Η μήνυση της Λεπέν, σύμφωνα με το Politico, βάζει στο στόχαστρο τον γενικό γραμματέα του ευρωκοινοβουλίου, Κλάους Βέλε, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας κατά της διαφθοράς Τζιοβάνι Κέσλερ και την επικεφαλής ερευνών της ίδιας υπηρεσίας, Μπεατρίς Σανς Ρεντράδο.
Επιπλέον, η υποψήφια στις γαλλικές προεδρικές εκλογές κατηγορεί τον Μάρτιν Σουλτς, έως πρότινος πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι είναι πίσω από αυτό που η ίδια επανειλημμένα χαρακτηρίζει ως «πολιτική δίωξη». «Το να πει κανείς ότι ο Μάρτιν Σουλτς είναι πολιτικός αντίπαλος της κ. Λεπέν είναι το αυτονόητο», αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το Politico.
Η σφοδρότητα της απάντησης της Λεπέν μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα της, αναφέρει το δημοσίευμα. Το Εθνικό Μέτωπο, εν μέσω της προεκλογικής καμπάνιας, πασχίζει να βρει χρηματοδότηση. Την ίδια ώρα, η αποζημίωση που λαμβάνει η Λεπέν ως ευρωβουλευτής θα μειωθεί. Τρεις ακόμη ευρωβουλευτές του κόμματος είναι αντιμέτωποι με αυτό, καθώς το ευρωκοινοβούλιο προσπαθεί να ανακτήσει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ συνολικά από το Εθνικό Μέτωπο.
Η Λεπέν, στη μήνυση που κατέθεσε σε δικαστήριο των Βρυξελλών πριν από 15 ημέρες, κατηγορεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και συγκεκριμένα τους Βέλε, Κέσλερ και Σανς Ρεντράδο ότι παραποίησαν τις αποδείξεις για να ξεκινήσουν μία πολιτικά υποκινούμενη έρευνα σε βάρος της. Ο δικηγόρος της Μαρσέλ Κεσαλντί, δήλωσε στο Politico ότι θα κατατεθεί νέα μήνυση, στο Λουξεμβούργο, τις επόμενες ημέρες.
Στα τέλη Ιανουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να περικόψει την αποζημίωση της Λεπέν κατά 7.000 ευρώ κάθε μήνα, επειδή εκείνη αψήφησε το αίτημα να επιστρέψει τα περίπου 300.000 ευρώ τα οποία- σύμφωνα με τις κατηγορίες- δεν χρησιμοποίησε για τον σκοπό που της χορηγήθηκαν, αλλά πλήρωνε δύο υπαλλήλους του κόμματός της.