Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα κόμπλεξ του Ερντογάν: Θέλει εκτουρκισμό των λέξεων «αστροναύτης» και «κοσμοναύτης» γιατί έχουν ελληνική ρίζα

Φιλοδοξία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι μόνο η «προσγείωση στο φεγγάρι» τουρκικού διαστημοπλοίου έως το 2023, αλλά και ο πλήρης εκτουρκισμός των λέξεων «αστροναύτης» (astronot) και «κοσμοναύτης» (kozmonot) που χρησιμοποιούνται σήμερα στην τουρκική γλώσσα και έχουν ελληνική προέλευση.

Ανακοινώνοντας το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας, με ορίζοντα το 2023 οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους γλωσσολόγους ν’ αναζητήσουν και να καταλήξουν σε καθαρή απόδοση των όρων «αστροναύτης» και «κοσμοναύτης» που σήμερα παραπέμπουν στην ελληνική ρίζα, όπως και στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.

Παρενέργειες σε 42χρονη νοσηλεύτρια στη Κέρκυρα μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου

«Κάνω έκκληση στους γλωσσολόγους μας, να βρουν ένα τουρκικό όνομα για Τούρκους διαστημικούς ταξιδιώτες» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

Αντιδρώντας στην έκκληση του Ερντογάν, ο κυβερνητικός του εταίρος -και ηγέτης του ακροδεξιού MHP- Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρότεινε να αντικατασταθεί η λέξη «astronot» (αστροναύτης) με το «Cacabey», που παραπέμπει στον εμίρη του Κιρσεχίρ Nurettin Cibrilbin Cacabey, που τον 13ο αιώνα επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αστρονομία.
 

Ο Cacabey έχτισε στην πόλη μεντρεσέ (ιεροσπουδαστήριο) που λειτούργησε ως γυμνάσιο αστρονομίας, ενώ κατασκεύασε -όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι- και το πρώτο παρατηρητήριο. Σήμερα ο μεντρεσές του Cacabey διασώζεται στο Κιρσεχίρ, στο κέντρο της Τουρκίας, και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο.

Tags
Back to top button