Σύμβαση για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά υπεγράφη ηδη απο 6 χώρες…
Υπογράφηκε από τις πρώτες έξι χώρες η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά, γνωστή ως Σύμβαση της Λευκωσίας, στο πλαίσιο των εργασιών της 127ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του διεθνούς οργανισμού, η οποία πραγματοποιείται στη Λευκωσία.
Πρόκειται για την Κύπρο, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο και το Μεξικό.
Η «Σύμβαση των Ματωμένων Αρχαιοτήτων», όπως την αποκάλεσε, θα είναι το τελευταίο κομμάτι του διεθνούς παζλ, αφού ως ποινική σύμβαση έρχεται να ολοκληρώσει το διεθνές νομικό πλαίσιο εναντίον της διακίνησης πολιτιστικών αγαθών που έχει συσταθεί από προηγούμενες συμβάσεις, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπιορν Γιάγκλαντ μιλώντας κατά την επίσημη τελετή έναρξης των υπογραφών από κράτη μέλη της Σύμβασης.
Από τη πλευρά του ο Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε τα κράτη «να υπογράψουν και να επικυρώσουν την Σύμβαση της Λευκωσίας το συντομότερο δυνατόν», σημειώνοντας ότι «έχουμε συλλογική ευθύνη να προστατέψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και την κληρονομιά της ανθρωπότητας».
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, σημείωσε, «έχει μακρά ιστορία ενίσχυσης της διεθνούς νομικής προστασίας της κληρονομιάς, αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής», ανέφερε. Έχουμε επίσης μακρά ιστορία «στην ενίσχυση της προστασίας της Ευρώπης από την τρομοκρατία», πρόσθεσε.
«Η νέα Σύμβαση στοχεύσει να κάνει και τα δύο, προστατεύοντας την κοινή πολύτιμη κληρονομιά και την ίδια ώρα αρνούμενη την χρηματοδότηση στο Daesh (Ισλαμικό Κράτος) και άλλους», τόνισε ο κ. Γιάγκλαντ.
Αυτό που κάνουν αυτοί τρομοκράτες τώρα είναι ότι μεταφέρουν τα αγαθά στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική, την Αμερική, την Ασία και αλλού για τα πουλήσουν στον μεγαλύτερο πλειοδότη, ανέφερε, εξηγώντας ότι επωφελούνται από τις πολλές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ διαφορετικών νομοθετικών πλαισίων, από νομοθεσίες που εφαρμόζονται με αδυναμίες και από ανεπαρκή διεθνή συνεργασία, πρόσθεσε.
«Η νέα Συνθήκη στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα», είπε.
Στόχος μας, είναι αυτό το εργαλείο να είναι πραγματικά παγκόσμιο», ανέφερε ο ίδιος. Σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι χώρες όπως η Συρία είναι μάλλον απίθανο να ενταχθούν στην Σύμβαση στο άμεσο μέλλον «η κληρονομιά τους έχει ανάγκη προστασίας τώρα».