Σεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών σημειώθηκε μόλις πριν από 6 λεπτά 35 χλμ βορειοανατολικά της Νάξου, ανέφερε το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό
Ο σεισμός σημειώθηκε σε μικρό βάθος 10 χιλιομέτρων κάτω από το επίκεντρο κοντά στη Νάξο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 3 Φεβρουαρίου 2025, στις 4:30 π.μ. τοπική ώρα.
Το ακριβές μέγεθος, το επίκεντρο και το βάθος του σεισμού ενδέχεται να αναθεωρηθούν εντός των επόμενων λίγων ωρών ή λεπτών, καθώς οι σεισμολόγοι εξετάζουν τα δεδομένα και βελτιώνουν τους υπολογισμούς τους ή καθώς άλλοι φορείς εκδίδουν την δική τους αναφορά.
Πόλεις ή πόλεις κοντά στο επίκεντρο όπου ο σεισμός μπορεί να έγινε αισθητός ως πολύ ασθενής δόνηση περιλαμβάνουν το Καλαφάτι (πλ. 280) που βρίσκεται 18 χλμ. από το επίκεντρο, η Άνω Μερά (πλ. 1.500) 20 χλμ., η Μύκονος (πλ. 3.800) 25 χλμ. μακριά, Νάξος (πλ. 7.100) 35 χλμ., Νάουσα (πλ. 2.600) 42 χλμ. μακριά, Τήνος (πλ. 4.600) 43 χλμ., Ερμούπολη (πλ. 11.400) 59 χλμ., Ερμούπολη (πλ. 11.400) 59 χλμ. και Ερμούπολη (πλ. 15.40 χλμ.) μακριά.
Κάτοικοι κοιμήθηκαν σε αυτοκίνητα στην Σαντορίνη
Σε αρκετά αυτοκίνητα σταθμευμένα σε ανοικτούς χώρους όπως στο πάρκινγκ του Γενικού Λυκείου Θήρας βλέπει κανείς ανθρώπους να κοιμούνται ανήσυχοι για τις συνεχείς και έντονες σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη.
Θορυβημένοι από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη, αρκετοί επέλεξαν να περάσουν το βράδυ στο αυτοκίνητό τους σε ανοικτό χώρο, αναφέρει τοπικό
Χαρακτηριστικές οι εικόνες που καταγράφει η κάμερα του in στο πάρκινγκ του Γενικού Λυκείου Θήρας.
Κάποιοι ήδη εξαντλημένοι κοιμούνται μέσα στο αυτοκίνητο.
Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης από τον Δήμο Θήρας
Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του, αναφέρει τοπικό
Στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί όπως παρακάτω:
• Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
• Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
• Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
• Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
• Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
• Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
• Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
• Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.
Το σενάριο για σεισμό 6 Ρίχτερ που εξετάζουν οι επιστήμονες
Το χειρότερο σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ. Όπως επισημαίνει ο έμπειρος ερευνητής, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ηφαιστειοτεκτονική και σχετίζεται με το ενεργό ρήγμα που εκτείνεται από την Αμοργό έως τα Χριστιανά.
Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ένας σεισμός δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ, με τις πιθανότητες να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές να είναι περιορισμένες.
«Τα νεότερα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, τα παλαιότερα κτίσματα είναι πιο ευάλωτα. Ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ δεν αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες», τονίζει ο κ. Βουγιουκλάκης.
Παρότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής δραστηριότητας. «Το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε μικρή κατάσταση διέγερσης, ενώ το Κολούμπο θεωρείται ανενεργό», σημειώνει ο ειδικός.
Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.
Το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, στην Αμοργό Τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο.