Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε αυτά τα στρατόπεδα μπαίνει λουκέτο - Η νέα στρατηγική Δένδια για ενίσχυση της Άμυνας

Επαφές Δένδια στο 15ο Sir Bani Yas Forum στα ΗΑΕ

Στη νέα εποχή που έπρεπε να είχε δρομολογηθεί εδώ και πολλά χρόνια, «βάζει» την άμυνα της Ελλάδας ο Νίκος Δένδιας, με αιχμή του δόρατος την ενίσχυση των στρατοπέδων στην παραμεθόριο, την ανάπτυξη drones σε κάθε μονάδα και θόλου που θα καλύπτει το σύνολο της επικράτειας. 

Το ολοκληρωμένο και καλά επεξεργασμένο σχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας λεπτομερώς την Πέμπτη στη Βουλή, ανασυντάσσει και εξορθολογίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις αυξάνοντας το αξιόμαχο και την ισχύ πυρός τους.

Διαμορφώνει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του Ελληνισμού, όπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. Ήταν επιτακτική ανάγκη ένας υπουργός Άμυνας να τολμήσει να θέσει «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και ανορθολογικής διάρθρωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όταν, μάλιστα, τα διδάγματα δύο πολέμων στην περιοχή μας είναι τρανταχτά και μας προϊδεάζουν για το τι μέλλει γενέσθαι, σύμφωνα με ειδικούς. 

Οι ανακοινώσεις του κ. Δένδια, τις οποίες υποδέχθηκαν καταρχήν θετικά οι βουλευτές όλων των κομμάτων, σηματοδοτούν ένα νέο Δόγμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά τις αναβαθμίζουν σε άλλο επίπεδο και τις κάνει - μαζί με το Ισραήλ - τις ισχυρότερες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από… 800 στρατόπεδα, περισσότερα από την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, τις ΗΠΑ. Απόρροια της αντίληψης των παλαιότερων ετών «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο, κάθε πόλη και πανεπιστήμιο», κάθε νομός και στρατόπεδα, με αποτέλεσμα αντί ο στρατός να εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας, συνέβαινε το αντίθετο. Ο στρατός να υπηρετεί τα οικονομικά μικροσυμφέροντα δυο-τριών σουβλατζίδικων, πιτσαριών, ενοικιαστών και καφετεριών. 

Ο παραλογισμός που είχε αναπτυχθεί δεν σταματάει εδώ αλλά προχωρά και στην πυκνότητα των στρατοπέδων. Στρατόπεδα στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουν πληρότητα σε στρατιώτες άνω του 100% και αυτά στην παραμεθόριο κάτω από 30%. Όταν η χώρα δέχεται απειλή στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, από τη Λήμνο, τη Σάμο έως και το Καστελόριζο, η μεγαλύτερη δύναμή της βρίσκεται αναπτυγμένη στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα. Λες και ετοιμάζεται να δεχθεί επίθεση από τους απόγονους του Ιμπραήμ στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας…

Επίσης, υπάρχουν κατά μήκος της ηπειρωτικής Ελλάδας στρατόπεδα μόνο με λίγους φαντάρους και αξιωματικούς, φαίνεται μόνο για να δικαιολογούν τον λόγο ύπαρξής τους χωρίς καμία άλλη επιχειρησιακή δυνατότητα εκτός από την κάλυψη των βαρδιών στις σκοπιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στρατόπεδο σε πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας με δυνάμει δυναμικότητα 10.000 ανθρώπων έχει μόλις 8 φαντάρους κα την μπάντα. Ουσιαστικά είναι παροπλισμένο και η ύπαρξη δεν έχει κανένα αποτύπωμα στην αμυντική ισχύ της χώρας. 

Παρόμοιες στρεβλώσεις παρατηρούνται και στη στρατιωτική δικαιοσύνη. Υπάρχουν μια σειρά από Στρατοδικεία, Ναυτοδικεία, Αεροδικεία σε πολλές πόλεις που δεν υπηρετούν καμία ανάγκη και έχουν μέσο όρο εκδίκασης υποθέσεων 5 τον χρόνο, όταν στα τακτικά δικαστήρια εκδικάζουν 25 την ημέρα. Κραυγαλέο παράδειγμα πως η χώρα έχει Ναυτοδικείο στα Γιάννενα με μέσο όρο εκδίκασης υποθέσεων 5 τον χρόνο, στο οποίο μάλιστα απασχολούνται τουλάχιστον 8 άτομα. 

