
Οι εξελίξεις τρέχουν με αστραπιαία ταχύτητα αναφορικά με την επαπειλούμενη κλιμάκωση της κρίσης ΗΠΑ-Ιράν
Το Ιράν θέτει σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας τις πυραυλικές δυνάμεις του
Ώρες αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε για «βομβαρδισμούς άνευ προηγουμένου» εάν το Ιράν αρνηθεί να διαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία,
Σύμφωνα με τους Tehran Times, ο στρατός του Ιράν έχει ενεργοποιήσει πυραύλους ικανούς να πλήξουν θέσεις που συνδέονται με τις ΗΠΑ παγκοσμίως.
«Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς τους πυραύλους είναι έτοιμοι για εκτόξευση και βρίσκονται σε υπόγειες εγκαταστάσεις διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, σχεδιασμένες να αντέχουν σε αεροπορικές επιδρομές», ανέφερε η έκθεση.
Ηρεμία πριν την καταιγίδα; Οι νέοι δασμοί του Τραμπ κλυδωνίζουν τις αγορές!
Το τελεσίγραφο του Τραμπ
Σε συνέντευξή του στο NBC News την Κυριακή, ο Τραμπ εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση, λέγοντας: "Εάν δεν κάνουν συμφωνία, θα υπάρξουν βομβαρδισμοί. Θα είναι βομβαρδισμοί που δεν έχουν ξαναδεί".
Πέρα από τις στρατιωτικές απειλές, πρότεινε επίσης την εκ νέου επιβολή δευτερευόντων κυρώσεων στο Ιράν και τους εμπορικούς του εταίρους. Η τελική απόφαση για αυτά τα οικονομικά μέτρα, είπε, θα εξαρτηθεί από την απάντηση της Τεχεράνης τις επόμενες εβδομάδες.
Οι πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν
Αναφορές από τους Tehran Times αναφέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν έχουν θέσει πυραύλους σε υψηλή ετοιμότητα ως απάντηση στην πιθανή κλιμάκωση.
Αυτοί οι πύραυλοι λέγεται ότι έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια για να στοχεύουν θέσεις που σχετίζονται με τις ΗΠΑ παγκοσμίως, εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για μια στρατιωτική αντιπαράθεση.
Υπενθυμίζεατι ότι κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης του 2015 (JCPOA), κοινώς γνωστό ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Η συμφωνία, που είχε σχεδιαστεί για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων, εγκαταλείφθηκε υπό την κυβέρνηση Τραμπ, οδηγώντας σε αυξημένες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
Ενώ ο Τραμπ έχει εκφράσει την προθυμία του να επαναδιαπραγματευτεί, επιμένει ότι το Ιράν πρέπει πρώτα να επιδείξει σαφή δέσμευση για τον περιορισμό των πυρηνικών του φιλοδοξιών.
Απειλεί όλον τον πλανήτη ο Τραμπ! Πυρ και μανία με τον Πούτιν-Αν δεν υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία, έρχονται δασμοί στο ρωσικό πετρέλαιο
Το Ιράν λέει όχι στις άμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν απάντησε στις δηλώσεις του Τραμπ σε δήλωση που μεταδόθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο άμεσων διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον, αναγνώρισε ότι οι έμμεσες συνομιλίες, με μεσολάβηση μέσω του Ομάν, θα μπορούσαν να συνεχιστούν.
"Ο ανώτατος ηγέτης τόνισε επίσης ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν. Δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, είναι η απιστία τους που μας έχει προκαλέσει προβλήματα μέχρι στιγμής. Πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη όσον αφορά τις αποφάσεις και ελπίζω ότι αυτό θα υλοποιηθεί", είπε ο Pezeshkian, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
"Πρόβα τζενεράλε" η κοινή Άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ "Juniper Oak" το 2023
Άποψή μας είναι ότι τα πάντα είναι έτοιμα για επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν εδώ και δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα στην Κοινή άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ με την , έγινε λεπτομερειακή προσομοίωση επίθεσης κατά του Ιρά.ν
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot, 6.400 Αμερικανοί στρατιώτες συμμετείχαν στην άσκηση, εκ των οποίων 450 αποτελούσαν την χερσαία δύναμη και οι άλλοι επέβαιναν στο αεροπλανοφόρο USS George HW Bush.
Στην άσκηση μετείχαν βομβαρδιστικά B-52 και πολεμικά αεροσκάφη F-35, F-15, F-16 και F-18.
Συνολικά 142 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα, συμμετείχαν στην άσκηση.
Η φοβισμένη Ευρώπη φαίνεται να ξυπνά επιτέλους από τον στρατιωτικό της ύπνο
Η εμπλοκή Ισραήλ- Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου
Άποψή μας είναι πως σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν, ο Τράμπ τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, δεν θα επιχειρήσει να εμπλέξει τις Αραβικές χώρες του Κόλπου άμεσα, κάνοντας χρήση των Αμερικανικών βάσεων σε αυτές, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα Ιρανικά αντίποινα σε αυτές.
Εντούτοις πιστεύουμε πως είναι πάρα πολύ πιθανό να εμπλακούν μυστικά στην επίθεση, εκτός από Ισραήλ και άλλες χώρες, όπως Μ.Βρετανία από τις βάσεις της στην Κύπρο, αλλά και η Ελλάδα μέσω της Σούδας κυρίως, καθώς και η Τουρκία μέσω της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ και του ραντάρ του Κιούρετσικ.
Από τις προαναφερθείσες χώρες, η μόνη που μοιράζεται σύνορα με το Ιράν είναι η Τουρκία, η οποία εκτιμούμε πως θα ζητήσει γενναία ανταλλάγματα προκειμένου να επιτρέψει στις ΗΠΑ να κάνουν χρήση του εναερίου χώρου της για προσβολές κατά του Ιράν.
Κλείνοντας επισημαίνουμε πως δεν είναι προς το συμφέρον Ελλάδας και Κύπρου να διεξαχθεί στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν, ή αν αυτή πραγματοποιηθεί, μας συμφέρει η Τουρκία να αρνηθεί να συμμετάσχει.