Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι του αλατιού στη διατροφή μας

Αναμφισβήτητα το αλάτι είναι ένα συστατικό στη διατροφή μας που δεν δίνει μόνο νοστιμιά αλλά έχει και θετικές ιδιότητες.

Τα προβλήματα ξεκινούν από τη στιγμή που αρχίζουμε να το υπερκαταναλώνουμε.

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να μας πουν με καμπάνιες που κάνουν ότι πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνουμε καθώς αυτή σχετίζεται με απλά και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καλεσμένοι της εκπομπής «Όλα για τη ζωή μας» και του Μιχάλη Κεφαλογιάννη ήταν η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια, Μαριλένα Γεραντώνη και ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κωνσταντίνος Ξένος, όπου μίλησαν για τη σημασία του αλατιού στον οργανισμό και κατά πόσο επιβάλλεται να μειώσουμε την κατανάλωσή του.

Η Μαριλένα Γεραντώνη αποκάλυψε πως έχει υπόταση, κληρονομική, πράγμα που καθιστά για εκείνη τη λήψη του αλατιού πολύ βασική.

«Έχω πάντοτε ένα αλμυρό σνακ στη τσάντα, στο γραφείο μου. Ξυπνάω πολλές φορές με υπόταση, σηκώνομαι από το κρεβάτι και ζαλίζομαι» είπε.

Πρόσθεσε, πως προσπαθεί να το χρησιμοποιεί με φειδώ και έχει βγάλει εκτός της διατροφής της, το επεξεργασμένο αλάτι.

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κωνσταντίνος Ξένος εξήγησε αρχικά πως όταν λέμε αλάτι μιλάμε για το χλωριούχο νάτριο, το οποίο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, του νευρικού συστήματος και του μυικού.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταναλώνουμε στις ενδεδειγμένες ποσότητες το αλάτι και να υπολογίζουμε πάντα ότι δεν μιλάμε μόνο για το αλάτι που βάζουμε εμείς στην τροφή μας, αλλά και αυτό που υπάρχει σε πολλές επεξεργασμένες τροφές», επισήμανε ο κ. Ξένος.

Στη συνέχεια, ο διατροφολόγος τόνισε πως οι τελευταίες συστάσεις λένε πως δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα 5 γραμμάρια αλατιού (ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού) ημερησίως καθώς όλες οι τροφές, οι ακατέργαστες έχουν νάτριο.

Σημείωσε δε σε περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης επιβάλλεται να καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι.

Στην περίπτωση που υπερκαταναλώσουμε αλάτι, παρατηρούμε μία κατακράτηση υγρών, επίσης διψάμε πολύ.

 

Tags
Back to top button