"Ένα σημαντικό βήμα από την ΤΔΒΚ παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ! Πλήρης υποστήριξη από την Τουρκία", είναι ο τίτλος , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η ΤΔΒΚ παρουσίασε στον ΟΗΕ μια δέσμη που περιείχε προτάσεις για συνεργασία με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (GCA) για τους υδρογονάνθρακες, την ηλεκτρική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το νερό με βάση μια λύση δύο κρατών. Η Τουρκία υποστήριξε την πρόταση συνεργασίας του Προέδρου της ΤΔΒΚ Τατάρ για την ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Ο Ersin Tatar, Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), δέχθηκε τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αμερική, Miroslav Jenca.
Σχολιάζοντας τους δημοσιογράφους μετά την συζλητηση με τον Jenca, ο Tatar σημείωσε ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσίασε τις προτάσεις συνεργασίας που είχαν ετοιμάσει για να μεταφερθούν στον Κύπριο Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Τατάρ είπε ότι οι προτάσεις συνεργασίας θα μεταφερθούν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μέσω της Αντιπροσωπείας της ΤΔΒΚ στη Νέα Υόρκη.
Υπενθυμίζοντας ότι υπογραμμίζει διαρκώς την ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών στην Κύπρο, ο Τατάρ επεσήμανε ότι η συνεργασία που θα παρασχεθεί θα συμβάλει τόσο στη δημιουργία του απαραίτητου περιβάλλοντος για συναίνεση για την Κύπρο όσο και στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής.
Ο Tatar είπε, "Έχω παρουσιάσει τις 4 προτάσεις συνεργασίας μας, που προετοιμάστηκαν με την αρχή win-win, με βάση τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και των δύο μερών. Αυτό που έχει σημασία είναι οι πόροι υδρογονανθράκων γύρω από το νησί. Εμείς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, πάντα επιλέγαμε τον δρόμο της διπλωματίας για την επίλυση των κρίσεων. Με αυτή την κατανόηση, έκανα μια νέα πρόταση στην ελληνοκυπριακή ηγεσία ως επιβεβαίωση της βούλησής μας να συνεργαστούμε στους πόρους υδρογονανθράκων, οι οποίοι είναι αποδεκτοί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι ανήκουν και στις δύο πλευρές».
Υπενθυμίζοντας ότι οι προτάσεις συνεργασίας της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί τέθηκαν στο τραπέζι το 2011, το 2012 και το 2019, ο Tatar δήλωσε ότι αυτή η πρόταση συνεργασίας βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι.
Ο Τατάρ έκανε τις προτάσεις σχετικά με τη διαχείριση των φυσικών πόρων που ανήκουν και στις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης, εξόρυξης, χρήσης και εμπορίας των φυσικών πόρων γύρω από το νησί, σε ισότιμη και δίκαιη βάση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με επιτροπή που θα συσταθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις αρμόδιες αρχές των δύο πλευρών για ύπαρξη ενός κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων.
Ο Πρόεδρος Tatar είπε: «Στην πρότασή μας που κάναμε σήμερα, κάνουμε άλλη μια επέκταση και λέμε ότι, μετά τη δημιουργία του προαναφερθέντος μηχανισμού συνεργασίας, μπορούν επίσης να εξουσιοδοτηθούν εταιρείες με τις οποίες τα δύο μέρη έχουν ήδη υπογράψει χωριστές συμβάσεις σε ένα στάδιο της διαδικασίας. και περιλαμβάνεται σε αυτόν τον μηχανισμό. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία είναι η ανησυχία που προβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά και αίρει τις δικαιολογίες». είπε.
Πρόταση για διασύνδεση με ΕΕ μέσω Τουρκίας
Δηλώνοντας ότι πρότεινε να ενταχθεί στο διασυνδεδεμένο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω σύνδεσης με την Τουρκία, ο Τατάρ σημείωσε ότι τα ηλεκτρικά συστήματα των δύο μερών είναι ήδη διασυνδεδεμένα και ότι τα μέρη μπορούν να τροφοδοτήσουν το ένα το άλλο με ηλεκτρική ενέργεια εάν χρειαστεί.
