
Η Ρωσία εκσυγχρονίζει πέντε βασικές πυρηνικές βάσεις, ενώ νέα διαρροή πληροφοριών αποκαλύπτει ποιοι δορυφόροι των ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ καταγραφεί.
H Ρωσία έχει αναλάβει μια μεγάλης κλίμακας επέκταση και ανακατασκευή πέντε τοποθεσιών που σχετίζονται με πυρηνικά όπλα σε Ασιπόβιτσι στη Λευκορωσία, στο Γκατζίγιεβο και στο Καλίνινγκραντ στην Ευρωπαϊκή Ρωσία, την Καμτσάτκα στην Άπω Ανατολή και στην βάση υποστήριξης Σεβέρνι στη Νόβαγια Ζεμλιά ( Νέα Γη) .
Έκαναν "μαύρους" στο ξύλο Ισραηλινούς στη Ρόδο! Προκλητικοί "τουρίστες" με συμπεριφορά εποίκων προκάλεσαν επεισόδια και μετά… κατήγγειλαν επίθεση
Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης δείχνουν εκτεταμένες δομικές τροποποιήσεις σε κάθε τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων νέων αμυντικών συστημάτων περιμέτρου, ενισχυμένων καταφυγίων, πλατφορμών υλικοτεχνικής υποστήριξης, εγκαταστάσεων αποθήκευσης και υποδομών που πιθανώς συνδέονται με τον χειρισμό πυραύλων και την αποθήκευση κεφαλών.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, η Ρωσία κληρονόμησε περίπου 35.000 πυρηνικά όπλα από το σοβιετικό οπλοστάσιο, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο πυρηνικό απόθεμα στον κόσμο.
Ακόμα και μετά από σημαντικές μειώσεις τις επόμενες δεκαετίες, η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί σήμερα περίπου 4.300 κεφαλές.
Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, περισσότερα από δύο εκατομμύρια έγγραφα προμηθειών και λεπτομερή σχέδια από ρωσικές στρατιωτικές προσφορές έχουν ανακτηθεί και αναλυθεί από το Danwatch και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Αυτά τα αρχεία περιέχουν δομικές διατάξεις ευαίσθητων ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, προδιαγραφές υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή βάσεων, περιγραφές εσωτερικών εξαρτημάτων και τεκμηρίωση εμπορικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε πολλαπλές εγκαταστάσεις.
Οι πέντε τοποθεσίες που αναφέραμε παραπάνω, αντιπροσωπεύουν βασικά στοιχεία της δομής των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας και είναι κεντρικές για τη συνεχή προσαρμογή της στρατηγικής και τακτικής πυρηνικής της θέσης.
Καταστροφή για τη General Motors! Οι δασμοί του Τραμπ πυροδότησαν ζημιές δισεκατομμυρίων
Τι ακριβώς έχουν αναβαθμίσει οι Ρώσοι στις Πέντε πυρηνικές βάσεις τους
Στο Ασιπόβιτσι της Λευκορωσίας, για την οποία υπήρχαν υποψίες εδώ και καιρό ότι προετοιμαζόταν για την προώθηση της ανάπτυξης ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων, καθώς δορυφορικές εικόνες επιβεβαίωσαν την προσθήκη πολλαπλών χαρακτηριστικών υψηλής ασφάλειας στην 1.405η Βάση Πυρομαχικών, όπως τριπλή περίφραξη, μια καλυμμένη νότια είσοδο για κρυφές επιθεωρήσεις οχημάτων και μια μεγάλη κεραία στο κτίριο διοίκησης και ελέγχου.
Από τις 21 Μαΐου 2025, είχαν κατασκευαστεί νέα κτίρια στον βόρειο τομέα της βάσης, κάτι που παρουσιάζει πρωταρχικό ενδιαφέρον για τους πυρηνικούς αναλυτές.
Δυτικοί παρατηρητές εντόπισαν επίσης μια πλατφόρμα προσβάσιμη από σιδηροδρομικές γραμμές, σχεδιασμένη για την εκφόρτωση πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες πιθανότατα θα παραδοθούν από ρωσικές κεντρικές τοποθεσίες αποθήκευσης αντί να αποθηκευτούν επί τόπου σε καιρό ειρήνης.
