Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατέγραψαν τη δραστηριότητα ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπινου εγκεφάλου, ανακαλύπτοντας ότι παρουσίαζε τα ίδια μοτίβα που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των ονείρων, της ανάκλησης της μνήμης και του διαλογισμού, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Ageing Neuroscience την Τρίτη έδειξαν την καταγραφή της δραστηριότητας σε έναν 87χρονο ασθενή, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με ένα μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) για την ανίχνευση επιληπτικών κρίσεων και τη θεραπεία του ασθενούς, όταν ξαφνικά έπαθε καρδιακή προσβολή και απεβίωσε.
Τα 900 δευτερόλεπτα εγκεφαλικής δραστηριότητας που μετρήθηκαν γύρω από τη στιγμή του θανάτου του ασθενούς περιγράφηκαν ως παρόμοια με την "ανάκληση της ζωής". Η εμπειρία, η οποία έχει παρομοιαστεί με αυτό που συμβαίνει γύρω από μια εμπειρία κοντά στο θάνατο, ενδεχομένως να απαντά σε ένα ερώτημα σχετικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα σε αυτές τις στιγμές, το οποίο έχει προβληματίσει τους νευροεπιστήμονες.
"Μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που εμπλέκονται στην ανάκληση της μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να παίζει μια τελευταία ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής λίγο πριν πεθάνουμε", δήλωσε ο δρ Ajmal Zemmar, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Louisville στις ΗΠΑ, ο οποίος οργάνωσε τη μελέτη.
Περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις καταγράφονται πλέον σχεδόν σε όλη τη χώρα - Η έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο εγκέφαλος παραμένει ενεργός και συντονισμένος καθώς το άτομο φεύγει από τη ζωή, ακόμη και μετά το θάνατό του. Ο Zemmar πρόσθεσε ότι "τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν την κατανόησή μας για το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή και δημιουργούν σημαντικά επακόλουθα ερωτήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με τον χρόνο δωρεάς οργάνων".
Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη ζωντανή εγκεφαλική δραστηριότητα σε έναν ετοιμοθάνατο άνθρωπο, αλλά ακολουθεί παρόμοια ευρήματα σε ταλαντώσεις που παρατηρήθηκαν μέσα σε αρουραίους που κρατούνταν σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Καθώς ο ασθενής είχε προηγουμένως υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις λόγω επιληπτικών κρίσεων και οίδημα, οι ερευνητές δέχονται ότι τα δεδομένα είναι περίπλοκα, με τον Zemmar να δηλώνει ότι σκοπεύει να διεξάγει περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσει την αρχική του μελέτη.
"Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι: παρόλο που οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να μας αφήσουν για να αναπαυθούν, ο εγκέφαλός τους μπορεί να αναπαράγει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που έζησαν στη ζωή τους", δήλωσε ο Zemmar, προσφέροντας ελπίδα στις οικογένειες που πενθούν