Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Σε τι θερμοκρασία πρέπει να φτάνει το κρέας για να είναι ασφαλές (βίντεο)

Είναι γνωστό ότι αν δεν μαγειρευτεί σωστά το κρέας, τότε μπορεί να γίνει αιτία για επικίνδυνες επιπλοκές υγείας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε σε ποια επίπεδα πρέπει να φτάνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό κάθε ξεχωριστού κομματιού από κρέας, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι έχουν εξοντωθεί όλοι οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.


Ασφαλείς ελάχιστες θερμοκρασίες μαγειρέματος

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω λίστα και ένα ειδικό θερμόμετρο μαγειρέματος για να διασφαλίσετε ότι το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και άλλες τροφές φτάνουν σε ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία, όταν τις μαγειρεύετε.

Θυμηθείτε, δεν μπορείτε να καταλάβετε εάν το κρέας έχει μαγειρευτεί με ασφάλεια απλά και μόνο από την εξωτερική του όψη. Πολλά κρέατα μπορεί να μοιάζουν “ροζ” στην εμφάνιση, αλλά να έχουν μαγειρευτεί σωστά, ή και το αντίθετο.

Γιατί ο χρόνος ξεκούρασης είναι σημαντικός


Αφού αφαιρέσετε το κρέας από την ψησταριά, τον φούρνο, ή άλλη πηγή θερμότητας, αφήστε το να “ξεκουραστεί” για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα δείτε να αναγράφεται στην λίστα (παρένθεση). Κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάπαυσης, η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή ή συνεχίζει να αυξάνεται, καταστρέφοντας τα επιβλαβή μικρόβια.

Ένα παράδειγμα με ειδικό θερμόμετρο για την μέτρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας στο μαγειρεμένο κρέας

Κιμάδες και ανάμεικτα κρέατα

  • Μοσχάρι, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί: 71 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
  • Γαλοπούλα, κοτόπουλο: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

Φρέσκο μοσχάρι, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί

  • Μπριζόλες, ψητά, παϊδάκια: 63 °C (3 λεπτά χρόνος ξεκούρασης)

Πουλερικά

  • Κοτόπουλο, γαλοπούλα (ολόκληρα): 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
  • Στήθος πουλερικών: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
  • Μπούτια και φτερούγες πουλερικών: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
  • Πάπια: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
  • Γέμιση μέσα σε πουλερικά: 74 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

Χοιρινό

  • Φρέσκο χοιρινό: 63 °C (3 λεπτά χρόνος ξεκούρασης)

Αυγά

  • Φαγητά με αυγά: 72 °C (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

Θαλασσινά

  • Ψάρια: 63 °C ή μαγειρέψτε μέχρι η σάρκα να αποσπάται εύκολα με ένα πιρούνι(καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
  • Γαρίδες, αστακός και καβούρια: Μαγειρέψτε μέχρι η σάρκα να είναι “αδιαφανής” (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)
  • Μύδια και στρείδια: Μαγειρέψτε μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα (καθόλου χρόνος ξεκούρασης)

iatropedia.gr

Tags
Back to top button