Λίγο έξω από το Ασιπόβιτσι, βρέθηκε μια παρακείμενη βάση που στεγάζει εκτοξευτές πυραύλων Iskander-M και υπόστεγα που κατασκευάστηκαν γύρω στα τέλη του 2022. Τα ίχνη ελαστικών δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις είναι ενεργές.
Δορυφορικές εικόνες από τις 15 Ιουνίου 2025 δείχνουν επιπλέον κτίρια υποστήριξης υπό κατασκευή, σύμφωνα με άλλες τοποθεσίες ανάπτυξης πυραύλων που σχετίζονται με πυρηνικά.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ρωσία αναπτύσσει τακτικές κεφαλές στη Λευκορωσία, κεφαλές για τα αεροσκάφη Sukhoï Su-25 ή συστήματα βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας 9K720 Iskander.
Η ταχύτητα και η κλίμακα της κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των ιχνών ελαστικών που επιβεβαιώνουν την ενεργή χρήση γκαράζ και πλατφορμών, υποδεικνύουν ένα επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων που δεν είχε ξαναγίνει στη Λευκορωσία.
Στην αρκτική περιοχή της Ρωσίας, η ναυτική βάση Γκατζίγιεβο στο Μούρμανσκ υποστηρίζει τα ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων του Βόρειου Στόλου, και λειτουργεί ως ένας από τους κύριους κόμβους αποθήκευσης και φόρτωσης στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
Δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός ενισχυμένου καταφυγίου αποθήκευσης κεφαλών λαξευμένου σε ένα βουνό, μαζί με υποδομή φόρτωσης για διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Μια εικόνα του 2020 είχε δείξει μια πυρηνική κεφαλή κρεμασμένη από γερανό, δίπλα σε εισόδους κοντέινερ και καταφύγιο με ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Από τις 28 Μαΐου 2025, έξι νέα κτίρια είχαν ανεγερθεί γύρω από την περιοχή χειρισμού.
Οι αναλυτές τα ερμηνεύουν ως υποδομές αποθήκευσης πυραύλων ή εργαστήρια που σχετίζονται με την εγκατάσταση φόρτωσης.
Η βάση Γκατζίγιεβο χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων Project 667BDRM, κλάσης Borei, τα οποία μεταφέρουν αντίστοιχα βαλλιστικούς πυραύλους R-29RMU2 Sineva και RSM-56 Bulava, αποτελώντας ένα κρίσιμο μέρος της ρωσικής ναυτικής αποτροπής στο πλαίσιο της στρατηγικής τριάδας της Ρωσίας.
Στο Καλίνινγκραντ, έναν ρωσικό θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, η δορυφορική ανάλυση των εγκαταστάσεων αποκάλυψε σημαντικές αλλαγές μεταξύ 2018 και 2025.
Ο ύποπτος χώρος αποθήκευσης πυρηνικών όπλων, περιβάλλεται πλέον από πολλαπλούς ομόκεντρους φράχτες και φυλασσόμενες εισόδους, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο άλλων πυρηνικών αποθηκών που υπάγονται στην 12η Κεντρική Διεύθυνση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.
Για παράδειγμα, ένα μικρό κτίριο με γκρίζα στέγη, το οποίο εμφανίστηκε μεταξύ Ιουνίου 2022 και Ιουνίου 2025, είναι παρόμοιο σε μέγεθος και σχεδιασμό με μια άλλη εγκατάσταση που κατασκευάστηκε στο Ασιπόβιτσι.
Η εγκατάσταση του Καλίνινγκραντ υποβλήθηκε επίσης σε ανακαίνιση καταφυγίων το 2022, όταν μια από τις υπόγειες δομές αποθήκευσης ανασκάφηκε και ξαναχτίστηκε.
Τρία μίλια νοτιοδυτικά του καταφυγίου του Καλίνινγκραντ, μια στρατιωτική βάση, με μια ορατή δημόσια πινακίδα που υποδεικνύει τον σκοπό της, υποστηρίζει τις εκτιμήσεις ότι οι επιχειρήσεις πυρηνικής αποθήκευσης λαμβάνουν χώρα σε κοντινή απόσταση.
Δυτικοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το ακριβές απόθεμα του χώρου, αλλά θεωρούν ότι αυτός ο χώρος είναι γεμάτος με τακτικές κεφαλές για συστήματα όπως οι Iskander-M και πυραύλους Κρουζ με πυρηνική ισχύ.
Στο μέτωπο του Ειρηνικού, η βάση της Καμτσάτκα, που βρίσκεται κοντά στο Βιλιουτσίνσκ απέναντι από τον Βερίγγειο Πορθμό και την Αλάσκα και αποτελεί μέρος του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού, φέρεται να αναπτύσσεται για να φιλοξενήσει την νέα πυρηνοκίνητη υποβρύχια τορπίλη 2M39 Poseidon, ένα στρατηγικό όπλο σχεδιασμένο να εκρήγνυται στην ανοιχτή θάλασσα και να δημιουργεί ραδιενεργά παλιρροϊκά κύματα.
Δορυφορικές εικόνες από τον Οκτώβριο του 2022 και τον Ιούνιο του 2025 επιβεβαιώνουν την κατασκευή δύο νέων κτιρίων κοντά σε υπάρχουσες αποθήκες πυραύλων.
Ένα από αυτά τα κτίρια διαθέτει σειρές εσωτερικών διαμερισμάτων που συνάδουν με τους χώρους αποθήκευσης κεφαλών.
Η δεύτερη δομή, σε σχήμα Τ και περιτριγυρισμένη από τριπλή περίφραξη, ευθυγραμμίζεται με την τυπική ρωσική αρχιτεκτονική πυρηνικής ασφάλειας.
Πρόσθετες κατασκευές βρίσκονταν σε εξέλιξη από τα μέσα του 2025. Ειδικοί από το Ινστιτούτο Middlebury υπέδειξαν ότι αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση βαλλιστικών πυραύλων.
Οι πυρηνικές τορπίλες Ποσειδών, αν και δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργικές, σε συνδυασμό με τη στρατηγική τοποθεσία της βάσης στην Καμτσάτκα, θα επέτρεπε περαιτέρω την στόχευση παράκτιων ή ναυτικών βάσεων των ΗΠΑ σε Ατλαντικό και Ειρηνικό.
Βορειότερα, η βάση υποστήριξης Σεβέρνι στην Νόβαγια Ζεμλία, το κύριο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Ρωσίας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, έχει δει αξιοσημείωτη επέκταση από το 2021, με μια νέα σήραγγα και συναφείς εγκαταστάσεις.
Ιστορικά χρησιμοποιούμενο για πολλές δοκιμές από το 1961, για τη διαβόητη Tsar Bomba, το νησί παραμένει υπό στρατιωτικό έλεγχο.
Μια δορυφορική εικόνα από τον Αύγουστο του 2023 έδειξε νέες κατασκευές στο νότιο άκρο της βάσης.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2025, είχε κατασκευαστεί μια δεύτερη είσοδος σήραγγας κοντά στη σήραγγα του 2004, μαζί με τέσσερα νέα κτίρια.
Δυτικοί αναλυτές υποδηλώνουν ότι η τοποθεσία προετοιμάζεται για αυξημένη δραστηριότητα που σχετίζεται με πυρηνικές δοκιμές.
Η περιοχή χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη δοκιμή του πυρηνοκίνητου πυραύλου Κρουζ Burevestnik το 2022, γνωστού στο ΝΑΤΟ ως Skyfall.
Παρόλο που δεν έχει σημειωθεί πυρηνική έκρηξη πλήρους κλίμακας εδώ και δεκαετίες, οι δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Κρεμλίνο έχει διατηρήσει τη Νόβαγια Ζεμλιά ως τοποθεσία έτοιμη να επαναλάβει τις δοκιμές εάν αλλάξουν οι διεθνείς συνθήκες.
Η νέα κατασκευή σηράγγων και οι ενεργές αναβαθμίσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης υποδηλώνουν ότι η Ρωσία διεξάγει ή προετοιμάζεται να διεξάγει πιο εξελιγμένα πειράματα χαμηλής ή μη, απόδοσης, τα οποία θα επέτρεπαν την επαλήθευση των σχεδίων κεφαλών χωρίς να παραβιάζονται οι υπάρχουσες απαγορεύσεις δοκιμών.
