«Η μελέτη υποδηλώνει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της κατάθλιψης, με περίπου 50% υψηλότερο κίνδυνο για όσους καταναλώνουν 9 μερίδες (ανά ημέρα) ή περισσότερες (το κορυφαίο 20%) σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν 4 μερίδες ή λιγότερο». Ο Gunter Kuhnle, καθηγητής τροφίμων και διατροφικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν προσυσκευασμένες σούπες, σάλτσες, κατεψυγμένη πίτσα, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα και φαγητά ευχαρίστησης όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα, πατάτες τηγανιτές, αναψυκτικά, μπισκότα από κατάστημα, κέικ, καραμέλες, ντόνατς, παγωτό, καθώς και πολλά ακόμη τρόφιμα και ποτά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Διατροφή: Βελτιώστε την υγεία της καρδιάς σας τρώγοντας μανιτάρια
«Η μελέτη μας επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ των τροφών και του επακόλουθου κινδύνου ανάπτυξης ενός νέου επεισοδίου κατάθλιψης», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Andrew T Chan, καθηγητής ιατρικής Daniel K. Podolsky στην Ιατρική Σχολή του Harvard και καθηγητής ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan στη Βοστώνη.
«Ωστόσο, υπάρχει επίσης η πιθανότητα για άτομα με χρόνια κατάθλιψη, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα να επιδεινώσουν την κατάστασή τους», δήλωσε ο Chan, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της μονάδας κλινικής και μεταφραστικής επιδημιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, γνωστά και ως UPF, μόνο τα τρόφιμα και τα ποτά που παρασκευάζονται με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης μεταξύ των ατόμων που μελετήθηκαν, που ήταν όλοι γυναίκες, είπε ο Kuhnle.
«Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον εύρημα καθώς υποδηλώνει ότι η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης UPF και της κατάθλιψης οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα – τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες», είπε.
Ακοή: Το συμπλήρωμα διατροφής που αναστρέφει την βαρηκοΐα
Οι ερευνητές έλεγξαν για μια σειρά από άλλες πιθανές αιτίες κατάθλιψης, όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), οι συνολικές θερμίδες, η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση, η χρήση αλκοόλ, η διάρκεια του ύπνου, ο πόνος και άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.
«Ο κατάλογος των παραγόντων που σχετίζονται με την κατανάλωση UPF, όπως ο μεγαλύτερος ΔΜΣ, το περισσότερο κάπνισμα και η λιγότερη άσκηση, τονίζει πόσοι συγχυτικοί παράγοντες μπορεί να υπάρχουν», δήλωσε ο Keith Frayn, Ομότιμος Καθηγητής του Ανθρώπινου Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. . Ο Frayn δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Αυτό προσθέτει στις αυξανόμενες ανησυχίες για τα τεχνητά γλυκαντικά και την καρδιομεταβολική υγεία», πρόσθεσε. «Η σχέση με την κατάθλιψη χρειάζεται επιβεβαίωση και περαιτέρω έρευνα για να δείξει πώς μπορεί να προκληθεί».