολιτικούς υποστηρικτές τους, συλλογικά γνωστούς ως Ulusalcılar (νεοεθνικιστές), το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι στρατηγοί προέβλεπαν ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα παρενέβαιναν γρήγορα εάν η Τουρκία ξεκινούσε μια στρατιωτική επίθεση στην περιοχή της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία θα είχε μόνο τρεις έως τέσσερις ημέρες για να επιτύχει τους στόχους της, αρκετές για να προκαλέσει σημαντική ζημιά στις ελληνικές δυνάμεις, αλλά όχι αρκετές για μακροχρόνια κατοχή.

Ο απώτερος στόχος, υποστήριζαν οι Τούρκοι, ήταν ( και είναι ) η κατάληψη του ελέγχου των νησιών του Αιγαίου.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει ότι “ ενώ αυτά τα σχέδια μπορεί να έχουν εξελιχθεί, αναθεωρηθεί και ενημερωθεί με την πάροδο του χρόνου, η θεμελιώδης δομή και ο συνολικός στόχος τους πιστεύεται ότι έχουν παραμείνει άθικτα.

 Ωστόσο, το στρατηγικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά, προς μεγάλη απογοήτευση των πολεμικών σχεδιαστών της Τουρκίας, καθιστώντας μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ελλάδας πιο δύσκολη από πριν.

Οι πρόσφατες συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ιδίως εκείνες που παρέχουν στις ΗΠΑ εκτεταμένη πρόσβαση σε ελληνικές στρατιωτικές και ναυτικές βάσεις, έχουν υπονομεύσει σοβαρά τα σχέδια εισβολής της Τουρκίας.

Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε αυτές τις εγκαταστάσεις καθιστά σημαντικά πιο επικίνδυνο για την Τουρκία να στοχεύσει ελληνικά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει άμεση αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που η Άγκυρα θέλει να αποφύγει.

Αυτός είναι αναμφίβολα ένας βασικός παράγοντας πίσω από την ολοένα και πιο εχθρική ρητορική της Άγκυρας απέναντι στην αμυντική εμπλοκή της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα, και την έντονη αντίθεσή της στους ενισχυμένους αμυντικούς δεσμούς της Ελλάδας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Γαλλία”.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στην Άγκυρα στις 11 Νοεμβρίου 2021, ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε εκφράσει δημόσια την απογοήτευσή του, δηλώνοντας: «Η ίδια η Ελλάδα έχει πλέον γίνει βάση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μπορούσα καν να μετρήσω τον αριθμό των αμερικανικών βάσεων εντός της Ελλάδας, υπάρχουν απλώς τόσες.

Όταν κοιτάς τον χάρτη, η ίδια η Ελλάδα μοιάζει με αμερικανική στρατιωτική βάση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. «Γιατί δημιουργούνται όλες αυτές οι βάσεις και για ποιο σκοπό;

Έχουμε ρωτήσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν και άλλους, και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε αόριστες απαντήσεις. Δεν είναι ειλικρινείς. Ο γείτονας που έχουν επιλέξει είναι ο λάθος και η χρήση της Ελλάδας ως βάσης στο Αιγαίο είναι η λάθος προσέγγιση».

Ο Ερντογάν επανέλαβε παρόμοια κριτική προς τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και τη Γαλλία σε δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ ανώτεροι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί ηγέτες επανέλαβαν επίσης τα ίδια σημεία συζήτησης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες της Τουρκίας, ισχυριζόμενοι ότι η αμερικανική εμπλοκή με την Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία, η οποία παραμένει σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Στις 18 Οκτωβρίου 2022, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, έγραψε στο Twitter: «Η αμυντική μας συνεργασία με την Ελλάδα ενισχύει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ προς υποστήριξη της Ουκρανίας και των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ο κοινός μας στόχος με την Τουρκία και την Ελλάδα είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

Τα τελευταία χρόνια η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας έχει ενταθεί, και χαρακτηρίζεται από διευρυμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενημερωμένες συμφωνίες και αυξημένη στρατιωτική βοήθεια, γεγονός που βοήθησε στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιφερειακή και διατλαντική ασφάλεια.

Το 2019 και το 2021 η Ελλάδα και οι ΗΠΑ επικαιροποίησαν τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) του 1990, παρέχοντας στις αμερικανικές δυνάμεις μεγαλύτερη πρόσβαση σε ελληνικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αλεξανδρούπολης, η οποία βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα, και της κρίσιμης βάσης στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πουλήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντικά συστήματα στην Ελλάδα, έχουν βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών πέμπτης γενιάς στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας συμμετέχουν σε περισσότερες από 15 μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ετησίως.

Η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, ένα λιμάνι μόλις 40 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την Άγκυρα.

Η βάση χρησιμεύει ως ζωτικός κόμβος διέλευσης για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που μεταφέρουν εξοπλισμό στην Ανατολική Ευρώπη, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το τουρκικό στενό του Βοσπόρου.

Ομοίως, η πιθανή στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων σε νησιά του Αιγαίου έχει αναδειχθεί ως ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα για τους Τούρκους ηγέτες.

Η Γαλλία, επίσης, έχει ενισχύσει την αμυντική στάση της Ελλάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Αθήνα και το Παρίσι υπέγραψαν μια ιστορική αμυντική συμφωνία που δεσμεύεται για αμοιβαία στρατιωτική υποστήριξη σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε οποιοδήποτε έθνος.

Η συμφωνία διευκόλυνε την προμήθεια προηγμένων γαλλικών όπλων από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, πυραύλων, φρεγατών και ελικοπτέρων.

“Αυτές οι εξελίξεις έχουν περιορίσει σοβαρά τη στρατιωτική ευελιξία της Τουρκίας και έχουν υπονομεύσει τα σχέδια έκτακτης εισβολής της στην Ελλάδα.
Ως αποτέλεσμα, τόσο οι Τούρκοι πολιτικοί όσο και οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν εντείνει την κριτική τους για την τριμερή αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας, θεωρώντας την ως άμεσο εμπόδιο στις στρατηγικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή”,
τονίζει ο Τούρκος εξόριστος δημοσιογράφος.

Ο ρόλος του Α.Μποζκούρτ και άλλων σαν αυτόν είναι αμφιλεγόμενος, και πιθανότατα ο ίδιος να μεταφέρει τουρκική προπαγάνδα χρησιμοποιώντας “ περσινά ξινά σταφύλια” που λέει και ο λαός μας.

Το οι Τούρκοι έχουν σχέδια κατάληψης των νησιών μας και της Δυτικής Θράκης είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Η παρουσία Αμερικανών και Γάλλων στην Ελλάδα αποτελεί σίγουρα εμπόδιο στα σχέδια αυτά, τα οποία έρχονται ξανά στην επιφάνεια λόγω του ελληνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και της ΑΟΖ στο Ιόνιο.

Η Τουρκία είναι καταδικασμένη να πράξει αυτά που προστάζει η ελίτ που την κυβερνάει μαζί με το καθεστώς Ερντογάν, οδηγούμενη σίγουρα σε επικίνδυνες Ατραπούς, μετά τις οποίες είναι ο γκρεμός, τον οποίο γλίτωσαν το 1919.           

Tags
Back to top button