
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ξεκίνησε έρευνα για τον ιδρυτή του, Κλάους Σβαμπ, έπειτα από σοβαρές καταγγελίες «εκ των έσω» για παραποίηση στοιχείων έρευνας, χρήση εταιρικών κονδυλίων για προσωπικά έξοδα - όπως μασάζ σε δωμάτια ξενοδοχείων - και άλλες ανάρμοστες συμπεριφορές, οικονομικής και ηθικής φύσης.
Οι καταγγελίες διατυπώθηκαν σε επιστολή η οποία εστάλη την περασμένη εβδομάδα στο WEF (τον οργανισμό που διοργανώνει το ετήσιο Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία) και «καίνε» τόσο τον Σβαμπ, όσο και τη σύζυγό του Χίλντε. Η επιστολή αυτή οδήγησε την περασμένη Κυριακή σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του WEF - στο οποίο συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο επικεφαλής της BlackRock, Λάρι Φινκ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ και ο τσελίστας Γιο-Γιο Μα.
Έρευνα σε βάρος του ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ
Μία μέρα μετά, ο Σβαμπ υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου. «Καθώς μπαίνω στο 88ο έτος μου, αποφάσισα να αποχωρήσω από τη θέση του προέδρου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου, με άμεση ισχύ», έγραφε στην ανακοίνωση της παραίτησής του ο ιδρυτής του WEF. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, ο Σβαμπ φέρεται να αντέδρασε στο ενδεχόμενο έρευνας για τους ισχυρισμούς του whistleblower, προτού τελικά αποχωρήσει. Αν και είχε δηλώσει την πρόθεσή του να αποσυρθεί στις αρχές Απριλίου, φαίνεται πως οι καταγγελίες επιτάχυναν τις εξελίξεις, απειλώντας να αμαυρώσουν μια καριέρα που μετρά 54 χρόνια στην κορυφή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Ο αποκαλούμενος «Κύριος Νταβός» ίδρυσε το 1971 την ΜΚΟ που διεξάγει την ετήσια συνάντηση στα τέλη Ιανουαρίου στο ελβετικό θέρετρο, προσελκύοντας ηγέτες κρατών, διευθύνοντες συμβούλους, διασημότητες και κορυφαίους χρηματοοικονομικούς παράγοντες.
Οι καταγγελίες
Σύμφωνα με το Wall Street Journal και τους Financial Times η επιστολή που εστάλη στο WEF περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ισχυρισμών. Ο Σβαμπ φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει χρήματα της MKO για να πληρώσει ιδιωτικά μασάζ σε ξενοδοχεία. Επιπλέον, έκανε κατάχρηση της θέσης του πιέζοντας μέλη του προσωπικού να τον προωθήσουν για το Νόμπελ Ειρήνης και ζητώντας από νεότερους υπαλλήλους να προβούν σε αναλήψεις χιλιάδων δολαρίων από ΑΤΜ εκ μέρους του.
Μία από τις πιο σοβαρές καταγγελίες που διατυπώνονται αφορά την παραποίηση της ετήσιας Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας του WEF, προκειμένου να ευνοήσει συγκεκριμένες κυβερνήσεις. Η εν λόγω έκθεση αξιολογεί χώρες με βάση κριτήρια όπως η εκπαίδευση, οι υποδομές, η αγορά εργασίας και τα συστήματα υγείας και αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο στο πλαίσιο του Φόρουμ του Νταβός.
Οι καταγγελίες δεν περιορίζονται στον ιδρυτή της MKO. Η σύζυγός του, Χίλντε – η οποία εργαζόταν παλαιότερα στο WEF – κατηγορείται ότι διοργάνωνε δήθεν σημαντικές συναντήσεις, ώστε να δικαιολογεί τις υψηλές δαπάνες για τα πολυτελή της ταξίδια. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι η γυναίκα διατηρούσε υπό τον έλεγχό της τη «Villa Mundi», μια έπαυλη ιδιοκτησίας του WEF με θέα στη λίμνη της Γενεύης, όπου φέρεται να είχε εξασφαλίσει αποκλειστική πρόσβαση για την οικογένεια Σβαμπ.
Το ζεύγος Σβαμπ, μέσω δήλωσης που στάλθηκε την Τετάρτη σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, αρνήθηκε κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για προσπάθειες «δολοφονίας χαρακτήρων» και δηλώνοντας ότι θα κινηθεί νομικά για να προστατέψει τα δικαιώματά του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του WEF διόρισε προσωρινά στη θέση του προέδρου τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Nestlé, Πέτερ Μπράμπεκ-Λετμάτ, ενώ βρίσκεται σε αναζήτηση μόνιμου διαδόχου.