Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα γεγονότα σταθμός από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας- Η θέση της Ελλάδας

Σήμερα η Τουρκία έχει Εθνική επέτειο, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την  ίδρυσή της.

Ως γνωστόν η Δημοκρατία της Τουρκίας, που ιδρύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1923,  γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το όραμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος έγινε ο πρώτος της Πρόεδρος.

Τακτικές των ΗΠΑ κατά του ISIS θα εφαρμόσει το Ισραήλ για να εξοντώσει τη Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες στη Γάζα

περιγράφει την πορεία "μετάπτωσης" της Τουρκίας, από Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Τουρκική Δημοκρατία του Κεμάλ, ;όπως παρακάτω:

Θεωρούμε δόκιμο για να δούμε τις τουρκικές θέσεις σε αντιδιαστολή με τις Ελληνικές ανά χρονική περίοδο να επισημαίνουμε εμβόλιμα την στάση της χώρας μας:

Βασικές ημερομηνίες  μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Δημοκρατία της Τουρκίας

1918: Διάλυση της  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

"Συμμαχώντας με τους ηττημένους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, Γερμανία, Αυστροουγγαρία και Βουλγαρία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, που εκτεινόταν από τα Βαλκάνια μέχρι τη σημερινή Υεμένη, διαλύεται από τους νικητές Ιταλία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Διέσπασαν τις επαρχίες της πρώην Αυτοκρατορίας, εκτός από την Κωνσταντινούπολη, και δίνουν στον εαυτό τους «ζώνες επιρροής».

Η Ελλάδα επέλεξε ως συμμάχους της τους νικητές

Σε αυτό κατέτειναν η οξυδέρκεια και η δυνατότητα να αναλύει και να βλέπει σε βάθος τις εξελίξεις ο  τεράστιος Έλληνας πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος ως Πρωθυπουργός  αντιλήφθηκε ότι Μ. Βρετανία και Γαλλία θα επικρατούσαν στον Α Παγκόσμιο πόλεμο, με αποτέλεσμα να φθάσει σε σημείο να έρθει  ανοιχτά σε σύγκρουση με τον Βασιλιά της χώρας ο οποίος λόγω συγγένειας, η γυναίκα του ήταν αδελφή του Κάϊζερ της Γερμανίας, έγερνε προς τον Γερμανικό άξονα.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει την κυβέρνησή του στην Θεσσαλονίκη, ο Ελληνικός στρατός να πολεμήσει στο Μακεδονικό μέτωπο στο πλευρό των Αγγλο-Γάλλων και να καθίσει  τελικά η χώρα μας στο μεταπολεμικό τραπέζι στην καρέκλα του νικητή. 

Στον πυρήνα της σύγκρουσης! Μάχες σώμα με σώμα IDF-ανταρτών στις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς

1919: Τουρκικό Εθνικιστικό κίνημα

"Ένα αυξανόμενο εθνικιστικό κίνημα  του οποίου ηγείται ο  Στρατηγός Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος είχε διακριθεί ενάντια στους Συμμάχους στα στενά των Δαρδανελίων, κάνει την εμφάνισή του, καλώντας σε πόλεμο κατά των κατακτητών."

1920: Συνθήκη Σεβρών

Η συνθήκη καθορίζει τα σύνορα της Τουρκίας, που αμφισβητούνται από εθνικιστές που ήθελαν να ανακτήσουν μέρος των χαμένων εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Θράκης και δυτικά του Αιγαίου που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.

Η εντολή για την Σμύρνη και η Μικρασιατική καταστροφή

Η Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του Ελευθέριου Βενιζέλου θα αποκομίσει σημαντικά εδαφικά οφέλη από την συμμετοχή της στον Α Παγκόσμιο πόλεμο, όπως την Δυτική Θράκη το 1920 από τους Βουλγάρους , την Ανατολική Θράκη  μέχρι την Τσατάλτζα κοντά στην Κωνσταντινούπολη,τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος

Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια και ύστερα από δημοψήφισμα.

Παράλληλα, η Βόρεια Ήπειρος ενσωματωνόταν στην Ελλάδα με το μυστικό Σύμφωνο Βενιζέλου – Τιττόνι.

Η Ιταλία συμφώνησε ακόμα να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα ,εκτός από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο στην Ελλάδα, και όταν η Βρετανία έδινε στο μέλλον την Κύπρο στην Ελλάδα, τότε μετά από δημοψήφισμα, θα παραχωρούταν και αυτά τα νησιά . Η συμφωνία ακυρώθηκε αργότερα από την Ιταλία.

Της Συνθήκης των Σεβρών ακολούθησε η αποστολή  του Ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, η ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές, ηεπάνοδος του Βασιλιά στη χώρα από την εξορία, η προώθηση των δυνάμεών μας σε βάθος στην Μικρά Ασία, η εγκατάλειψη της Ελλάδας από τις Μεγάλες Δυνάμεις, η ήττα και η μικρασιατική καταστροφή με τον ξεριζωμό του Ελληνισμού.

1922: Τέλος του σουλτανάτου

Την 1η Νοεμβρίου 1922: Το σουλτανάτο, που εγκαταστάθηκε στο τέλος της Αυτοκρατορίας, καταργείται.

1923: Συνθήκη της Λωζάνης

Η συνθήκη υπογράφεται στις 24 Ιουλίου 1923 από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία και ακυρώνει τη Συνθήκη των Σεβρών και επανακαθορίζει τα σύνορα της Τουρκίας.

Αποκηρύσσει επίσης τη δημιουργία του Τουρκικού Κουρδιστάν.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Η Συνθήκη της Λωζάνης σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, όρισε τα χερσαία σύνορά μας στην περιοχή του Έβρου, το καθεστώς των νησιών του Βορείου Αιγαίου,  δίνοντας Ίμβρο-Τένεδο στην Τουρκία, επικύρωσε τo προγενέστερο πρωτόκολλο περί ανταλλαγής πληθυσμών και τέλος, καθόρισε τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων στις δύο χώρες.

29 Οκτωβρίου 1923: Κηρύσσεται η Δημοκρατία

Η Δημοκρατία της Τουρκίας ανακηρύσσεται επίσημα και ο Μουσταφά Κεμάλ εκλέγεται πρόεδρος.

Το 1934, η Τουρκική Συνέλευση του δίνει το όνομα «Ατατούρκ», που σημαίνει «πατέρας των Τούρκων».

Tags
Back to top button