
Κύρια θέματα, Ελληνοτουρκικά, Εθνικά Θέματα • 08/03/2021 - 6:34
Σοβαρή κάμψη της ισχύος του τουρκικού Ναυτικού έδειξε η φετινή «Γαλάζια Πατρίδα»
Αντίθετα το ΠΝ τελειοποίησε τις ικανότητές του με ότι διαθέτει
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
H φετινή «Γαλάζια Πατρίδα2021» φανέρωσε ότι η τουρκική ισχύς έχει αρχίσει να παρουσιάζει κάμψη και αποτέλεσε περισσότερο μια αποτυχημένη προσπάθεια προπαγάνδας της Άγκυρας.
Όλοι εμφανίστηκαν κουρασμένοι και προβλέψιμοι
Ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν εμφανίστηκε κουρασμένος και απογοητευμένος καθώς δεν επισκέφθηκε κάποια φρεγάτα όπως συνήθιζε τις προηγούμενες χρονιές και προχώρησε απλά στις γνωστές πολεμικές ρητορικές μπροστά στους Τούρκους επιτελείς συνοδεία «βολών πυροβόλων και Α/Α όπλων» σε βίντεο με τον Τούρκο πρόεδρο να επαναλαμβάνει τα περί κυριαρχίας της Άγκυρας στην Μεσόγειο.
Κι όλα αυτά την στιγμή που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν να έχουν τελειοποιήσει τις ικανότητές τους με ότι διαθέτουν παρά το γεγονός ότι δέχτηκαν «bullying» δέκα ετών από τα μνημόνια.
Φέτος ο τουρκικός Στόλος προχώρησε σε πολύ μικρότερες δραστηριότητες και σε μικρή απόσταση από την τουρκική ενδοχώρα ενώ και η παρουσία της τουρκικής Αεροπορίας ήταν αρκετά περιορισμένη.
Αυτά τα γεγονότα προδίδουν αυτό που το warnews247.gr είχε από την αρχή αποκαλύψει, ότι δηλαδή η διαθεσιμότητα των τουρκικών δυνάμεων έχει πάψει να είναι επαρκής λόγω εμπάργκο και οικονομικής ανέχειας.
Η τουρκική Αεροπορία έδειξε «αναγκαστική απουσία»
Φέτος η τουρκική Αεροπορία δεν πραγματοποίησε σύνθετα σενάρια και η πιο περίπλοκη άσκησή της ήταν όταν απογείωσε συνολικά έντεκα μαχητικά F-16,πέντε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ATR-72, ένα UAV και δύο ελικόπτερα ενώ η δική μας ΠΑ στις αντίστοιχες δικές της ασκήσης απογειώνει μέχρι και 120 μαχητικά.
Αντιθέτως με το τουρκικό Ναυτικό το οποίο αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια «πτώσης», το ελληνικό ΠΝ «απλώνεται» παντού σε χρόνο-ρεκόρ και με συνοπτικές διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι απαιτούνται γενναίες προσπάθειες εκσυγχρονισμού του.
Στην φετινή άσκηση επιχειρούν σχεδόν το 1/3 των τότε δυνάμεων που σημαίνει πως οι Τούρκοι δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να βγάλουν το σύνολο του Τουρκικού Στόλου αλλά ούτε και τις ανάλογες Αεροπορικές Δυνάμεις
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι οι Τούρκοι δεν διαθέτους τις ανάλογες με τότε οικονομικές δυνατότητες και κατά δεύτερον ότι το άτυπο εμπάργκο από δυτικές χώρες έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα διαθεσιμότητας.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τους «λεονταρισμούς» της Τουρκίας, η Άγκυρα δεν έχει επιδιώξει πραγματικά πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα διότι όντως φοβάται ότι μπορεί να χάσει, κάτι που θα στοίχιζε ακόμα και την ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν.
Η προσθήκη μάλιστα των γαλλικών Rafale στο ελληνικό οπλοστάσιο από τον Ιούνιο θα δημιουργήσει νέα δυσμενή δεδομένα για την Τουρκία.
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως οι ΗΠΑ μεθοδικά αποδομούν την ισχύ της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια καθώς χθες επιβεβαιώθηκε πως οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει εμπάργκο πώλησης συστημάτων κάθετης εκτόξευσης βλημάτων (VLS) Mk41 στην Τουρκία.
Το αμερικανικό εμπάργκο
Όπως μεταδίδουν τουρκικές στρατιωτικές πηγές, το εμπάργκο των ΗΠΑ επεκτείνεται και στους υπόλοιπους κλάδους κάτι που ίσως σημαίνει πως έρχονται νέες κυρώσεις.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο για την Τουρκία καθώς το Ναυτικό της μένει… ανυπεράσπιστο!
Η Τουρκία χρησιμοποιεί το σύστημα Mk41 σε οκτώ φρεγάτες, τέσσερις MEKO 200 και τέσσερις O.H. Perry.
Οι 8 φρεγάτες μένουν χωρίς αεράμυνα!
Επιπλέον ήθελαν να εξοπλίσουν με ΜΚ41 και την πρώτη φρεγάτα κλάσης «I», «TCG Istanbul»(F-515) τα υποτιθέμενα “εθνικά” πλοία του Ερντογάν.
Πρόκειται για το πέμπτο πλοίο της κλάσης MİLGEM και το πρώτο πλοίο της κλάσης İSTİF.
Στον οπλισμό του πλοίου θα περιλαμβάνονταν ένα πυροβόλο των 76 χλστ. OtoMelara Super Rapid, 1 σύστημα εγγύς αμύνης, 16 βλήματα επιφανείας-επιφανείας (Haproon ή Atmaca), 21 βλήματα RAM και ένας κάθετος εκτοξευτής Mk.41 VLS για βλήματα ESSM.
Συνολικά προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τέσσερις φρεγάτες που θα αποτελέσουν την κλάση «I» (Istif) («TCG Istanbul», «TCG Ismir», «TCG Ismit», «TCG Içel»).
Οι Τούρκοι αναφέρουν πως ψάχνουν εναλλακτικές πηγές για την αεράμυνα των πλοίων καθώς μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπίσουν μεγάλες συνέπειες.
Φαίνεται πως στην ατζέντα του συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας δεν ήταν μόνο ο αντικαταστάτης των τουρκικών F-16 αλλά και το θέμα των πλοίων.