Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε καλό κλίμα η 4η συνάντηση για ΜΟΕ με τον Δένδια να υπενθυμίζει 12 νμ στο Αιγαίο και παραβίαση της Λωζάννης από την Άγκυρα

Σε αρκετά καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα η 4η Στρατιωτική Συνάντηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών οι οποίες συναντήθηκαν μετά από 2 χρόνια με το κλίμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να είναι όπως επεσήμανε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την Σχολή Εθνικής Άμυνας βελτιωμένο.

Ξεκίνησε η ρωσική επίθεση στο νότιο μέτωπο-Σφαγή Ουκρανών στο Μπαχμούτ-Εξοντώθηκαν ολόκληρες μονάδες και μισθοφόροι ΗΠΑ-Αυστραλίας (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Yaşar Güler δέχθηκε τον Πρέσβη Χάρη Λαλάκο, Γενικό Γραμματέα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και Σύμβουλο του Υπουργού Άμυνας και τη συνοδευτική του αντιπροσωπεία» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσαν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που ήθελαν να τίθενται στο τραπέζι θέματα όπως των NAVTEX, τονίζοντας πως οι συνομιλίες αφορούν κατάρτιση δραστηριοτήτων ΜΟΕ για το 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό, κατάλογο που καταρτίσθηκε το 2010 όπως για παράδειγμα:

·         Οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων,

·         Ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών,

·         Ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών παραμεθόριων μονάδων,

·         Τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων Λάρισας- Εσκί Σεχίρ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως: «Ελληνική Αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Άγκυρα όπου σήμερα θα διεξάγει συνομιλίες με την αντίστοιχη Τουρκική, αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων καθώς και το θετικό κλίμα είναι αισιόδοξες εξελίξεις για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα προσέρχεται στο διάλογο με αυτοπεποίθηση αλλά κυρίως χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα» ενώ διέψευσε δημοσίευμα της Χουριέτ ότι στα Μέτρα που συζητήθηκαν συμπεριλαμβανόταν και το θέμα των NAVTEX τονίζοντας: Το διαψεύδω κατηγορηματικά ότι είναι οτιδήποτε τέτοιο που αναφέρετε στην εν λόγω εφημερίδα μέσα, στις εν λόγω συζητήσεις. Είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως έχουν περιγραφεί σε κατάλογο από το 2010 και συζητούνται από τις δύο αντιπροσωπείες και δεν υφίσταται τίποτα από αυτά, τα οποία αναφέρονται σε αυτό το δημοσίευμα. Θέλω να γίνει σαφές».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον χαιρετισμό του σε ημερίδα της Σχολής Εθνικής Άμυνας μίλησε για την Συνθήκη της Λωζάννης θέτοντας και θέμα μη τήρησης από την πλευρά της Τουρκίας του άρθρου 14: «Οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας και οποιαδήποτε σοβαρή ελπίδα για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας, 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να θεωρεί απολύτως δεδομένες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης, όπως επίσης και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και όλα αυτά, μέσα στο ευρύτερο, προφανώς αποδεκτό από όλους, πλαίσιο των αρχών του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ή για να το εξηγήσω verbatim, για να μην  υφίστανται οιεσδήποτε παρεξηγήσεις: Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαλόγου οιασδήποτε χώρας. Αυτό άλλωστε είναι και το θεμέλιο της ξεκάθαρης στάσης που πήρε η χώρα μας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με αυτόν τον τρόπο εξηγήσαμε προς την ελληνική κοινωνία την σαφήνεια και την ορθότητα της θέσης μας.

Είναι λοιπόν εξαιρετική ευκαιρία να υπάρξει μια βαθιά συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης, ειδικά στο πλαίσιο της Σχολής Εθνικής Αμύνης. Μιας Συνθήκης παρεμπιπτόντως που ορισμένα άρθρα της δεν έχουν τηρηθεί και μπορώ να σας αναφέρω το άρθρο 14 π.χ. που αφορά τα δικαιώματα των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου και το καθεστώς διακυβέρνησης των νησιών αυτών.

Η συζήτηση αυτή νομίζω όχι μόνο προάγει τη γνώση, αλλά προάγει και την ευρύτερη αντίληψη της βασικότητας της Συνθήκης αυτής για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας».

Αυτά τα είπε ο Νίκος Δένδιας ενώ χθες από την Χίο είχε υπενθυμίσει το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο: «Θα μου επιτρέψετε με την ευκαιρία να πω ότι είναι νομικά παράδοξοι, περίεργοι, οι ισχυρισμοί ότι δήθεν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επικάθηνται επί ασιατικής υφαλοκρηπίδας. Η Χίος, όπως και όλα τα νησιά μας, έχουν τα δικαιώματα που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και χωρικά ύδατα μέχρι 12 μίλια».

Το επόμενο σημαντικό βήμα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση συμφωνήθηκε να γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Tags
Back to top button