Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι «η Εκκλησία μας, εδώ και μία δεκαετία, εργάζεται για την επέτειο αυτή, με την διοργάνωση δέκα, κατά σειράν, επιστημονικών Συνεδρίων, σχετικά με την Επανάσταση, όπου επιχειρήθηκε να δούμε την ιστορία κατάματα, γιατί η ιστορία δεν είναι απλή υπόθεση. Μέσα από τα συνέδρια, αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία και δικαίως μπορούμε να καυχόμαστε ότι η Εκκλησία μας κατέγραψε τα στοιχεία της ιστορίας με ανοικτά μάτια. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί συχνά κάποια γεγονότα τείνουν να ξεχαστούν, να περάσουν στη λήθη προσωπικότητες και η συμβολή τους και να χαθεί και το όραμα της Επανάστασης. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, μέσα από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Εκκλησία μας, αλλά και το δεκάτομο έργο των Πρακτικών των συνεδρίων, να ξαναδούμε την ιστορία, κάτι που χρειαζόμαστε κυρίως αυτή την περίοδο, γιατί η πανδημία ήρθε για ν’ αναδείξει προβληματισμούς και να δείξει πόσο εύκολο είναι να οδηγηθούμε, όπως στην περίοδο της Επανάστασης και αμέσως μετά, σε Εθνικό διχασμό. Η Επανάσταση έχει το μεγαλείο της, αλλ’ έχει και τις αδύνατες πτυχές της. Πρέπει κι αυτές να δούμε κατάματα, για να μπορούμε να αξιολογούμε το παρόν και να οικοδομούμε το μέλλον. Στόχος μας δεν είναι απλώς να τιμήσουμε τους Αγωνιστές και το όραμά τους, αλλά και κυρίως να δούμε τί σημαίνουν όλα αυτά για την πορεία μας στα επόμενα 200 χρόνια».
Σε άλλο σημείο ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «η ενοποιός δύναμη, αυτό που κράτησε το Γένος, ήταν η Ορθόδοξη πίστη. Κρατώντας αυτή την πίστη, εμπνεόμενη, μάλιστα, από τους Νεομάρτυρες, οι πρόγονοί μας διατήρησαν την ιδιοπροσωπία τους, το κοινοτικό τους σύστημα και μπόρεσαν να μετατρέψουν τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Εκμεταλλεύτηκαν την διένεξη των οθωμανών με τους Ρώσους και δημιούργησαν εμπορικό στόλο, τον οποίο μετέτρεψαν σε πολεμικό, όταν ήρθε η ώρα. Εκμεταλλεύτηκαν τις ρωγμές στην καταπίεση του πολιτισμού και της Παιδείας, για να δημιουργήσουμε μεγάλες Σχολές. Αξιοποίησαν την δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία, για να δημιουργήσουν κέντρα Ελληνισμού στο εξωτερικό. Οι Έλληνες είχαν αυτό το μεγάλο προνόμιο. Κατακτημένοι όντες, γιόρταζαν το Πάσχα, ψάλλοντας το εθνεγερτικό «Χριστός Ανέστη», με τα λάβαρα της πίστης, που σε λίγο έγιναν τα λάβαρα της Επανάστασης. Γι’ αυτό κι εμείς, τούτη την ώρα της μεγάλης δυσκολίας, δεν πρέπει να χάσουμε το κουράγιο μας. Γι’ αυτό και η Εκκλησία, παρά τις δυσκολίες, δεν θα αναστείλει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις Της. Θα αξιοποιήσουμε τα σύγχρονα μέσα, όπως πράξαμε στις 4/1 με την Εθνοσυνέλευση των Νέων της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με την συμμετοχή 100 νέων – εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων».
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η Εκκλησία της Ελλάδος με τους εκκλησιαστικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, μέσα από τους οποίους θα παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις της Εκκλησίας. Προανήγγειλε, τέλος, την δημιουργία τηλεοπτικού «σποτ», το οποίο θα προβάλλεται απ' την ερχόμενη εβδομάδα, αναφορικά με το όραμα της Εκκλησίας μας για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση.