«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι τα εργοστασιακά και σφραγισμένα μελάνια τατουάζ μπορούν να φιλοξενήσουν αναερόβια βακτήρια, που είναι γνωστό ότι ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με χαμηλό οξυγόνο, όπως το επιδερμικό στρώμα του δέρματος, μαζί με τα αερόβια βακτήρια» διευκρίνισε ο ερευνητής Δρ Seong-Jae (Peter) Kim, μικροβιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Τοξικολογικής Έρευνας του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. «Αυτό υποδηλώνει ότι τα μολυσμένα μελάνια τατουάζ θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης και από τους δύο τύπους βακτηρίων», πρόσθεσε. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο, το περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.
Σύμφωνα με τον Δρα Kim, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης των μελανιών για βακτήρια και μικροοργανισμούς, σύμφωνα με το
Οπαδός του Παναθηναϊκού έκανε τατουάζ τον Ναν χωρίς τα 3 δόντια!
Στόχος των ερευνητών στην παρούσα μελέτη ήταν να μετρήσουν την επικράτηση των μικροβιακών μολυσματικών παραγόντων στα μελάνια τατουάζ στην αμερικανική αγορά. Για τη διενέργεια της μελέτης και σε πρώτη φάση, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε έναν τυπικό επωαστήρα και έναν αναερόβιο θάλαμο, για να ελέγξει τα διαλύματα μελανιών για την ενδεχόμενη ύπαρξη βακτηρίων. Αντίστοιχα, ο επωαστήρας χρησιμοποιήθηκε για την αναζήτηση αερόβιων βακτηρίων, τα οποία χρειάζονται οξυγόνο για να αναπτυχθούν. Ο αναερόβιος θάλαμος παρείχε τις συνθήκες ιδανικές για τα βακτήρια που δεν χρειάζονται οξυγόνο.
«Και οι δύο τύποι βακτηρίων, και τα αερόβια -όσα χρειάζονται το οξυγόνο- και τα αναερόβια -όσα δεν χρειάζονται το οξυγόνο- μπορούν εξίσου να μολύνουν τα μελάνια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν» εξήγησε ο Δρ Kim.
Έπειτα, οι επιστήμονες εξέτασαν 75 μελάνια τατουάζ από 14 κατασκευαστές. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι περίπου το 35% των μελανιών τατουάζ ή μόνιμου μακιγιάζ που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μολυσμένα με βακτήρια. Ωστόσο, η μόλυνση από αυτά τα βακτήρια δεν υπήρξε η μόνη ανησυχία, σύμφωνα με τον Δρα Kim. Όπως επισημαίνει, επιπλοκές, όπως φλεγμονώδεις και αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς και τοξικές αντιδράσεις, αποτελούν μερικούς από τους περαιτέρω κινδύνους.
«Υπό το φως των αποτελεσμάτων της μελέτης μας, θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης αυτών των προϊόντων για τη διασφάλιση της μικροβιακής ασφάλειας των μελανιών τατουάζ» δήλωσε ο Δρ Kim.
Η επιστημονική του ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται σε δύο μέτωπα. Αρχικά, οι επιστήμονες θα επιδιώξουν να αναπτύξουν ταχύτερους, ακριβέστερους και λιγότερο ενεργοβόρους τρόπους ανίχνευσης μικροβίων σε μελάνια τατουάζ. Σχεδιάζουν επίσης να εξετάσουν βαθύτερα την ποικιλομορφία των μικροβιακών μολυσματικών παραγόντων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη μόλυνση των προϊόντων.