Νέα μελέτη ανατρέπει όσα πιστεύαμε έως τώρα, δίνοντας μια νέα διάσταση στον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους νέους
Τη σχέση που διέπει την πρώιμη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα καταθλιπτικά συμπτώματα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα, δίνοντας όμως μια νέα διάσταση σε όσα μέχρι τώρα πιστεύαμε. Ειδικότερα, τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Adolescence υποστηρίζουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν επηρεάζει όλους τους εφήβους με τον ίδιο τρόπο, γι’ αυτό και απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση για τον προσδιορισμό των οφελών και των βλαβών των social media στην ψυχική υγεία των νέων.
Μήπως χρειάζεστε «αποτοξίνωση» από τα social media; - 5 βήματα για να «επανασυνδεθείς» με τη ζωή σου
Σύμφωνα με το , η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίστηκε με αυξημένη παρουσία καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους εφήβους που προέρχονταν από προβληματικά οικογενειακά περιβάλλοντα, που χρησιμοποιούσαν ανεξέλεγκτα τα social media, χωρίς αυτή η χρήση να εποπτεύεται από τους γονείς, που αντιμετώπιζαν εκφοβισμό από συνομηλίκους, που βίωναν άγχος και που αντιδρούσαν εντονότερα σε στρεσογόνους παράγοντες. Από την άλλη, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετιζόταν λιγότερο ή ακόμη και καθόλου με την κατάθλιψη σε εφήβους που έφεραν άλλα χαρακτηριστικά.
«Όταν σκεφτόμαστε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσουν έναν συγκεκριμένο έφηβο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μια ευρεία προοπτική. Εάν ο έφηβος βρίσκεται ήδη σε ευάλωτη θέση (εκφοβίζεται ή έχει ακατάλληλους γονείς ή γονείς που δεν παρακολουθούν τη χρήση των μέσων ενημέρωσης), τότε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιο πιθανό να είναι επιβλαβή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η χρήση ξεπερνά τις 3 ώρες την ημέρα», δήλωσε ο W. Justin Dyer από το Πανεπιστήμιο Brigham Young.
«Ωστόσο, εάν οι φίλοι και οι γονείς τους είναι ζεστοί, υποστηρικτικοί και παρακολουθούν τη χρήση των social media που κάνουν τα παιδιά τους, η μέτρια ενασχόληση με τις κοινωνικές πλατφόρμες (λιγότερο από 3 ώρες την ημέρα) μπορεί να είναι ακόμη και ωφέλιμη. Οι έφηβοι φαίνεται να ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό όταν οι γονείς παρέχουν καθοδήγηση καθώς πλοηγούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η καθοδήγηση μπορεί να κάνει τη διαφορά», κατέληξε ο ειδικός.