Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα χέρια των Ταλιμπάν έπεσαν τα βιομετρικά δεδομένα εκατομμύριων Αφγανών!

Στα χέρια των Ταλιμπάν βρίσκεται πλέον η τεράστια βάση βιομετρικών δεδομένων από εκατομμύρια Αφγανούς πολίτες την οποία έφτιαξαν οι Αμερικανοί τα τελευταία 20 χρόνια!

Μετά από χρόνια προσπαθειών για την ψηφιοποίηση των databases της χώρας και την εισαγωγή ψηφιακών ταυτοτήτων και βιομετρικών στοιχείων, οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν πως αυτές οι τεχνολογίες μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστούν όσοι συνεργάστηκαν με τους δυτικούς.

«Καταλαβαίνουμε πως οι Ταλιμπάν έχουν πλέον πρόσβαση σε διάφορες βιομετρικές βάσεις δεδομένων και εξοπλισμό στο Αφγανιστάν. Η τεχνολογία αυτή περιλαμβάνει πρόσβαση σε database με αποτυπώματα και σαρώσεις ίριδας ματιού και περιλαμβάνει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιο δύσκολο να κρυφτείς, να αποκρύψεις την ταυτότητά σου ή αυτή της οικογένειάς σου και τα δεδομένα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για να αποκαλύψουν τις επαφές και το δίκτυό σου», ανέφερε ο επικεφαλής τεχνολογίας στο Human Rights First, Welton Chang.

Οι Ταλιμπάν είναι γνώστες της τεχνολογίας αυτής, καθώς ακόμα και πριν πέντε χρόνια χρησιμοποιούσαν κλεμμένες κυβερνητικές βάσεις δεδομένων για να στοχεύσουν μέλη των αρχών ασφαλείας της χώρας, συγκρίνοντας τα αποτυπώματά τους με τις database.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν τη διεθνή κοινότητα πως δε θα προβούν σε αντίποινα προς αυτούς που βοήθησαν τους δυτικούς ή σε πρώην μέλη της κυβέρνησης, ωστόσο αναφορές κάνουν λόγο για αναζητήσεις πόρτα-πόρτα με χρήση «βιομετρικών μηχανημάτων».

Οι ψηφιακές ταυτότητες γνωστές ως tazkira, μπορούν να αποκαλύψουν τις διάφορες μειονότητες που ζουν στο Αφγανιστάν, ενώ οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν ένα «θησαυρό πληροφοριών» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρεθούν και να εντοπιστούν στόχοι.

Στο μεταξύ, οι Αφγανοί κάνουν ό,τι μπορούν για να σβήσουν την ψηφιακή τους παρουσία, σβήνοντας μηνύματα που έχουν ανταλλάξει, λίστες μουσικής που έχουν ακούσει και φωτογραφίες που τράβηξαν.

Tags
Back to top button