Χρόνου φείδου, όταν μάλιστα η χώρα αντιμετωπίζει μια απειλή εξ ανατολών και με δύο πολέμους που μαίνονται στην περιοχή, η Ελλάδα φαίνεται πως εγκαταλείπει τη χρόνια αυτή στρεβλή αντίληψη και προχωρά σε αλλαγές που αυξάνουν την αποτρεπτική της ισχύ και την καταστούν σε θέση να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τυχόν απειλή στην κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

Δεν πέρασε απαρατήρητη και η έκκληση που απηύθυνε χθες ο Νίκος Δένδιας στους βουλευτές όλων των κομμάτων να βάλουν πλάτη στο σχέδιο του απέναντι στην παλαιοκομματική αντίληψη, κάθε πόλη και στρατόπεδο. Η μοναδική ένσταση που διατυπώθηκε ήταν πως προς συνέχιση της ίδιας μυωπικής αντίληψης που ταλαιπώρησε τη χώρα για πολλά χρόνια. 
Ευχής έργον είναι να αρθούν οι περιορισμένες επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από ορισμένους βουλευτές όσον αφορά τις ανησυχίες μικροσυμφερόντων τοπικών παραγόντων από το κλείσιμο στρατοπέδων, όπως των σουβλατζίδικων. 

Με επιδίωξη να φτιάξει τον ισχυρότερο στρατό στην ιστορία της χώρας, ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε το κλείσιμο 137 υποστελεχωμένων στρατοπέδων μέσα στο 2025 που δεν έχουν καμία προστιθέμενη αξία στον αμυντικό σχεδιασμό, τη συγχώνευση σχηματισμών και την ενίσχυση της πυκνότητας των μονάδων της παραμεθορίου με στρατιώτες, είτε στον Έβρο είτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από το 30% που είναι σήμερα, σε πρώτη φάση στο 70%. 

Μια ακόμη ριζική αλλαγή, που δείχνει και τη νέα φιλοσοφία που διαπνέει το υπουργείο Άμυνας, είναι πως κάθε μονάδα του ελληνικού στρατού θα εφοδιαστεί με drones και αντι-drone. 

Ο κ. Δένδιας δεν περιορίστηκε μόνο στον στρατό ξηράς, αλλά μίλησε και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. «Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του Ελληνισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε πως η Ελλάδα αποκτά τη δυνατότητα Αντιαεροπορικής Άμυνας σε όλη την επικράτειά της. 

Σημαντική κρίνεται εξίσου η ανάπτυξη ελληνικού δορυφόρου για την προστασία των δορυφορικών επικοινωνιών, καίριο στη σημερινή εποχή του κυβερνοπολέμου. 

Πέραν της ενίσχυσης του αξιόμαχου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, κομβικό με τις προωθούμενες αλλαγές του υπουργού Άμυνας είναι η εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων που θα διατεθούν σε επιτακτικές ανάγκες, η αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας, και κυρίως η πνοή ενός άλλου αέρα, μιας άλλης αντίληψης για τη διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων, ιδίως στον νευραλγικό τομέα της εθνικής ασφάλειας.

Ένοπλες Δυνάμεις: Σε αυτά τα στρατόπεδα μπαίνει λουκέτο - Από Αθήνα μέχρι Έβρο

Νέα δομή στις Ένοπλες Δυνάμεις ξεκινά με την «Ατζέντα 2030» και ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η οικονομία κλίμακας και σε αυτό το πλαίσιο πολλές μονάδες που τώρα είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα με μηδαμινή ή υπέρογκη επάνδρωση θα συγχωνευθούν.

Όπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» καλά πληροφορημένες πηγές, τουλάχιστον μια μονάδα μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης θα κλείσει και στην Αττική μια μονάδα με… «καμινάδα» θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με πληροφορίες, η Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) στον Πύργο, η Σχολή Μαγείρων στο Γύθειο και δομές που υπολειτουργούν σε μια σειρά από πόλεις, όπως στην Τρίπολη, τη Λαμία και την Άρτα, οδεύουν προς κατάργηση.

Στην Αττική η λίστα των «λουκέτων» περιλαμβάνει εγκαταστάσεις στο Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης αναμένεται να κλείσει εγκατάσταση αποθηκών, ενώ συγχωνεύσεις δομών που υπολειτουργούν προβλέπονται ακόμα και στον ακριτικό Έβρο.

Αναδιάταξη και συγχωνεύσεις

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, στα νησιά του Αιγαίου δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές ή λουκέτα, πλην της εσωτερικής αναδιάταξης και μετεγκατάστασης στρατιωτικών δομών. Επίσης στη Στερεά Ελλάδα μονάδα με 41 αποθήκες, εκ των οποίων οι 30 είναι άδειες, θα μεταφερθεί σε άλλο στρατόπεδο του ίδιου σχηματισμού.

Στη Μακεδονία υπάρχουν δύο μονάδες του ίδιου σχηματισμού σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα με απόσταση μόλις 200 μέτρων το ένα από το άλλο. Θα συγχωνευθούν στο ένα από τα δύο στρατόπεδα.

Σε παραμεθόρια περιοχή τρία στρατόπεδα με λίγα χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους που φιλοξενούν ισάριθμες μονάδες, ανορθολογικά υποστελεχωμένες, θα συγχωνευθούν.

Στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι μέσα στο 2025 να κλείσουν 137 στρατόπεδα και να καταργηθούν περισσότεροι από 30 σχηματισμοί, ενώ αρκετοί ακόμα θα ενοποιηθούν ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό και να ενισχυθεί η ισχύς πυρός.

Tags
Back to top button