Σε βέρντιγκο βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας-Μ.Βρετανίας μετά την ακύρωση από πλευράς Σούνακ της προγραμματισμένης του συνάντησης με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τους Τούρκους να επιχαίρουν.
Δυσαρέσκεια Μητσοτάκη από το "άδειασμα" Σούνακ
Η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου ακυρώθηκε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter ότι ήταν απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.
Παράλληλα ο Μητσοτάκης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του, γράφοντας στο Χ πως όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων, "καρφώνοντας" τον Σούνακ, ότι απέφυγε την συζήτηση επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στο σπίτι τους, στην Ελλάδα, από το Βρετανικό Μουσείο.
Ο τουρκικός "δάκτυλος"
Πέραν του θέματος της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα,εκτιμούμε πως η ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών θα περιελάμβανε διάφορα θέματα Διεθνούς πολιτικής και σχέσεων, με την πρόσφατη στήριξη της Μ.Βρετανίας στο τουρκικό αίτημα για αγορά 40 μαχητικών Eurofighter να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο κατά την εκτίμησή μας το γεγονός ότι ο Τούρκος ΥΠΑΜ, λίγες ημέρες νωρίτερα κατέθεσε επίσημα πρόταση αφοράς των εν λόγω αεροσκαφών στον Βρετανό ομόλογό του, ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για το TFX και Eurofighter.
Τουρκικό ΜΜΕ ανέφερε ότι μετά την υπογραφή της συνεργασίας των δύο κρατών, θα έχουμε στενή συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, τον εντοπισμό κοινών εκπαιδευτικών ασκήσεων στην Μεσόγειο, με επιχειρήσεις υποστήριξης ασφαλείας γύρω από τη Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζουμε ότι βρετανική κατασκευάστρια κινητήρων Rolls-Royce και ο τοπικός της συνεργάτης Kale εργάζονται στον κινητήρα για το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς ΤF-X (KAAN), τοπρωτότυπο του οποίου αναμένεται να εκτελέσει την πρώτη του πτήση τον Δεκέμβριο του 2023.
Εκτίμησή μας δε είναι επειδή ο Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα είναι προβλέψιμος λόγω συμβολισμών που θέλει να προσδώσει στις κινήσεις του, ότι είναι πάρα πολύ πιθανό, η πρώτη πτήση του KAAN να πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα έναρξης των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα.
Η επαναχάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας και η σύγκλιση με την Τουρκία
Μ. Βρετανία μετά το Brexit έχει επαναπροσδιορίσει την εξωτερική της πολιτική, αφού πλέον δεν δεσμεύεται από τις Βρυξέλλες και την ΕΕ.
Αυτό της προσδίδει μία μεγάλη δυνατότητα ευελιξίας και χάραξης αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής στα πλαίσια πάντοτε του ΝΑΤΟ και της ιδιαίτερης σχέσης της με τις ΗΠΑ.
Η Κύπρος είναι το νησί εκείνο το οποίο φιλοξενεί τις μοναδικές βάσεις της Μ. Βρετανίας, προκειμένου αυτή να ασκεί κάποιας μορφής ελέγχου σε Μ. Ανατολή και ΝΑ Μεσόγειο, ενώ παράλληλα μαζί με Ελλάδα και Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη της Μεγαλονήσου.
Η Τουρκία του Ερντογάν δεν ανήκει στην ΕΕ και διατηρεί άσχημες σχέσεις με τις ΗΠΑ, με τις οποίες όμως η Μ.Βρετανία έχει προνομιακή σχέση.
Στον αντίποδα η Κύπρος είναι ίσως η πρώτη φορά που έχει πλησιάσει τόσο πολύ τις ΗΠΑ και αντίστροφα. Το αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, αφού πλέον οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βαίνουν από το καλό στο καλύτερο.
Παράλληλα η ΕΕ στηρίζει τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου έναντι της τουρκικής επιθετικής στάσης στη ΝΑ Μεσόγειο
Η Τουρκία τέλος επιθυμεί ως λύση για το Κυπριακό την δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών στην Μεγαλόνησο με δική του ΑΟΖ το καθένα, αποβλέποντας στον προσπορισμό και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που φιλοξενούνται στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.
Επίσης η Τουρκία έχει "απλωθεί" σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρμο Καραμπάχ, ενώ τελεί σε μια ιδιόμορφη διπλωματική απομόνωση από τη Δύση. Παράλληλα έχει προσεγγίσει πολύ Ρωσία-Ιράν και Κίνα, ενώ παράλληλα διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στην Αφρική, έχοντας δημιουργήσει στρατιωτική και πολιτικοοικονομική συνεργασία με χώρες όπως η Σομαλία, Αιθιοπία, Ουγκάντα, Νίγηρας, Κένυα.
Ο Ερντογάν έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για τη χώρα του την οποία επιχειρεί να ανάγει σε κέντρο του "Τουρκισμού" και ηγέτιδα δύναμη των χωρών της Κεντρικής Ασίας.
Παράλληλα έχει άριστες σχέσεις με Κατάρ, Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν -Ουκρανία πρωτίστως και με Κόσσοβο, Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη δευτερευόντως.
Τέλος η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα έβλεπε με καλό μάτι την Βρετανική συνδρομή, κάτι που αποδεικνύεται από την συμβολή της Rolls-Royce στην κατασκευή του κινητήρα του τουρκικού μαχητικού ΚΑΑΝ.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Τουρκία γενικά θα λέγαμε ότι χρειάζεται την Μ. Βρετανία για απόκτηση γνώσης και πολεμικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και αιχμής, η δε Μ, Βρετανία μπορεί να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως χώρα όχημα έτσι ώστε να επανακάμψει μέσω αυτής στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, αρχής γενομένης από την ΝΑ Μεσόγειο.