Στη κατάθεση αιτήματος για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επι του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία στη χώρα μας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το αίτημα που κατέθεσε ο Δ. Καλαματιανός αφορά στην αρχή του νομοσχεδίου αλλά και τα επίμαχα άρθρα 130-155 ( από τα 205 συνολικά άρθρα τα 175 αφορούν στην λειτουργία και αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων) και ουσιαστικά κατατίθεται για να ασκηθεί πίεση στο ΠΑΣΟΚ, όπου η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει εκφράσει αντιρρήσεις και αναμένεται να διαφοροποιηθεί από την γραμμή καταψήφισης.
Σημειώνεται ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί με την ολοκλήρωση της συζήτησης το απόγευμα της Παρασκευής
Πιερρακάκης κατα Δουδωνή για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Χάρμα οφθαλμών να σας ακούω να διαφωνείτε με Βενιζέλο και Αλιβιζάτο
Αναλυτικά το αίτημα
Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα Κωνσταντίνο
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, εμείς οι Βουλευτές που υπογράφουμε την παρούσα αίτηση, αιτούμεθα τη διενέργεια ψηφοφορίας με ονομαστική κλήση, επί της αρχής και επί των άρθρων 130 έως και το 155 στο σ/ν Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,
«Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Φάμελλος Σωκράτης
Τζάκρη Θεοδώρα
Καλαματιανός Διονύσης
Θρασκιά Ουρανία
Ακρίτα Έλενα
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γιώργος
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ειρήνη
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Ηλιόπουλος Όθων
Καραμέρος Γιώργος
Κασιμάτη Νίνα
Κεδίκογλου Συμεών
Κόκκαλης Βασίλειος
Κοντοτόλη Μαρίνα
Λινού Αθηνά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γιώργος
Παππάς Νίκος
Παππάς Πέτρος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Γιάννης
Τσίπρας Αλέξης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Νωρίτερα, η Βουλή απέρριψε την ένταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επικαλούμενα πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις παραβιάζονται οι διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος αναφορικά με την απαγόρευση εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών ή και ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Ωστόσο, η πλειοψηφία μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Θάνου Πλεύρη, διευκρίνισε πως η απάντηση επί της συνταγματικότητας δεν είναι τόσο απλή, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.
Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης, ο Αλέξης Χαρίτσης της Νέας Αριστεράς, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας) να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας καθώς καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό μελών (50) προκειμένου να προχωρήσει στην σχετική ενέργεια.