Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σκάνδαλο Ρόδεραμ: Εκκλήσεις για κυβερνητική έρευνα από επιζώντες του ομαδικού βιασμού παιδιών, καταγγέλλοντας συγκάλυψη

Σλοβακία: Υποστηρικτές της Ουκρανίας διαδηλώνουν κατά του Φίτσο

Μια γυναίκα που βιάστηκε στο Όλνταμ της Βρετανίας σε ηλικία 12 ετών παρακάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας, Κιρ Στάρμερ, να ξεκινήσει μια κυβερνητική έρευνα για τους 1.400 βιασμούς παιδιών από Πακιστανούς στην πόλη, καλώντας, παράλληλα την ακροδεξιά της χώρας να μην καπηλεύεται την υπόθεση, γνωστή και ως σκάνδαλο Ρόδεραμ. 

Η 31χρονη σήμερα Σαμάνθα Γουόκερ – Ρόμπερτς, έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού σε ένα σπίτι στο Τσάντερτον, στη βορειοδυτική Αγγλία, το 2006. Για την υπόθεσή της έχει φυλακιστεί ένας άνδρας με το όνομα Σακίλ Τσοουντάρι, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 ετών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος  μετά από τρία χρόνια, ενώ άλλα 3 άτομα που φέρονται να είναι ένοχα για την επίθεση δεν συνελήφθησαν ποτέ.

Μιλώντας στον Independent, η 31χρονη απηύθυνε έκκληση στον Στάρμερ να δρομολογήσει κυβερνητική επανεξέταση του σκανδάλου, αφού η υπουργός Εσωτερικών Τζες Φίλιπς απέρριψε το αίτημα για μια έρευνα υπό εθνική ηγεσία σχετικά με την υπόθεση κακοποίησης στο Όλνταμ, αλλά ψήφισε υπέρ μιας επανεξέτασής της σε τοπικό πλαίσιο. «Θέλουμε δικαιοσύνη και θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας, οπότε πρέπει τώρα να ακούσουν αυτό που θέλουμε», δήλωσε η Γουόκερ – Ρόμπερτς.


Πάνω από 1.400 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά


Σημειώνεται ότι η υπόθεση του Όλνταμ, διαφορετικά γνωστή ως σκάνδαλο του Ρόδεραμ, αφορά σε περισσότερες από 1.400 υποθέσεις βιασμών  ανηλίκων – στην πλειονότητά τους ήταν παιδιά ηλικίας το πολύ μέχρι 11 ετών – από το 1997 μέχρι και το 2013. Μάλιστα, τα θύματα φέρεται είτε να βιάστηκαν ομαδικά πολλές φορές, είτε να έπεσαν θύματα traffickin ή να κακοποιήθηκαν. Κάποια από αυτά δολοφονήθηκαν από σπείρες στη Βόρεια Αγγλία.

Στα απολύτως σοκαριστικά ευρήματα της έρευνας για την σοκαριστικ'ή υπόθεση, η οποία δημοσιεύθηκε το 2014 και φέρει την υπογραφή της Dr. Alexis Jay, υπογραμμίζεται πως στις περισσότερες των περιπτώσεων μέλη από τις σπείρες που εκμεταλλεύονταν με τους πιο ακραίους τρόπους τα συγκεκριμένα ανήλικα θύματα ήταν Πακιστανικής καταγωγής.

Η άρνηση της κυβέρνησης στη διεξαγωγή μίας κρατικής εμβέλειας επανεξέταση της υπόθεσης προκάλεσε σάλο, καθώς ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, κατηγορώντας την Φίλιπς και τον Στάρμερ για συγκάλυψη. 

Με αφορμή τις εκκλήσεις του Μασκ, οι Συντηρητικοί άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση για τη διεξαγωγή εθνικής έρευνας σχετικά με την υπόθεση του Όλνταμ. 


«Η υπόθεση αφορά τους επιζώντες, όχι το χρώμα του δέρματος»


Η Σαμάνθα Γουόκερ – Ρόμπερτς, η οποία διεξάγει εκστρατεία για μια κυβερνητική έρευνα σχετικά με τα εγκλήματα στο Όλνταμ μαζί με άλλους δύο επιζώντες, πιστεύει ότι μια τοπική έρευνα δεν θα οδηγήσει στην απόδοση δικαιοσύνης. 

Ωστόσο, δεν πιστεύει ότι μία πανεθνική έρευνα – όπως λένε οι Συντηρητικοί- θα βοηθούσε στην υπόθεση. «Θα ήθελα μια έρευνα υπό την ηγεσία της κυβέρνησης, όχι μια εθνική έρευνα, διότι το Όλνταμ θα χαθεί σε αυτήν. (Ο Στάρμερ) πρέπει να μας ακούσει, αλλιώς θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Αν δεν μπορεί να κάνει το σωστό για τους επιζώντες, τότε τι μπορεί να κάνει για τη χώρα;»

Αν και η ακτιβίστρια χαιρετίζει το γεγονός ότι τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στην υπόθεση του Όλνταμ μετά τα σχόλια του Μασκ, δήλωσε είναι απογοητευμένη με τις ακροδεξιές ομάδες που καπηλεύονται το σκάνδαλο. 

Είπε ότι πιστεύει ότι ορισμένοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του φυλακισμένου ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηριστεί ως ακτιβιστής που εκθέτει τις ασιατικές συμμορίες που κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά, παραποιούν το θέμα ως ζήτημα που αφορά σε άτομα από συγκεκριμένες χώρες. 

«Με εξοργίζει», είπε. «Οι μόνες απόψεις που έχουν σημασία είναι των επιζώντων, όχι των μελών της οικογένειας, όχι του κοινού. Ο Τόμι Ρόμπινσον δεν πρέπει να έχει καμία ανάμειξη σε αυτό. Δεν τον θέλουμε. Δεν έχει να κάνει με τη φυλή ή το χρώμα του δέρματος. Με εξοργίζει το γεγονός ότι τους βάζουν όλους κάτω από την ίδια ομπρέλα και μιλούν για πακιστανικές συμμορίες κακοποίησης. Αυτό δεν ισχύει εδώ».

Η 31χρονη, σήμερα, γυναίκα ελπίζει ότι μια κυβερνητική επανεξέταση του Όλνταμ θα οδηγήσει σε ορθή απόδοση ευθυνών στους υπαλλήλους της αστυνομίας, του Συμβουλίου της περιοχής και των κοινωνικών υπηρεσιών. «Ακόμα δεν μου έχει αποδοθεί δικαιοσύνη εναντίον κανενός επαγγελματία που έχει εμπλακεί καθόλου στην υπόθεσή μου», είπε.

 

Tags
Back to top button