Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στην Ανδραβίδα ο Μητσοτάκης για τον “Ηνίοχο 2021”

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, της πολυεθνικής άσκησης μεσαίας κλίμακας “Ηνίοχος 21” στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, έφτασε στην Ανδραβίδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το «παρών» στην άσκηση δίνουν, επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, πρέσβεις, ακόλουθοι Άμυνας αλλά και επικεφαλής στρατιωτικών επιτελείων από τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση.

Η άσκηση “Ηνίοχος 21”, η οποία ξεκίνησε στις 12 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 22 Απριλίου, λαμβάνει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών -από την Κέρκυρα έως το Καστελλόριζο και από τη Θράκη έως την Κρήτη- με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ελληνική συμμετοχή

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην άσκηση με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα. Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων.

Ο Στρατός Ξηράς συμμετέχει με τμήματα Κ/Β Hawk, μηχανοκίνητα τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D. Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας λαμβάνει μέρος με δυνάμεις για τη διεξαγωγή αποστολών υποστήριξης αεροπορικών επιχειρήσεων GAA (Ground Air Assisted Interdiction), CAS (Close Air Support), CCA (Close Combat Attack), με προσωπικό εκπαιδευμένο σε διαδικασίες τερματικής καθοδήγησης πυρών JTAC, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή χερσαίων αλμάτων ελεύθερης πτώσης και θαλάσσιων αλμάτων στατικού ιμάντα.

Οι ξένες χώρες

Στην άσκηση συμμετέχουν, επίσης, η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage 2000, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers – GCI, η Ισπανία με F/A – 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. Παρατηρητές είναι η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, διεξάγονται επιθετικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης, αμυντικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αντεπίθεσης επιφανείας με τη συνδρομή της αεροπορικής δύναμης σε χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις, αποστολές αναγνώρισης, αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης, αποστολές εναντίον χρονικά ευαίσθητων στόχων (Time Sensitive Target), επιχειρήσεις άμεσης καταστολής στόχων – υποστήριξης, επιχειρήσεις επιθετικής σάρωσης (High Value Airborne Asset) αλλά και επιχειρήσεις υποστήριξης (Slow Mover).

Κ. Φλώρος: Έμπρακτο το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «δείχνει την υποστήριξη και το ενδιαφέρον του» για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο χαιρετισμό του στη σημερινή Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της διεθνούς αεροπορικής άσκησης “Ηνίοχος 21” στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού υπογράμμισε το εύθραυστο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, επισήμανε ότι «οι προκλήσεις αυξάνονται διαρκώς» και προσέθεσε: «Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις απαιτείται συνεργασία με χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες και αμοιβαίο σεβασμό».

«Είμαστε περήφανοι», συνέχισε, «για ό,τι έχουμε πετύχει έως τώρα. Κάθε διοργάνωση είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Κάθε χρόνο στην άσκηση συμμετέχουν όλο και περισσότερες χώρες. Έχουμε την ευκαιρία να εκπαιδευτούμε με τους συμμάχους μας και να ανταλλάξουμε εμπειρίες». Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους στην Ανδραβίδα, και τόνισε ότι με την άσκηση “Ηνίοχος 21” αναδεικνύεται «η συνεργασία, δίδεται έμφαση στη διαρκή προσπάθεια και την εξάσκηση, και ενδυναμώνεται η κοινή αντίληψη» των χωρών που συμμετέχουν.

«Χρόνο με το χρόνο», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΑ, «από το ’80 έως σήμερα, ο “Ηνίοχος εξελίχθηκε σε διεθνή άσκηση αποδεικνύοντας την ανάγκη για προσαρμογή των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας στις σύγχρονες απαιτήσεις».

Ο αρχηγός ΓΕΑ σημείωσε πως μέσω της συνεργασίας «γινόμαστε πιο δυνατοί απέναντι στις προκλήσεις με αύξηση του επιπέδου εκπαίδευσης, διαλειτουργικότητα και συνέργειες» και προσέθεσε: «Σε αυτή τη βάση σχεδιάστηκε η άσκηση “Ηνίοχος 21” με τη συνεργασία πάνω από 100 αεροσκαφών από τις συμμετέχουσες χώρες, με μέσα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς».

Tags
Back to top button