Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Τα μυστηριώδη αγάλματα των Ολμέκων…

Ο πολιτισμός των Ολμέκων άκμασε στην Κεντρική Αμερική από το 1500 π.Χ. έως το 400 π.Χ. Οι Ολμέκοι, οι οποίοι δημιούργησαν τον παλαιότερο πολιτισμό της αμερικανικής ηπείρου, άφησαν στη ζούγκλα του Μεξικού, κοντά στη La Venta, μια σειρά από 43 γήλοφους.Μέσα σε αυτούς του γήλοφους ο Miguel Covvarubias, ο Αμερικανός Εθνολόγος Matthew Stirling και ορισμένοι άλλοι ανακάλυψαν το 1942 μια ομάδα από κολοσσιαία αγάλματα, κατασκευασμένα από βασάλτη και ανδεσίτη, των οποίων τα λατομεία βρίσκονταν σε πολύ μεγάλη απόσταση από το σημείο όπου ανακαλύφθηκαν τα σημαντικότατα αυτά πέτρινα ευρήματα. Κι έτσι, ένα αίνιγμα γεννήθηκε, καθώς παρέμενε άγνωστο πώς μεταφέρθηκαν εκεί αυτοί οι πελώριοι όγκοι πετρωμάτων.Είκοσι επτά από τα αγάλματα αυτά, εν τούτοις, μεταφέρθηκαν από τη ζούγκλα του Μεξικού και εγκαταστάθηκαν στο Πάρκο της Villahermosa στην πολιτεία Tabasco.Άλλωστε, πολλοί αρχαιολόγοι υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε καμιά άλλη πόλη σε ολόκληρο το Μεξικό ή και ίσως σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο πλουσιότερη σε μνημεία της πιο άγνωστης και μυστηριώδους περιόδου της αμερικανικής Ιστορίας.Αρχίζοντας από ένα μικρό μουσείο, ο Μεξικανός ποιητής, συλλέκτης έργων τέχνης και διοργανωτής μουσείων Carlos Pellicer, μετέφερε και εγκατέστησε στη γενέτειρά του, τη Villahermosa, είκοσι επτά από τα μεγαλύτερα μονολιθικά αγάλματα των Ολμέκων, που ανακαλύφθηκαν στη La Venta. Η μεταφύτευση αυτή των μνημείων θεωρείται η πρώτη περίπτωση της παγκόσμιας Ιστορίας, όπου μεταφέρεται σε μια νέα τοποθεσία μια ολόκληρη αρχαιολογική ζώνη.Τα μυστηριώδη αγάλματα των Ολμέκων είναι συγκλονιστικά και η έκφραση που διατηρούν τούς δίνει έναν τόνο εξαιρετικής ζωντάνιας. Ο πιο μικρός μονόλιθος των Ολμέκων έχει βάρος 6 τόνων και ο μεγαλύτερος, 37 τόνων, αλλά ο τελευταίος αυτός μονόλιθος αφέθηκε στην αρχική του θέση, τη La Venta, καθώς κρίθηκε αδύνατον να αντέξουν το τεράστιο βάρος του οι γέφυρες κατά τη μεταφορά του.Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 23/08/1958…
Tags
Back to top button