Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα ελληνικά υπερμαχητικά F-35 θα εξοπλιστούν με τον τρομερό πύραυλο Joint Strike Missile ελέγχοντας Αιγαίο-Παράλια Μ. Ασίας

Πριν 4 ημέρες , πραγματοποιήθηκε , συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας «Kongsberg Defence & Aerospace AS», κ. Christian Sollie (Senior Principal Engineer), κ. Johnny Asmund Stoa (Regional Director) και κ. Nikolao Antonio Petmeza (Marketing Manager in Greece), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων του Joint Strike Missile που κατασκευάζει για τα αεροσκάφη F-35.

Ποιος είναι ο πύραυλος που διαπραγματευόμαστε την αγορά του

Ο πύραυλος JSM, με δυνατότητα προσβολής χερσαίων στόχων, διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας, ισχυρότερη πολεμική κεφαλή και μεγαλύτερο βεληνεκές.

Οι πύραυλοι τύπου JSM προέρχονται από τους γνωστούς αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Naval Strike Missile (NSM), έχουν βάρος 416 κιλά, με 118 κιλά να ζυγίζει η πολεμική κεφαλή, έχουν μήκος 4 μέτρα, με  μέγιστη εμβέλεια 275 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος σχεδιάστηκε για ενσωμάτωση στο μαχητικός 5η γενιάς F-35, το οποίο μπορεί να μεταφέρει δύο (2) πυραύλους εσωτερικά συν άλλους τέσσερις στην εξωτερική ανάρτηση του.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το Ναυτικό των ΗΠΑ ξεκίνησαν δραστηριότητες χρήσης έξυπνων όπλων StormBreaker στο F-35 Joint Strike Fighter και στο αεροσκάφος F/A-18E/F Super Hornet. Το StormBreaker έχει εγκριθεί επίσημα για επιχειρησιακή χρήση και στο F-15E.

Σχετικά με το JSM , πρόκειται για πύραυλο  μεγάλων αποστάσεων που μπορεί να πλήξει βαριά αμυνόμενους στόχους σε ξηρά και θάλασσα. Το μεγάλο βεληνεκές του, ή η απόσταση από το αεροσκάφος εκτόξευσης στον στόχο, κρατά τους πιλότους μακριά από τον κίνδυνο.

Το σύστημα πλοήγησης του Joint Strike Missile του επιτρέπει να αλλάζει γρήγορα πορεία κατά την πτήση και να πετάει σε χαμηλά ύψη αποφεύγοντας τα ραντάρ. Ο ανιχνευτής υπερύθρων απεικόνισης παρέχει αυτόνομη αναγνώριση στόχου και μια αμφίδρομη σύνδεση δεδομένων προσφέρει επιλογές επαναστόχευσης και ματαίωσης αποστολής.

Η Raytheon και η νορβηγική αμυντική εταιρεία Kongsberg Defense Aerospace αναπτύσσουν JSM για το F-35 Joint Strike Fighter. Ο πύραυλος Joint Strike είναι ο μόνος πύραυλος Κρουζ πέμπτης γενιάς που έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύεται από τον εσωτερικό χώρο όπλων του F-35A.

Τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα μετατραπεί σε μια πραγματική φονική πολεμική μηχανή στον αέρα, αφού θα διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη κρούσης τύπου F-35, Rafale και F-16 Viper.

Αντίστοιχα η Τουρκία διαφημίζει ότι θα κατασκευάσει το δικό της αεροσκάφος 5ης γενιάς TF-X, μόνο που της λείπει κάτι θεμελιώδες, ο κινητήρας.

Τέλος μετά την αποπομπή της από τις ΗΠΑ από το πρόγραμμα F-35, η Τουρκία έχει ξεμείνει από μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, ενώ ο μεγάλος αεροπορικός της στόλος των F-16 είναι γερασμένος, με αποτέλεσμα να τα αναβαθμίζει μόνη της και όχι αυτό να το κάνει στις ΗΠΑ η κατασκευάστρια εταιρεία.

Από τα παραπάνω συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι μέχρι στιγμής η τουρκική αμυντική βιομηχανία απέχει πάρα πολύ από το να καταστεί αυτάρκης, ιδίως σε κρίσιμα οπλικά συστήματα και μέσα τα οποία κρίνουν την έκβαση πολεμικών επιχειρήσεων, των οποίων βασικά τμήματα και απάρτια εισάγει από εταιρείες ξένων χωρών.

Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να μας  οδηγήσει ως χώρα στο να επαναπαυθούμε, αφού η Τουρκία μετά την νίκη του Τραμπ και τις πολύ καλές σχέσεις Ερντογάν και Έλον Μάσκ

πιθανόν να βρει δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, αν και η στάση της κατά του Ισραήλ δεν τις δίνει και πολλά μπόνους σε αυτό το σενάριο.

Η Κίνα, και οι σχέσεις της Άγκυρας με Κινέζους αξιωματούχους κρύβουν πολλά μυστικά για παράδειγμα, για μια πιθανή παράδοση κινέζικού κινητήρα στο υπό κατασκευή τουρκικού μαχητικού ΚΑΑΝ.    

Tags
Back to top button