Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια βαλτώδη κατάσταση λόγω της αργοπορίας του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης. Επενδυτές, οικονομικοί παράγοντες εγχώριοι αλλά και από το εξωτερικό κρατούν στάση αναμονής μέχρι να δουν πως η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Δανειστών.
Η φημολογία νέων μέτρων, αλλά και των γνωστών αντιμέτρων που τονίζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, δεν έχει σταθεροποιήσει το κλίμα.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
Έτσι λοιπόν με την συνεχιζόμενη καθυστέρηση της αξιολόγησης και τις παράλογες απαιτήσεις από το κουαρτέτο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχουν τέσσερα πλήγματα.
Ποια είναι αυτά:
1. “Στεγνώνουν” τα κρατικά ταμεία εξαιτίας της καθυστέρησης στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, με αποτέλεσμα να έχουν “παγώσει” οι πληρωμές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές του.
2. Άτυπη στάση πληρωμών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν κηρύξει οι πολίτες. Τον Ιανουάριο έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ 528.000 ασφαλισμένοι δεν κατέβαλαν τις εισφορές τους στον ΕΦΚΑ.
3. Συνθήκες ασφυξίας στην αγορά, με 94 εμπορικά καταστήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο κάθε ημέρα. Υποχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς η κατανάλωση και καταγράφεται ρεκόρ μείωσης στις πωλήσεις τροφίμων.
4. Δοκιμάζονται οι αντοχές του τραπεζικού συστήματος από τη συνεχιζόμενη εκροή αποταμιεύσεων και την έκρηξη των νέων “κόκκινων” δανείων. Ανησυχία για νέα ανακεφαλαιοποίηση και “κούρεμα” καταθέσεων, εάν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία με την τρόικα.