Πέρα από αυτές τις βάσεις, η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη προέρχεται από μια άνευ προηγουμένου διαρροή άνω των δύο εκατομμυρίων ρωσικών εγγράφων στρατιωτικών προμηθειών που αποκτήθηκαν από τα ερευνητικά μέσα Danwatch και Der Spiegel, τα οποία αποκαλύφθηκαν από βάσεις δεδομένων της ρωσικής κυβέρνησης.
Αυτά περιλαμβάνουν τεχνικά σχέδια ορισμένων από τις πιο ασφαλείς πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας, όπως διατάξεις συστημάτων ασφαλείας, υπόγειες διαδρομές σηράγγων, λεπτομέρειες εσωτερικού χώρου ανά δωμάτιο και προδιαγραφές εξαρτημάτων.
Εγκαταστάσεις όπως η αίθουσα συναρμολόγησης για την προετοιμασία υπερηχητικών πυραύλων Avangard τεκμηριώνονται λεπτομερώς, συμπεριλαμβανομένων ετικετών δωματίων, προδιαγραφών υλικών και αποθεμάτων εξοπλισμού.
Ρωσικά έγγραφα υποδεικνύουν περαιτέρω την εγκατάσταση σεισμικών και ακτινοβολικών αισθητήρων, ενισχυμένων θυρών και παραθύρων και συστημάτων επιτήρησης με υπέρυθρους ανιχνευτές κίνησης.
Παρά τον νόμο του 2020 για τον περιορισμό των στρατιωτικών προσφορών, ευαίσθητα έγγραφα συνέχισαν να εμφανίζονται σε ανοιχτές βάσεις δεδομένων μέχρι και το 2024.
Ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων των Hans Kristensen και Philip Ingram, έχουν εκτιμήσει ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να εκθέσουν τρωτά σημεία σε αντιπάλους και αποτελούν ένα άνευ προηγουμένου παράθυρο στη ρωσική πυρηνική υποδομή.
Ενώ αυτοί οι ειδικοί αποκαλούν τη διαρροή σημαντική παραβίαση πληροφοριών, παρέχουν ταυτόχρονα δημόσια επιβεβαίωση ότι η τεράστιας κλίμακας πολυπλοκότητα των αναβαθμίσεων της πυρηνικής υποδομής της Ρωσίας, είναι επικίνδυνη για την δυτική αρχιτεκτονική ασφαλείας.
Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία έχει κληρονομήσει και εδραιώσει ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο και υποδομή σε όλη την επικράτειά της. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περίπου 35.000 σοβιετικές κεφαλές συγκεντρώθηκαν σε ρωσικό έδαφος μετά την απομάκρυνσή τους από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.
Ενώ το οπλοστάσιο της Ρωσίας έχει μειωθεί σημαντικά σε απόλυτους αριθμούς, παραμένει το μεγαλύτερο στον κόσμο, με περίπου 4.309 ενεργές κεφαλές από το 2025.
Δεκάδες βάσεις της σοβιετικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων πεδίων σιλό, κλειστών επιστημονικών πόλεων και περιφερειακών αποθηκών, παραμένουν λειτουργικές, και έχουν εκσυγχρονιστεί.
Οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας είναι οργανωμένες σε μια τριάδα: χερσαίους πύραυλοι ICBM που υπάγονται στις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις, βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από υποβρύχια και όπλα που εκτοξεύονται από αέρος, ή μεταφέρονται από βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς.
Όλες οι κεφαλές βρίσκονται υπό την επιμέλεια της 12ης Κύριας Διεύθυνσης, η οποία διαχειρίζεται ασφαλείς αποθήκες και νηοπομπές μεταφορών.
Σήμερα, οι στρατηγικές πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι διασκορπισμένες από το Πλεσέτσκ και το Ιρκούτσκ έως την Καμτσάτκα και το Καλίνινγκραντ, αντανακλώντας μια γεωγραφική εξάπλωση που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την επιβίωση, την ολοκληρωμένη στόχευση και την παγκόσμια εμβέλεια, για το Κρεμλίνο.
Παρά τα ευχολόγια και τα διάφορα σενάρια, αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι το ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται με μεγάλη επιμέλεια για παγκόσμια σύγκρουση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.