Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Στο «κόκκινο» ο Ινδο-Ειρηνικός: Η Κίνα έστειλε αεροπλανοφόρο συνοδεία 60 πολεμικών πλοίων στην περιοχή

Απότομη κλιμάκωση των εντάσεων παρατηρείται αυτήν την στιγμή στην περιοχή γύρω από το νησιωτικό κράτος της Ταϊβάν, αφού την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου η Κίνα ανέπτυξε εκεί ένα αεροπλανοφόρο, ένα σκάφος ακτοφυλακής και 58 πολεμικά πλοία.

Συναγερμός στην Ταϊβάν

Πιο αναλυτικά, ο κινεζικός στόλος φαίνεται πως πλέει αυτήν την στιγμή στην περιοχή γύρω από το νησί Thitu (γνωστό και ως Pag-asa), το οποίο έχει στρατηγική σημασία και αποτελεί εδώ και χρόνια αιτία διαμάχης μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Συγκεκριμένα το εν λόγω νησί είναι μέρος του συμπλέγματος Σπάρτλι, το οποίο βρίσκεται στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το αρχιπέλαγος είναι αμφισβητούμενο, μιας και το διεκδικούν πολλές γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Η συγκεκριμένη ομάδα νησιών έχει στρατηγική σημασία εξαιτίας της θέσης της στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την οποία διασχίζουν το 30% των εμπορικών πλοίων όλου του κόσμου.

Παράλληλα, τα νησιά Σπάρτλι θα χάριζαν σε όποιον τα κατείχε μία πολύτιμη στρατιωτική και υλικοτεχνική βάση. Ειδικά στο νησί Thitu υπάρχει ένας αεροδιάδρομος προσαπογειώσεων μήκους 1,3 χιλιομέτρων, η σημασία του οποίου θεωρείται ανεκτίμητη.

Το νησί Thitu απέχει περίπου 480 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν, 450 χιλιόμετρα από το Βιετνάμ και σχεδόν 500 χιλιόμετρα από την ενδοχώρα της Κίνας. Κατ' επέκταση βρίσκεται στην «καρδιά» του τριγώνου αυτών των ασιατικών κρατών. Αυτήν την στιγμή ελέγχεται από τις Φιλιππίνες, το Πεκίνο όμως αμφισβητεί την κυριαρχία του. Στην πραγματικότητα η Κίνα υποστηρίζει πως της ανήκει η πλειοψηφία του αρχιπελάγους Σπάρτλι.

Η παρουσία ενός κινεζικού αεροπλανοφόρου και 59 πολεμικών πλοίων στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος έχει σημάνει συναγερμό τόσο στις Φιλιππίνες, όσο και στην Ταϊβάν. Η Ταϊβάν εκμεταλλεύεται το γεγονός πως μία συμμαχική χώρα ελέγχει αυτά τα νησιά, διότι από εκεί οι Φιλιππινέζοι μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις του κινεζικού στόλου και να προειδοποιήσουν την Ταϊπέι για εισερχόμενες απειλές.

Η Κίνα αναπτύσσοντας τόσο πολλά πολεμικά πλοία έχει έναν και μόνο σκοπό: να προβάλει την ναυτική ισχύ της, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής στους εχθρούς της. Η κυριαρχία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι αναμφίβολη. Ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για το Πεκίνο είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες παραμονεύουν σε Ταϊβάν, Φιλιππίνες και Ιαπωνία. Χωρίς την αμερικανική παρουσία, η Κίνα ίσως είχε εισβάλει ήδη στο αρχιπέλαγος Σπάρτλι.

 

Tags
Back to top button