Ο Τατάρ είπε, "Η συμμετοχή στο σύστημα της ΕΕ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού εφοδιασμού και από τις δύο πλευρές.
Ως ΤΔΒΚ, εργαζόμαστε για διασύνδεση με την Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επίσης ξεχωριστές μελέτες Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική άποψη καθώς το κόστος λαμβάνεται υπόψη, τις επενδύσεις σύνδεσης όσο και τη συντήρηση, το σύστημα που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών και που μπορεί να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατό είναι το σύστημα να παρέχεται μέσω της Τουρκίας. Μια τέτοια συνεργασία θα δημιουργήσει επίσης μια σημαντική ευκαιρία για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Μετέφερα ότι είμαστε έτοιμοι για συνεργασία και σε αυτό το θέμα"
Σημειώνοντας ότι, ως τρίτος τομέας συνεργασίας, οι δύο πλευρές προτείνουν την αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας για τη «μετάβαση στην πράσινη ενέργεια», που είναι ο κοινός στόχος των δύο πλευρών, ο Τατάρ είπε ότι μέσω της κοινής επιτροπής οραματίστηκαν να ιδρυθούνυποδομές και από τις δύο πλευρές και το Νησί συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων που θα γίνουν σε αυτόν τον τομέα.
Είπε επίσης ότι πρότεινε να συνεργαστούν με στόχο την απόκτηση του μέγιστου οφέλους από την ηλιακή ενέργεια
«Ως τέταρτη πρόταση συνεργασίας, δήλωσα ότι είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια επιτροπή που θα εργαστεί για την ορθολογική χρήση και ανάπτυξη των πόρων γλυκού νερού και στις δύο πλευρές της Κύπρου, η οποία θα αποτελείται από ίσο αριθμό ειδικών ως Προσωπικό που θα οριστεί από τους εξουσιοδοτημένους φορείς των δύο πλευρών.Κυρίως πρότεινα επίσης να εξεταστεί στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το νερό που παραδίδεται στη χώρα μας από την πατρίδα Τουρκία στο πλαίσιο του έργου του αιώνα». είπε.
Παράνομη μετανάστευση και αποναρκοθέτηση
Ο Πρόεδρος Tatar σημείωσε επίσης ότι σύντομα θα παρουσιάσει δύο πρόσθετες προτάσεις συνεργασίας στον Γκουτέρες για την παράνομη μετανάστευση και την αποναρκοθέτηση της Κύπρου.
Σημειώνοντας ότι με αυτές τις προτάσεις η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε ότι έχει τη βούληση να συνεργαστεί με τους Έλληνες ομολόγους της στους τομείς συνεργασίας που θα ωφελήσουν τις δύο πλευρές, το νησί και την περιοχή μας, στη βάση της ισότητας, ο Tatar συνέχισε:
"Εξέφρασα επίσης ότι είμαι έτοιμος να προχωρήσω σε αυτά με αποφασιστικότητα προστατεύοντας τα κατοχυρωμένα μας δικαιώματα για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. Εάν επιθυμούμε να συμβάλουμε στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία τόσο του νησιού μας όσο και της περιοχής μας, αυτό το έργο θα να αναληφθεί από όλα τα μέρη, ιδιαίτερα από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Αναμένουμε θετική στάση για την υλοποίηση των προτάσεών μας.Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα θετικό βήμα για τη χώρα μας, ας εργαστούμε μαζί σε αυτά τα σημαντικά θέματα και ας συνεισφέρουμε τόσο στους λαούς μας όσο και την περιοχή μας δουλεύοντας μαζί σε αυτόν τον τομέα συνεργασίας που προτείνω».
