Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Σέλερι: Τι προσφέρει στην υγεία μας; - Τι πρέπει να προσέχουμε

Πολλοί μπερδεύονται και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το σέλερι από το σέλινο. Έχουν παρόμοια ονομασία, αλλά δεν είναι τα ίδια λαχανικά.

Το σέλερι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο, τον μαϊντανό και τον μάραθο. Το κοτσάνι του είναι σαρκώδες, μακρύ και τραγανό και χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες.

Στο σέλινο τα κοτσάνια δεν τα τρώμε, αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για το άρωμά τους. Αντίθετα, τρώγονται τα φύλλα του και αρωματίζουν σούπες και άλλα φαγητά.

Το κοτσάνι του κόβεται σε φέτες συνήθως και συνοδεύει αυγοσαλάτες, τονοσαλάτες, ή τρώγεται και σκέτο σε μπαστουνάκια (όπως περίπου το καρότο).

Το σέλερι (celery) είναι η πιο γνωστή παγκοσμίως ποικιλία με μεγάλα σαρκώδη κοτσάνια τα οποία είναι και αυτά που χρησιμοποιούνται καθώς είναι πιο γευστικά σε αντίθεση με τα φύλλα που είναι πικρά.

Σέλερι: Οφέλη για την υγεία

Ευρέως αναγνωρισμένο ως ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, το σέλερι είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή δεδομένου του χαμηλού αριθμού θερμίδων. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για όσους στοχεύουν στην απώλεια βάρους, ή τη διατήρηση της υγιούς πέψης.

Άλλα βασικά οφέλη του σέλερι περιλαμβάνουν:

Πρόληψη του καρκίνου

Το σέλερι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά. Αυτά περιλαμβάνουν γνωστές ποικιλίες, όπως φλαβονοειδή και βιταμίνη C, καθώς και λουνουλαρίνη (lunularin) και βεργαπταίνη (bergapten). Αυτά και άλλα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες, που συμβάλλει στον καρκίνο.

Διαχείριση αρτηριακής πίεσης

Είναι πλούσιο σε ένα φυτοχημικό γνωστό ως φθαλίδες (phthalides). Αυτή η ένωση πιστεύεται ότι χαλαρώνει τους ιστούς του τοιχώματος της αρτηρίας, οπότε ευνοεί την υγιή ροή του αίματος. Αυτή η αυξημένη ροή αίματος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Οι συμμετέχοντες σε μια σχετική έρευνα, που περιελάμβανε εκχύλισμα από σπόρους του, παρουσίασαν μειώσεις τόσο στην συστολική, όσο και στη διαστολική τους αρτηριακή πίεση.

Πρόληψη και θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα από τους σπόρους του, γνωστό ως L-3-n-βουτυλοφθαλίδιο (L-3-n-butylphthalide), βελτιώνει τόσο τη γνωστική επάρκεια, όσο και την μνήμη. Αυτό το εκχύλισμα θα μπορούσε να διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο τόσο στην θεραπεία του Αλτσχάιμερ, όσο και στην πρόληψη της εξέλιξής του.

Σέλερι: Θρεπτικά συστατικά

Περιέχει υψηλά επίπεδα πολλών τύπων αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών. Αυτά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες κι έτσι περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Είναι καλή πηγή στα εξής:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Κ
  • Κάλιο
  • Φολικό οξύ

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα (ένα φλιτζάνι):

  • Θερμίδες: 14
  • Πρωτεΐνη: Λιγότερο από 1 γραμμάριο
  • Λίπος: Λιγότερο από 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
  • Ίνες: 1,6 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 1 γραμμάριο

Σέλερι: Τι πρέπει να προσέξετε

Σε υπερβολικές ποσότητες, το σέλερι μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ή αέρια (μετεωρισμός) σε μερικούς ανθρώπους. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να προέρχονται από τα υψηλά επίπεδα μαννιτόλης (mannitol) στο σέλερι, τα οποία έχουν συνδεθεί επιστημονικά με γαστρεντερικά προβλήματα.

Tags
Back to top button