Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στέρεψαν τα φράγματα και οι γεωτρήσεις σε Ηράκλειο και Λασίθι - Τα στοιχεία της Αποκεντρωμένης

Η Ιωάννα Μάρη, προϊσταμένη υδάτινων πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη, πολύ σημαντικά στοιχεία που φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος της λειψυδρίας στην Κρήτη ειδικά στις ανατολικές περιοχές.

Μιλώντας στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη τόνισε ότι τα βροχομετρικά στοιχεία μέχρι το Φεβρουάριο που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνουν ότι το τρίτο κατά σειρά ξηρό έτος έχει επιφέρει μεγάλη μείωση στην στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα ενώ όσο αφορά τα επιφανειακά νερά στα φράγματα τα δεδομένα είναι απελπιστικά.

Ειδικότερα η κ. Μάρη ανέφερε ότι το Ηράκλειο, η Μεσαρά και το Λασίθι βρέθηκαν το προηγούμενο υδρολογικό έτος να είναι στο 60% μέσο όρο μιας καλής χρονιάς από πλευράς βροχοπτώσεων όπως ήταν τα έτη 2020, 2021, 2022.

Τα δεδομένα είναι καλύτερα στο Ρέθυμνο και τα Χανιά ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Όσον αφορά τα φράγματα και τις ποσότητες νερού μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη: Το φράγμα Φανερωμένης χωρητικότητας 18 εκατ κυβικών είχε 3,1 εκατ κυβικά, το φράγμα Μπραμιανών χωρητικότητας 15 εκατ κυβικών είχε μόλις 3,9 εκατ ενώ πέρυσι 9,5 εκατ, το φράγμα Αποσελέμη των 27 εκατ κυβικών φέτος μόλις 3,5 εκατ κυβικά νερού. Το φράγμα Ποταμών είναι πλήρες με 17,5 εκατ κυβικά ωστόσο η ανυπαρξία δικτύων είναι η αιτία που δεν αξιοποιείται το νερό.

Όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα Βιάννος και Μεσαρά υπάρχει συνεχόμενη ταπείνωση της στάθμης του νερού τα 3 τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.

Tags
Back to top button