Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην αντίληψη της κοινής γνώμης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Όπως δημοσιεύουν οι σύμφωνα με ανάλυση διαδικτυακών δημοσιεύσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την εταιρεία FilterLabs AI, η δημοφιλία του Νασράλα έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες της περιοχής, αντανακλώντας τον θυμό για τη δολοφονία του και την εκτίμηση για τη στήριξή του στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.
Σαρωτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις εστίασης! Στο στόχαστρο της εφορίας τα πουρμπουάρ
Η FilterLabs AI, η οποία εξειδικεύεται στη μέτρηση της κοινής γνώμης σε περιοχές όπου οι παραδοσιακές μέθοδοι δημοσκοπήσεων είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, αναφέρει ότι, παρά το γενικό κλίμα συμπάθειας προς τον Νασράλα, η αντίδραση στο Λίβανο είναι πιο διχασμένη. Αν και οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι στο Λίβανο παρουσίασαν πιο θετική στάση μετά τον θάνατό του, τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντανακλούν μια διαφορετική εικόνα. Πολλοί Λιβανέζοι εστιάζουν στις καταστροφές που προκάλεσε το ισραηλινό πλήγμα, εκφράζοντας ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας πιθανής κλιμάκωσης του πολέμου στη χώρα τους.
Ο Χασάν Νασράλα, που ηγήθηκε της Χεζμπολάχ για 32 χρόνια, ήταν μια ισχυρή φιγούρα στη Μέση Ανατολή, με επιρροή που ξεπερνούσε τα σύνορα του Λιβάνου. Παρά το ότι ήταν σιίτης ο Νασράλα, η υποστήριξη προς το πρόσωπό του κορυφώθηκε ακόμη και σε σουνιτικά αραβικά κράτη στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η Χαμάς —μια σουνιτική οργάνωση— δημοσίευσε επιστολή υποστήριξης από τον ηγέτη της, Γιαχία Σινουάρ. Μετά από αυτό το γεγονός, η δημοφιλία του Νασράλα είχε επανέλθει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του, όταν και πάλι σημειώθηκε απότομη αύξηση των θετικών απόψεων προς το πρόσωπό του
Ωστόσο, η κατάσταση στο εσωτερικό του Λιβάνου παραμένει περίπλοκη. Η κοινή γνώμη στη χώρα, η οποία έχει υποφέρει από πολλαπλές συγκρούσεις και πολιτική αστάθεια, εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με τον αντίκτυπο της ηγεσίας του Νασράλα. Ενώ πολλοί τον θεωρούν ήρωα και μάρτυρα, άλλοι πιστεύουν ότι η στρατιωτική δραστηριότητα της Χεζμπολάχ έχει οδηγήσει τον Λίβανο στο χείλος της καταστροφής. «Η Χεζμπολάχ προσκάλεσε έναν πόλεμο με το Ισραήλ, και ο λαός πληρώνει το τίμημα», ανέφεραν σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ανάλυση της FilterLabs σημειώνει ότι η δολοφονία του Νασράλα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία και η Υεμένη, όπου πλήθη διαδήλωσαν εναντίον των ισραηλινών επιθέσεων και τον αποχαιρέτησαν ως μάρτυρα. Στο Λίβανο, οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες, καθώς μερίδα των πολιτών εξέφρασε ανοιχτά τη χαρά της για τον θάνατό του, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη συνεχιζόμενη βία και την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν το Ιράν, την Τρίτη, εξαπέλυσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία του Νασράλα. Η κίνηση αυτή φαίνεται να έχει πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη προς το Ιράν από σιιτικές κοινότητες, ενώ οι σουνιτικές δυνάμεις παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις. Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, που αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της αυτοσυγκράτησης, υποστήριξε την απόφαση για αντίποινα, δηλώνοντας ότι «το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά δεν θα ανεχτεί καμία απειλή».
Η ανάλυση της FilterLabs υπογραμμίζει ότι η εικόνα του Νασράλα επηρεάζεται πλέον όχι μόνο από τις πράξεις του ως ηγέτη, αλλά και από τον τρόπο που η δολοφονία του αξιοποιείται πολιτικά και στρατηγικά από το Ιράν. «Στον αραβικό κόσμο, ο Νασράλα αναδεικνύεται ως σύμβολο αντίστασης, αλλά στο Λίβανο θεωρείται πηγή κινδύνου», ανέφερε ο Τζόναθαν Τάιμπνερ, διευθύνων σύμβουλος της FilterLabs AI.
Η αλλαγή στάσης απέναντι στον Νασράλα και η εστίαση στις επιπτώσεις των συγκρούσεων για τον άμαχο πληθυσμό αναδεικνύουν την ανάγκη για μια συνολική επανεκτίμηση της στρατηγικής της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Καθώς οι επιχειρήσεις του Ισραήλ κλιμακώνονται, οι Λιβανέζοι φοβούνται ότι η καταστροφή της Βηρυτού το 2006 θα επαναληφθεί, με ακόμα πιο σοβαρές συνέπειες αυτή τη φορά.
Παρά τις διαδηλώσεις σε πολλές αραβικές χώρες, η συνολική εικόνα για τον Νασράλα παραμένει αμφιλεγόμενη. Ενώ τον αναγνωρίζουν ως μάρτυρα της αντίστασης, οι Λιβανέζοι ανησυχούν για τις συνέπειες των στρατιωτικών του αποφάσεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει τη χώρα τους σε επικίνδυνες ατραπούς.