Ο Πρόεδρος Τατάρ είπε: "Δεν θα συζητήσουμε ποτέ μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία. Όλος ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η νέα μας πολιτική. Δεν θα μπούμε πλέον στην επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων έως ότου γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς Δεν υπάρχει κανένας κοινός τόπος μεταξύ των μερών αυτή τη στιγμή. Είμαι σε πλήρη συνεργασία με την Άγκυρα για τις προτάσεις. Σημαντική είναι και η στάση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα». είπε.
Στήριξη από την Τουρκία
Στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι υποστηρίχθηκε η πρόταση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Ερσίν Τατάρ για συνεργασία με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (ΕΑΔ).
Στη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις προτάσεις συνεργασίας που υπέβαλε ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αναφέρεται :«Η επιστολή του Προέδρου της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την 1η Ιουλίου 2022, εξέφραζε την κυριαρχική ισότητα και τις ίσες διεθνείς σχέσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά»
Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:
To ψευδοκράτος είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, χειρότερη και από αυτήν της Τουρκίας
Ο Τατάρ όπως και ο Ερντογάν διαβλέπουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ακόμη δυσκολότερος και πως ενεργειακά τα κατεχόμενα δεν μπορούν να υποστηριχθούν αξιόπιστα από την Τουρκία
Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε αλυσιδωτές αντιδράσεις από τους Τουρκοκύπριους κατά του Τατάρ, ο οποίος είναι εξαπτέρυγο του Ερντογάν
Προ του κινδύνου, λόγω διαφαινόμενων σοβαρών μελλοντικών προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση και γενικότερα στην ενέργεια αλλά και στην ήδη κακή οικονομία στα κατεχόμενα και έχοντας μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν μελλοντικές σοβαρές εσωτερικές αναταρχές στο ψευδοκράτος οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε απώλεια της εξουσίας από τον Ερντογανικό Τατάρ, ο Τούρκος Πρόεδρος , βάζει μπροστά το εξαπτέρυγό του Τατάρ να καταθέσει προτάσεις στον ΟΗΕ, περί ενεργειακής συνεργασίας, στοχεύοντας άμεσα στην εκμεταλλευσιμότητα του φυσικού αερίου της Μεγαλονήσου
Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί ο Ερντογάν τα εξής:
Πρώτον να φανεί ότι επιχειρεί να σώσει ενεργειακά και οικονομικά την παρτίδα για το ψευδοκράτος. Και λέμε να φανεί , αφού θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στις προτάσεις Τατάρ, οι οποίες έχουν ως προαπαιτούμενο την αναγνώριση 2 ίσων κρατών στην Μεγαλόνησο και όχι τη λύση του ενός κράτους στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια Διζωνική-Δικοινοτική Ομοσπονδία, που πάγια υιοθετεί η εκάστοτε Κυπριακή Κυβέρνηση ως λύση του Κυπριακού.
Δεύτερον να δείξει στον ΟΗΕ ότι τάχα Τουρκία και ψευδοκράτος είναι συνεργάσιμοι, ενώ η Κυπριακή κυβέρνηση όχι
Τρίτον να παγιώσει στη συνείδηση των Ελληνοκυπρίων και της Διεθνούς κοινότητας, ότι συζητούν εφεξής εξεύρεση συνεργασίας με την ελεύθερη Κύπρο που θα έχει ώς προαπαιτούμενο μόνο τη λύση των 2 κρατών. Χωρίς αυτό δεν συζητούν τίποτε
Τέταρτον και το κυριότερο, επειδή γνωρίζουν Ερντογάν και Τατάρ ότι λύση 2 κρατών δεν θα δεχθεί η ελεύθερη Κύπρος μας, επιχειρούν να αιτιολογήσουν την νέα τουρκική πρόκληση που θα στηθεί τις επόμενες ημέρες με αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ, ως υποτιθέμενο επακόλουθο της αδιαλλαξίας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη