Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σε δύο σκέλη χωρίζεται το επικίνδυνο σχέδιο του Ερντογάν για την ΑΟΖ με Συρία

Η επιβεβαίωση των σχεδιασμών της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Συρία προκάλεσαν αναστάτωση και προβληματισμό σε Λευκωσία και Αθήνα. Ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι η χώρα του «θα συνάψει συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση», δίνοντας επίσημο χαρακτήρα σε όσα έλεγαν τις τελευταίες μέρες Τούρκοι αναλυτές.

Βαράνε τα ταμπούρλα του πολέμου-Ο υιός του Ερντογάν οργανώνει μεγάλη συγκέντρωση για την στρατιωτική κατάληψη του Ισραήλ

Το σενάριο ήταν πιθανό από την πρώτη στιγμή που έπεσε το καθεστώς Άσαντ. Ο Ερντογάν βρέθηκε ξανά στην πρώτη γραμμή της γεωπολιτικής σκακιέρας και αξιοποιώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που απέκτησε, άρπαξε την ευκαιρία για να προωθήσει διαχρονικές απαιτήσεις. Ανάμεσα σε αυτές ο καθορισμός ΑΟΖ ανάμεσα στη χώρα του και την Συρία.

Το σχέδιο του Ερντογάν χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι το νόμιμο και αφορά μια συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή όπου οι δύο χώρες μοιράζονται και χερσαία σύνορα. Στην προκειμένη περίπτωση τα δεδομένα είναι καθαρά, μόνο που ο Τούρκος Πρόεδρος θα χρειαστεί να περιμένει να περάσει η χώρα σε συνθήκες δημοκρατικής σταθερότητας καθώς η μεταβατική κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία.

Επικίνδυνο θεωρείται το δεύτερο σκέλος του πλάνου του Ερντογάν, στο οποίο δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα προχωρήσει. Πρόκειται για τον παράνομο καθορισμό ΑΟΖ στην περιοχή ανάμεσα στην Συρία και την Κύπρο. Σύμφωνα με τους χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας και βάσει της τουρκικής θεώρησης ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Επομένως η Άγκυρα επιδιώκει να μοιραστεί θαλάσσια σύνορα με την Συρία, μέσω περιοχών που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε αυτή τη περίπτωση η Άγκυρα παραγνωρίζει προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για αυτό και αντιδρά η Λευκωσία προβαίνοντας σε προληπτικά διπλωματικά βήματα καταγγελίας των τουρκικών επιδιώξεων. Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα, η οποία από χθες έσπευσε να επισημάνει πως πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα.

Οι Βρυξέλλες είναι ενήμερες, καθώς το ενδεχόμενο συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας. Τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσαν τους ομολόγους τους, συγκρίνοντας τα σημερινά δεδομένα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Tags
Back to top button