Τα ανθρωπόμορφα ρομπότ όπως το Optimus και το Phoenix, όταν ολοκληρωθούν θα μπορούν να καταλαβαίνουν τι θέλουμε, θα καταλαβαίνουν πώς δουλεύει ο κόσμος και θα έχουν ικανότητες να εκτελούν διαφόρων ειδών εργασίες. Δεκάδες ακόμα εταιρίες αναπτύσσουν παρόμοια τεχνολογία σε όλο τον κόσμο. Από εργασίες σε εργοστάσια μέχρι τις δουλειές του σπιτιού, κάποια μέρα τα ρομπότ θα μας απαλλάξουν από όλα όσα δε θέλει να κάνει ο άνθρωπος, βαρετές, επικίνδυνες, επαναλαμβανόμενες εργασίες.
Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει άλματα προόδου το τελευταίο διάστημα και αυτό σημαίνει πως η ανάπτυξη των ανθρωποειδών ρομπότ επιταχύνεται. Οι ειδικοί πιστεύουν πως μόλις μέσα σε μία δεκαετία, θα είναι ικανά να αναλάβουν μία πληθώρα εργασιών.
Οι ΗΠΑ επενδύουν σε ένα στρατό από ρομπότ για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας
Σε αντίθεση με το ChatGPT και παρόμοιες AI, τα ανθρωποειδή ρομπότ πρέπει να πλοηγούνται στον πραγματικό κόσμο και πρέπει να καταλάβουν τη σχέση των αντικειμένων με τον κόσμο. Εργασίες που δε χρειάζονται καμία εξειδίκευση για τους ανθρώπους, είναι σημαντικά κατορθώματα για τα ρομπότ. Ένα παράδειγμα είναι η δοκιμή του ρομπότ Phoenix στην οποία έβαζε ρούχα σε πλαστικές σακούλες.
Τα ρομπότ όμως έχουν το πλεονέκτημα πως μπορούν να εκπαιδευτούν σε προσομοιώσεις. Η κατασκευάστρια του Phoenix, Sanctuary, κατέγραψε τη συγκεκριμένη εργασία και έπειτα την ψηφιοποίησε. Η AI έπειτα εκπαιδεύτηκε σε εικονικό περιβάλλον. Μετά από εκατομμύρια δοκιμές, όταν η AI είναι έτοιμη, ξεκινούν οι δοκιμές στον πραγματικό κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο το Phoenix εκπαιδεύτηκε να κάνει 20 διαφορετικές εργασίες.
Προβλέπεται πως τα ρομπότ θα ξεκινήσουν με συγκεκριμένες εργασίες που απευθύνονται σε επιχειρήσεις. Ένα ρομπότ που θα μπορεί να εκτελέσει τις εργασίες του σπιτιού θα έρθει αργότερα. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να δώσουμε στα ρομπότ μία αίσθηση αφής, έτσι ώστε να ξέρει πόση πίεση μπορεί να ασκήσει σε ένα αντικείμενο.