Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στην Θράκη ο Τσαβούσογλου: Γιατί δεν πήγε στα Χανιά- Η ανατροπή

Ελληνοτουρκικά • 27/05/2021 - 5:52
Στην Θράκη ο Τσαβούσογλου: Γιατί δεν πήγε στα Χανιά- Η ανατροπή

Όλο το παρασκήνιο

Το σενάριο των Χανίων συζητιόταν επί τετραήμερο. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης το άφηναν ανοιχτό τόσο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Μαξίμου, οι οποίες δεν απέκλειαν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο πατρικό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι, σύμφωνα με το .

Με «ιδιωτική επίσκεψη» στη Θράκη, την Κυριακή το πρωί ξεκινάει την επίσκεψη του στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ήταν μια ανατροπή προς το δυσμενέστερο. Η Θράκη μπήκε στην τουρκική ατζέντα την τελευταία στιγμή. Η ανακοίνωση έγινε χθες νωρίς το απόγευμα, στις 2.29 μμ από το υπουργείο Εξωτερικών, βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια που έφεραν τον Τσαβούσογλου να συναντιέται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο για το μνημόσυνο για τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και την παρουσίαση του έργου για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης. Η ελληνική πρωτοβουλία για τετ α τετ στα Χανιά είχε στόχο μια πιο χαλαρή συζήτηση σε φιλικό περιβάλλον.

Το σενάριο των Χανίων συζητιόταν επί τετραήμερο. Έγινε διαρροή στην εφημερίδα «Καθημερινή». Ένα κλίμα για συνάντηση Τσαβούσογλου – Μητσοτάκη «σε νησί» έδιναν, χωρίς άλλες λεπτομέρειες, και τουρκικές πηγές, σύμφωνα με τον «Σκάι». Μέχρι το βράδυ της Τρίτης το άφηναν ανοιχτό τόσο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Μαξίμου, οι οποίες δεν απέκλειαν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο πατρικό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι, όπως έγραψε το NEWPOST. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες στη συνέντευξη τύπου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής δεν το διέψευσε, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι συζητήσεις συνεχίζονταν.

Advertisement
You can close Ad in 2 s
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω αυτά τα δημοσιεύματα, καθώς δεν έχουμε ακόμα κάποια επίσημη επιβεβαίωση» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, βεβαίως, και αν έρθει ο κ.Τσαβούσογλου, έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως εξάλλου συναντήθηκε ο πρόεδρος Ερντογάν με τον Υπουργό Εξωτερικών όταν πήγε στην Τουρκία» συνέχισε. «Εγώ θα είμαι στα Χανιά το Σάββατο για άλλο λόγο» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε προσκαλέσει τον κ.Δένδια, εκτός πρωτοκόλλου, στο παλάτι, κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, στις 15 Απριλίου.

Αιφνιδιασμός
Ο Τσαβούσογλου ενημέρωσε για την απόφαση του να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση Μητσοτάκη για τα Χανιά και να επισκεφθεί ιδιωτικώς τη Θράκη – που σημαίνει ότι δεν θα συνοδεύεται από Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο – χθες το μεσημέρι. Την είδηση έδωσαν λίγη ώρα μετά διπλωματικές πηγές. «Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναμένεται να παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογο του την Κυριακή 30 Μαΐου» ανέφερε η ανακοίνωση. «Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται νωρίτερα την Κυριακή να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη».
Μία ώρα μετά, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε επίσημα πλέον ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τον κ.Τσαβούσογλου στο Μαξίμου, το πρωί της Δευτέρας.

Κρας τεστ
Η πολιτική παρουσία του Τσαβούσογλου και οι δηλώσεις που θα κάνει στη Θράκη, θα αποτελέσουν το κρας τεστ ως προς το πως θα εξελιχθεί και το επίσημο κομμάτι της επίσκεψης του στην Ελλάδα. Οι μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις της Άγκυρας μέσω των διπλωματικών διαύλων κινούνται σε καθησυχαστικούς τόνους, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST. Η Τουρκία όμως είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας. Βρίσκεται υπό πίεση και στο εσωτερικό ο Ερντογάν. Είναι αιχμάλωτος του ακροδεξιού εταίρου του Μπαχτσελί και ενός εθνικιστικού εκλογικού κοινού.

Ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά, πάντως, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «δεν θα ξεφύγει και πάλι» όπως είπε χαρακτηριστικά στο NEWPOST διπλωματική πηγή. Αν το κάνει επιδιώκοντας να πάρει τη ρεβάνς επί ελληνικού εδάφους, για το μπρα ντε φερ μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα, θα λάβει την κατάλληλη απάντηση από τον Νίκο Δένδια, όπως συνέβη και στην Άγκυρα.

Μήνυμα Ερντογάν
Ο Τσαβούσογλου πιθανόν να κομίζει μήνυμα του Ερντογάν στον πρωθυπουργό. Θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο για μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες όπως έχουν γράψει τα τουρκικά ΜΜΕ. Για μια τέτοια κορυφαία συνάντηση οι συνεννοήσεις θα γίνουν μεταξύ των γραφείων του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου που θα αποφασίσουν και την ημερομηνία, όπως ανέφεραν πηγές του Μαξίμου.

Με το βλέμμα στην επίσκεψη
Η απόφαση της Άγκυρας, ο Τσαβούσογλου να επισκεφθεί τη Θράκη, έχει θέσει σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης. Επισημαίνεται ότι μόλις 25 μέρες πριν, «ιδιωτική επίσκεψη» στη Θράκη έκανε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν. Ο Κιράν στην περιοδεία του, υπηρετώντας την στρατηγική Ερντογάν, αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάνης που αναφέρεται σε «θρησκευτική μειονότητα». Μίλησε για «τουρκική μειονότητα» και τόνισε ότι η Τουρκία «δεν θα μείνει σιωπηλή στην παραβίαση και διάβρωση των δικαιωμάτων της «τουρκικής» μειονότητας της Δυτικής Θράκης» από την Ελλάδα την οποία κατηγόρησε για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας.

Δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε την Τρίτη και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη στο χωριό Πάχνη, στην Ξάνθη (στις 18 Μαΐου 2021), μετέβη σε δημόσιο νηπιαγωγείο και απευθύνθηκε σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που δεν μπορούμε να τις χωνέψουμε. Το χωριό Πάχνη το αποκάλεσε χωριό Πομάκων και τα τουρκόπουλα τα αποκάλεσε ελληνόπουλα. Ο Μητσοτάκης τα θαλάσσωσε και έπεσε στη δίνη του παραληρήματος. Εκείνα είναι τουρκόπουλα, το Pasavik δεν είναι χωριό Πομάκων. Τι θα πει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτή την πολιτική αφομοίωσης και φασισμού της Ελλάδα; Δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι είναι ρατσισμός το να αποκαλεί τα τουρκόπουλα ως ελληνόπουλα;».

Την σκυτάλη πήρε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ. Χρησιμοποίησε την ίδια φρασεολογία. «Δυστυχώς, το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης αποκάλεσε τα τουρκόπουλα, ελληνόπουλα στη συνάντηση με τους δασκάλους του δημοτικού ήταν μία δήλωση άρνησης απέναντι στην προσέγγιση που γίνεται» δήλωσε. «Πρόκειται για επίθεση στην τουρκική ταυτότητα. Τον 21ο αιώνα, αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και συνιστούμε στην Ελλάδα να τηρήσει τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δηλώνουμε συνεχώς ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις ρατσιστικές πολιτικές».

Tags
Back to top button