Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς: Θετικός ο καγκελάριος στην αύξηση των κονδυλίων για μετανάστευση και φυσικές καταστροφές

Οι συμμετέχοντες στην πρωθυπουργική αποστολή για το ταξίδι στο Βερολίνο και τη συνάντηση με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς το διαισθάνονταν: η ατμόσφαιρα για τη χώρα μας έχει αλλάξει άρδην στη γερμανική πρωτεύουσα και δεν θεωρείται πλέον το "μαύρο" πρόβατο" της Ευρωζώνης. Η πορεία ανάπτυξης και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σίγουρα συντείνουν σε αυτή την εξέλιξη, ενώ, παράλληλα, η χώρα μας θεωρείται αυτή την περίοδο ένας πιο αξιόπιστος συνομιλητής για το Βερολίνο εν σχέσει με την Τουρκία, η οποία δεν τυγχάνει θερμής υποδοχής. Αυτό, μάλιστα, θα το καταλάβει και ο Ταγίπ Ερντογάν που φτάνει την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα περιοριστεί σε ένα δείπνο με τον Σολτς, χωρίς κοινές δηλώσεις, με δεδομένο ότι οι θέσεις Βερολίνου και Άγκυρας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή είναι διαμετρικά αντίθετες, ενώ ο Σολτς είναι από τους ηγέτες που δεν ζητούν καν κατάπαυση πυρός και έχει μια μονοσήμαντα φιλο-ισραηλινή θέση.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς: Έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Είναι, βέβαια, σαφές ότι οι Γερμανοί υποστηρίζουν την ελληνοτουρκική προσέγγιση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαχωρίζει την υποστήριξη Ερντογάν στη Χαμάς από τις διμερείς μας σχέσεις και το επικείμενο ραντεβού στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Αυτό γίνεται κατά πάγια πρακτική, μιας και δεν θέλουν αχρείαστες εντάσεις που καταναλώνουν διπλωματικό κεφάλαιο, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι η ελληνοτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό αποφέρει καρπούς με τη σημαντική μείωση των ροών, πολλές εκ των οποίων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταλήγουν στη Γερμανία.

"Καίει" το μεταναστευτικό

Ως προς το μεταναστευτικό, πάντως, οι Γερμανοί στέλνουν ένα μήνυμα στην Ελλάδα να περιορίσει τις δευτερογενείς μετακινήσεις, δηλαδή το γεγονός ότι αρκετοί μετανάστες παίρνουν άσυλο στην Ελλάδα, αλλά στο τέλος καταλήγουν στη Γερμανία, μετακινούμενοι εντός Ευρώπης. Ήδη, η γερμανική κυβέρνηση περιορίζει τα κοινωνικά επιδόματα που δίνει, προκειμένου να μειώσει τις αφορμές προσέλκυσης μεταναστών. Παράλληλα, ακόμα και ο ίδιος ο κ. Σολτς έχει μιλήσει πρόσφατα για την ανάγκη απελάσεων μεταναστών, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι αργά, αλλά σταθερά, η γερμανική κυβέρνηση προσχωρεί στις ελληνικές θέσεις για τη μετανάστευση.

Το παζάρι για τους πόρους

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης θέτει την ανάγκη για επιπρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Όπως το έθετε πηγή με γνώση της συζήτησης, το ζήτημα ετέθη επί τάπητος, με τους Γερμανούς να μην διαφωνούν επί της αρχής. "Οι Γερμανοί δεν έχουν ένσταση να δοθούν περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό, αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν οι ίδιοι περισσότερα. Δεν τους πειράζει πώς θα γίνει η κατανομή των κονδυλίων, αλλά η δική τους συνεισφορά να μην αυξηθεί", εξηγούσε στο protothema.gr πηγή της ελληνικής αποστολής. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο τέλος οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν περισσότερα, καθώς το παζάρι είναι σε εξέλιξη και με άλλες χώρες, για άλλα θέματα. Και αυτό το παζάρι θα ολοκληρωθεί στο εξαιρετικά δύσκολο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, με την Ελλάδα να στέλνει το μήνυμα ότι δεν συναινεί να δοθούν απλώς ενισχύσεις στην Ουκρανία χωρίς αντίστοιχη αύξηση κονδυλίων για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές.

Τα ενεργειακά

Ένα από τα θέματα που η Ελλάδα θέλει να κρατήσει ψηλά, πάντως, στη νέα σχέση με τη Γερμανία είναι τα ενεργειακά και η προοπτική συνεργασίας, με όχι το project του Greek Aegean, ενός διασυνδετηρίου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκκινεί από την Ελλάδα και θα φτάνει ως τη Νότια Γερμανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Γερμανοί απέδωσαν στη χώρα μας τα εύσημα για τον ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του υπογράμμισε το υπό συζήτηση project.

"Στις συζητήσεις μας, ξεχωριστή θέση είχε και η γεωστρατηγική σημασία του πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, μεταξύ νότιας και βόρειας Ευρώπης, συνδέοντας χώρες που έχουν μεγάλη παραγωγή αιολικής ενέργειας, κυρίως τον χειμώνα, όπως η Γερμανία, με αυτές που παράγουν πολλή ηλιακή ενέργεια κυρίως το καλοκαίρι, όπως η Ελλάδα.Είναι ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και έναν τομέα με πολλές προοπτικές για κοινές δράσεις μεταξύ των χωρών μας", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Tags
Back to top button