Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βοηθά τους γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς με αυτοκτονικές τάσεις

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς με αυτοκτονικές τάσεις

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Κόλιν Γουάλς, αναπληρωτή καθηγητή Βιοϊατρικής Πληροφορικής, Ιατρικής και Ψυχιατρικής, εξέτασε εάν το σύστημά τους, που ονομάζεται μοντέλο Vanderbilt Suicide Attempt and Ideation Likelihood (VSAIL), θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς σε τρεις νευρολογικές κλινικές στο VUMC να εντοπίσουν ασθενείς με αυτοκτονικές τάσεις κατά τη διάρκεια τακτικών επισκέψεων στην κλινική, αναφέρει η ιστοσελίδα .

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open», συνέκρινε δύο προσεγγίσεις—αυτόματες αναδυόμενες ειδοποιήσεις που διέκοπταν τη ροή εργασίας του γιατρού έναντι ενός πιο παθητικού συστήματος που απλώς εμφάνιζε πληροφορίες στο ηλεκτρονικό διάγραμμα του ασθενούς. Διαπιστώθηκε πως οι αναδυόμενες ειδοποιήσεις ήταν πολύ πιο αποτελεσματικές σε σχέση με το άλλο σύστημα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν έχουν επισκεφθεί έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης το έτος πριν από το θάνατό τους, συχνά για λόγους που δεν σχετίζονται με την ψυχική υγεία», είπε ο Γουόλς. «Αλλά ο καθολικός έλεγχος δεν είναι πρακτικός σε κάθε περιβάλλον. Αναπτύξαμε το VSAIL για να βοηθήσουμε στον εντοπισμό ασθενών υψηλού κινδύνου και να προτρέψουμε εστιασμένες συνομιλίες προσυμπτωματικού ελέγχου» εξήγησε.

Οι εκκλήσεις για βελτίωση του προσυμπτωματικού ελέγχου κινδύνου οδήγησαν τους ερευνητές να διερευνήσουν τρόπους εντοπισμού των ασθενών που χρειάζονται περισσότερο αξιολόγηση. Το μοντέλο VSAIL αναλύει πληροφορίες ρουτίνας από ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για να υπολογίσει τον κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας ενός ασθενούς για 30 ημέρες. Σε προηγούμενες προοπτικές δοκιμές, όπου τα αρχεία ασθενών VUMC επισημάνθηκαν αλλά δεν ενεργοποιήθηκαν ειδοποιήσεις, το μοντέλο αποδείχθηκε αποτελεσματικό στον εντοπισμό ασθενών υψηλού κινδύνου, με 1 στα 23 άτομα που επισήμανε το σύστημα, να αναφέρουν αργότερα αυτοκτονικές σκέψεις.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως παρόμοια συστήματα θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και σε άλλα ιατρικά περιβάλλοντα.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αυτοματοποιημένη ανίχνευση κινδύνου σε συνδυασμό με καλά σχεδιασμένες ειδοποιήσεις θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε περισσότερους ασθενείς που χρειάζονται υπηρεσίες πρόληψης αυτοκτονιών» κατέληξε ο ερευνητής.

Tags
Back to top button