Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Σωρεία ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο

Σήμερα Δευτέρα, οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο επηρεάστηκε από το αρνητικό κλίμα στις παγκόσμιες αγορές, αλλά οι απώλειές του ήταν πιο μεγάλες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Από τα υψηλά 14ετίας των 1.550 μονάδων (Απρίλιος 2011), ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε προς τις 1.500 μονάδες, ενώ ακόμη περισσότερο «έπεσαν» οι τράπεζες και τα blue chips, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από τα ρεκόρ 9ετίας (Νοέμβριος 2015) και 10ετίας (Σεπτέμβριος 2014), αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (3/2) ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κατά 41,82 μονάδες ή -2,7% και έκλεισε στις 1.507,50 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.505,48 μονάδων. Στις 1.530,49 μονάδες το υψηλό ημέρας. Αυτή ήταν η χειρότερη ημερήσια επίδοση του τελευταίου εξαμήνου και συγκεκριμένα από το παγκόσμιο sell off της 5ης Αυγούστου (-6,27%). Παράλληλα, έκλεισε σε χαμηλό σχεδόν τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα στο χαμηλότερο σημείο από τις 16 Ιανουαρίου (1.506,83 μονάδες).

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν οι τράπεζες, οι οποίες ηγήθηκαν των κερδών του Ιανουαρίου (+5,4% ο ΓΔ, +10% οι τράπεζες), με τον κλαδικό δείκτη να χάνει πάνω από -4%. Μεγαλύτερες πιέσεις υπέστησαν η Τρ. Πειραιώς και η Eurobank, που διολίσθησαν κατά -5%. Οι σημερινές ρευστοποιήσεις συνοδεύθηκαν από αυξημένο τζίρο, δείγμα του ότι οι πωλητές έσπευσαν μαζικά, ειδικά στα «βαριά χαρτιά». Ελάχιστες ήταν, επίσης, οι μετοχές που «απέδρασαν» με κέρδη. Όσον αφορά τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στους αρνητικούς πρωταγωνιστές συγκαταλέγονται η Viohalco, η Titan, η Motor Oil, η Cenergy Holdings, η Lamda Development και η ElvalHalcor.

 

Οι δασμοί και το January Effect



Έντονες πιέσεις δέχονται σήμερα τα χρηματιστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το επενδυτικό κλίμα κλονίζεται από τους δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις επιπτώσεις και τα πιθανά αντίποινα. Σύμφωνα με αναλυτές, οι αυξημένες ανησυχίες για έναν κλιμακούμενο δασμολογικό πόλεμο συνεχίζουν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα, παρά την αναβάθμιση του εγχώριου τραπεζικού τομέα.

«Φιλοδώρημα» περίπου 80 μονάδων απέσπασε το Χρηματιστήριο Αθηνών τον προηγούμενο μήνα και εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο το January Effect, το οποίο τροφοδότησε με κέρδη και νέα ρεκόρ τις αγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Άνοδο +5,42% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κρατώντας επαφή με το υψηλό 14ετίας των 1.550 μονάδων. Οι τράπεζες έδωσαν τον «παλμό» με άλμα σχεδόν +10% τον Ιανουάριο, που μεταφράζεται σε ενίσχυση 128 μονάδων (από τις 1.286 στις 1.414 μονάδες).

Στην «κούρσα» για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει μπει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς εκδήλωσε επίσημο ενδιαφέρον για την εξαγορά του 90% της ασφαλιστικής εταιρείας από την CVC Capital Partners και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει εξασφαλίσει την έγκριση τόσο της ΤτΕ όσο και του SSM. Ωστόσο, με ανακοίνωση λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η τράπεζα διευκρίνισε ότι «η αξιολόγησή της για την επένδυση στην Εθνική Ασφαλιστική εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για ενδεχόμενη συναλλαγή».

Στο επίκεντρο παραμένουν οι συστημικές τράπεζες, καθώς η S&P Global Ratings αναβάθμισε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε «BBB-/A-3» από «BB+/B», αμφότερες σε investment grade και με σταθερό outlook, ενώ και η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκε σε «BB+» από «BB», με τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B» να επιβεβαιώνεται, με σταθερές προοπτικές. Οι αναβαθμίσεις αυτές αντανακλούν την άποψη της S&P για βελτιωμένη χρηματοοικονομική σταθερότητα, μειωμένους κινδύνους στον κλάδο και ένα πιο ενισχυμένο μακροοικονομικό περιβάλλον για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Σήμερα έλαβε επίσης χώρα η έκτακτη γενική συνέλευση της Ideal Holdings, με βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την έγκριση της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,1 ευρώ ανά μετοχή. Στο τέλος του ερχόμενου Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή. Οι επενδυτές εστιάζουν και στο roadshow της Attica Group που διεξάγεται στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της διάθεσης ενός σημαντικού ποσοστού μετοχών που δρομολογεί ο όμιλος.


 

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές



Απώλειες σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση σημείωσαν οι δείκτες της Wall Street, αν και ο απολογισμός του Ιανουαρίου ήταν θετικός, με τον Dow Jones να ξεχωρίζει λόγω του +4,6% που έκανε. Ξεκίνημα Φεβρουαρίου με το «αριστερό» κάνει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον απόηχο των αμερικανικών δασμών που τέθηκαν σε ισχύ. Αρνητικός πρωταγωνιστής ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος χάνει σήμερα σχεδόν -2,5%.

Με τις ρευστοποιήσεις της Wall Street ευθυγραμμίζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 και τον γερμανικό DAX να διορθώνουν από τα ιστορικά υψηλά τους. Απώλειες -1,4% καταγράφει ο Stoxx, ενώ οι κυριότεροι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου υποχωρούν μεταξύ -1,5% με -1,9%.

Συνθήκες sell off επικράτησαν στις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να διολισθαίνει κατά -2,7%, χάνοντας δηλαδή πάνω από 1.000 μονάδες. Πτώση -2,5% σημείωσε ο Kospi στη Νότια Κορέα και -1,8% ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία.
 

Tags
Back to top button