Μετά τα στοιχεία για την ύφεση 1,1% του ΑΕΠ στο δ´ τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση, αλλά και τον καταιγισμό των πρόδρομων δεικτών που δείχνουν νέα βουτιά, τη Δευτέρα ήταν η ώρα να χτυπήσει το «καμπανάκι» για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις τράπεζες.
Τα στοιχεία του ΓΛΚ έδειξαν ότι τα έσοδα του Φεβρουαρίου θα παρουσίαζαν «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ αν δεν είχε εισρεύσει το μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδας, το οποίο ήταν αυξημένο κατά 300 εκατ. σε σχέση με πέρυσι. Το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος Φεβρουαρίου έφτασε τα 2,12 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένο κατά 730 εκατ. ευρώ (-25,6%) έναντι του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,85 δισ. ευρώ που καταγράφηκε την ίδια περίοδο το 2016.
Βρέθηκε πάνω από τον στόχο του Φεβρουαρίου για πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης «στάσης πληρωμών» από το Δημόσιο, εφόσον οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Είχαν προηγηθεί τα νέα της Δευτέρας για την αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA ανήλθε στα 43,1 δισ. ευρώ, από 42,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.
Η κακή εικόνα για τις τράπεζες ενισχύεται από τα στοιχεία για την αύξηση των «κόκκινων» δανείων κατά 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και τις πληροφορίες ότι καταθέσεις πάνω από 2,5 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις τράπεζες το πρώτο δίμηνο του έτους.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η πορεία για τη χαλάρωση των capital controls δεν προχωράει και ήδη εκφράζονται φόβοι από παράγοντες της οικονομίας για το ενδεχόμενο να ενισχυθούν αντί να χαλαρώσουν αν δεν υπάρξει συμφωνία ούτε στο Eurogroup της 7ης Απριλίου καθώς θα μεσολαβεί ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας ως το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup στις 22 Μαΐου.