Στις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών που μπορούν να σώσουν ζωές, Σουηδοί ερευνητές προσθέτουν τα οφέλη της χρήσης drones στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενών με ανακοπή καρδιάς.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Digital Health και εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Karolinska, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) μπορούν να παραδώσουν γρηγορότερα τους απινιδωτές στον τόπο των ασθενών με καρδιακή ανακοπή, με προβάδισμα τριών λεπτών για την ακρίβεια, σε σύγκριση με τα συμβατικά επανδρωμένα ασθενοφόρα.
«Αναπτύξαμε drones εξοπλισμένα με αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές από το καλοκαίρι του 2020 και δείχνουμε σε αυτή τη μελέτη παρακολούθησης ότι τα drones μπορούν να φτάσουν στον τόπο του συμβάντος πριν από ένα ασθενοφόρο σε περισσότερα από τα δύο τρίτα του χρόνου» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Andreas Claesson, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας για την Καρδιακή Ανακοπή του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη.
Παρόλο που ένα έγκαιρο ηλεκτροσόκ με τον απινιδωτή μπορεί να αυξήσει δραματικά την πιθανότητα επιβίωσης ενός ατόμου από καρδιακή ανακοπή, τις περισσότερες φορές δεν είναι διαθέσιμοι, ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι πρώτες εικόνες των ομήρων της Χαμάς που απελευθερώθηκαν - Χαιρετούν μέσα από τα ασθενοφόρα (upd)
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, περισσότερες από 350.000 καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου κάθε χρόνο και το ποσοστό επιβίωσης για τα περιστατικά αυτά είναι μόνο περίπου 10%. Όμως, οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ατόμου μπορεί να τριπλασιαστούν με την εφαρμογή ΚΑΡΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός αυτόματου απινιδωτή αν χρειαστεί.
Τα πλεονεκτήματα
Στη μελέτη των ερευνητών, τα μη επανδρωμένα σκάφη παρέδωσαν τους απινιδωτές σε 55 περιπτώσεις ύποπτης καρδιακής ανακοπής. Η παράδοση σημειώθηκε πριν από την άφιξη ασθενοφόρου σε 37 από αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή περίπου στο 67% των περιπτώσεων, με μέσο χρόνο παράδοσης περισσότερα από 3 λεπτά. Από την άλλη, στις 18 περιπτώσεις πραγματικής καρδιακής ανακοπής, ο απινιδωτής χρησιμοποιήθηκε σε έξι περιπτώσεις, στο 33%. Η αυτόματη συσκευή συνέστησε ηλεκτροσόκ σε δύο περιπτώσεις και σε μία περίπτωση ο ασθενής επέζησε.
«Αυτή η εξοικονόμηση χρόνου σήμαινε ότι το κέντρο επειγόντων περιστατικών υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να δώσει οδηγίες στο άτομο που κάλεσε το ασθενοφόρο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τον αυτοματοποιημένο εξωτερικό απινιδωτή – και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις πριν φτάσει το ασθενοφόρο» εξηγεί ο Δρ. Claesson.