Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τ. Μοροπούλου: Κινδυνεύει να καταρρεύσει ο Πανάγιος Τάφος (βίντεο)

Με κατάρρευση κινδυνεύει ο Πανάγιος Τάφος εάν δεν υποστυλωθεί και δεν αντιμετωπιστεί η υγρασία στο υπόγειο του Ναού της Αναστάσεως.


Η κ. Τώνια Μοροπούλου επιστημονικά υπεύθυνη της αποκατάστασης του σπουδαιότερου μνημείου του Χριστιανισμού, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece αποκαλύπτει ότι οι υποστυλώσεις του μνημείου έχουν σαπίσει.

Επίσης, τονίζει ότι πρέπει να αποκατασταθεί όχι μόνο η σταθερότητα στο Ιερό Κουβούκλιο αλλά και να δημιουργηθεί κατάλληλη παροχέτευση των υδάτων και των λυμάτων που διοχετεύονται στο υπόγειο του Ναού της Αναστάσεως.

«Δουλεύοντας εδώ ανακαλύψαμε ένα πολύ μεγάλο υπόγειο κόσμο κάτω από τη ροτόντα γεμάτο από ανασκαφές, τούνελ και κανάλια όπου αποστραγγίζονται όλα τα νερά της βροχής από τη Χριστιανική Οδό και αποτίθενται λύματα. Το μνημείο βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο εάν συνεχίσει να δέχεται τις επιθέσεις της αναρριχόμενης υγρασίας και να παραμορφώνεται. Παράλληλα, έχουν σαπίσει όλες οι υποστυλώσεις στις ανασκαφές που βρίσκονται από κάτω με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και στην υποστύλωση των θεμελιώσεών του.

Δημιουργείται μείζον θέμα και υπάρχει ανάγκη επέμβασης για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στο Ιερό Κουβούκλιο και στη ροτόντα. Πρέπει να υπάρξει αερισμός και κατάλληλη παροχέτευση και αποχέτευση υδάτων και λυμάτων να μπορέσει να σταθεί ανά τους αιώνες το έργο που παραδίδουμε», λέει η κ. Μοροπούλου.


Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, σε συνέντευξή του στο CNN Greece αποκάλυψε ότι το υπόγειο του Ναού της Αναστάσεως εγκυμονεί κινδύνους γιατί επηρεάζει όλη τη στατικότητα του κτιρίου και αποκάλυψε ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει ήδη εκπονήσει τις σχετικές μελέτες και απομένει η συναίνεση των Αρμενίων και των Καθολικών προκειμένου να υλοποιηθούν οι εργασίες στο υπόγειο του Παναγίου Τάφου και στο Ναό της Αναστάσεως.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι πέτρινοι τοίχοι του Ναού της Αναστάσεως έχουν καταστραφεί ανά τους αιώνες είτε από επιδρομές είτε από φυσική φθορά. Αυτές οι αλλοιώσεις έχουν «αποκατασταθεί» με τσιμέντο με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί κοντό υποστύλωμα, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην ορολογία των πολιτικών μηχανικών. Σε πρακτικό επίπεδο, σε περίπτωση σεισμού, ο τσιμεντένιος τοίχος θα συμπιέσει τον πέτρινο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να υποχωρήσει και να γκρεμιστεί ο Nαός της Αναστάσεως.

Ποιες όμως ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατά την αποκατάσταση του μνημείου;

Η κ. Μοροπούλου επισημαίνει ότι κατά τις πρόσφατες εργασίες αντιμετωπίσθηκαν οι μεγάλες παραμορφώσεις του Ιερού Κουβουκλίου και έχει θωρακιστεί αντισεισμικά ώστε να μπορεί να αντισταθεί και στους ισχυρότερους σεισμούς και να δεχθεί τα μεγάλα φορτία των προσκυνητών. «Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση ήταν η ανάδειξη και η διερεύνηση των αξιών και της ιστορίας τους. Ανοίγοντας τον Πανάγιο Τάφο, ανοίξαμε ένα μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο του Χριστιανισμού αλλά και της ανθρωπότητας».

Η κ. Μοροπούλου κάνει όμως και μια ακόμη αποκάλυψη στο CNN Greece. Oι αρχαιομετρικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι η πρώτη γκρι πλάκα που σκεπάζει τον τάφο του Ιησού είναι από την Κωνσταντίνεια περίοδο και η δεύτερη από την ύστερη Σταυροφοριακή. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η Αγία Ελένη, η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ήταν εκείνη που την τοποθέτησε την πρώτη μαρμάρινη πλάκα, όταν έχτισε το Ιερό Κουβούκλιο.

Η κ. Μοροπούλου δηλώνει με υπερηφάνεια ότι είναι τιμητικό για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ανέθεσε στο Πολυτεχνείο την αποκατάσταση του μεγαλύτερου μνημείου του Χριστιανισμού.

Απευθύνει όμως και μια έκκληση και στις τρεις Χριστιανικές Κοινότητες που έχουν δικαίωμα στο μνημείο. Να φροντίσουν να μην ξαναμαυρίσει και να δώσουν το «πράσινο φως» ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες.

Tags
Back to top button