Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σέρβος Αντιπρόεδρος: Οι ΗΠΑ θα συντρίψουν τις χώρες που λαμβάνουν ρωσικό φυσικό αέριο προκαλώντας πολιτική αποσταθεροποίηση

Σύμφωνα ουσιαστικά με τον Σέρβο Αντιπρόεδρο και πιθανόν τον  πρόεδρο Α. Βούτσιτς, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να συντρίψουν τις χώρες που έχουν λάβει ρωσικό αέριο, να τις υπονομεύσουν και να αλλάξουν τα καθεστώτα τους για να είναι πιο πιστές. Αυτό περιλαμβάνει χώρες όπως η Γεωργία, η Σλοβακία και άλλες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι «δεν έχει πολλά καλά νέα» σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της ρωσο-σερβικής εταιρείας Oil Industry of Serbia (NIS)".

Ο ίδιος είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Οικονομικές Υποθέσεις Χοσέ Φερνάντεθ.

"Φυσικά, δεν έχω πολλά καλά νέα για τους πολίτες της Σερβίας, αλλά η Σερβία θα διατηρήσει τη σταθερότητα και την ενεργειακή της ασφάλεια», έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε τη συνομιλία τους «ανοικτή, ειλικρινή και εύκολη», τονίζοντας ότι, μεταξύ άλλων θεμάτων διμερούς συνεργασίας, συζήτησαν τις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα.

Ο Σέρβος πρόεδρος υποσχέθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες αργότερα.

Ο αντιπρόεδρος της Σερβίας Α.Βούλιν ανέφερε ως εκβιαστικά τα σχέδια των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις κατά της σερβικής εταιρείας πετρελαίου ( είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στα Βαλκάνια, η οποία δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, παραγωγή και διύλιση πετρελαίου και φυσικού αερίου) και διαθέτει διυλιστήριο πετρελαίου στην πόλη Pancevo κοντά στο Βελιγράδι και ένα δίκτυο με περισσότερα από 400 πρατήρια καυσίμων.

Η σερβική NIS ανήκει κατά 50% στη Gazprom Neft και ένα άλλο 6% στην Gazprom και η Σερβία έχει περίπου το 30% των μετοχών.

Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να επιβάλει σύντομα κυρώσεις κατά της εταιρείας NIS.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Βελιγράδι σχεδιάζει να συζητήσει με τη Μόσχα την αγορά μέρους του μεριδίου της.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Σέρβος ηγέτης είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ.

"Τα δύο μέρη συμφώνησαν να οργανώσουν μια συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων και από τις δύο χώρες μετά την εμφάνιση επίσημων πληροφοριών για κυρώσεις" ανέφερε ο Βούτσιτς σε δήλωση.

Ο αντιπρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βουλίν δήλωσε ότι τα σχέδια των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις κατά της εταιρείας ΝIS συνδέονται με μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στη Σερβία να επιβάλει περιορισμούς στη Ρωσία.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία, Κρίστοφερ Χιλ , σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου Blic, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, είπε ότι "δεν ήθελε να κάνει εικασίες για κυρώσεις, αλλά έδειξε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η σερβική εταιρεία NIS, το πιο σημαντικό διυλιστήριο στη Σερβία, πωλήθηκε στους Ρώσους, και ότι το θέμα εξετάστηκε προσεκτικά.

Τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι δεν στρέφεται κατά της Σερβίας, «και σίγουρα όχι κατά της σερβικής οικονομίας». "Είναι μια προσπάθεια να αρνηθούμε πραγματικά στη Ρωσία την ικανότητα να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας σερβικά χρήματα.

Θα δούμε πώς θα γίνει αυτό. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το εξετάζουμε πολύ προσεκτικά, ώστε να μην δημιουργήσουμε προβλήματα τη σερβική οικονομία», είπε ο Χιλ.

Ο Αμερικανός ότι "η Σερβία έχει από καιρό διατηρήσει μια ανεξάρτητη στάση, την οποία «κάποιοι θα έλεγαν άνιση εξωτερική πολιτική που στέλνει ένα συγκεχυμένο μήνυμα», αλλά ότι είναι ικανοποιημένος που η Σερβία έχει αναπτύξει μια σχέση με την Ουκρανία και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη βοήθεια της Ουκρανίας με διάφορους τρόπους , συμπεριλαμβανομένου του πιο σημαντικού, ανθρωπιστικού”.

Ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας και ΗΠΑ έχει φτάσει στα Βαλκάνια και την ΕΕ, προκαλώντας τεράστια προβλήματα, αφού το υγροποιημένο αμερικανικό αέριο είναι ακριβό, ωθώντας σε μεγάλη αύξηση των τιμών των αγαθών και πολιτική αποσταθεροποίηση των χωρών της Ευρώπης.   

   

Tags
Back to top button