Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση με τις τιμές του ρεύματος - «Τρέχουν» να προλάβουν τα χειρότερα

Με τρόμο παρακολουθούν τα νοικοκυριά το ανοδικό ράλι τιμών στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα ενόψει του χειμώνα την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τρόπους για να μην περάσει στους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει το in.gr, το κείμενο της επιστολής προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την παρέμβαση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας δεν μοιάζει να έπιασε τόπο με τις αυξήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές να συνεχίζονται θυμίζοντας έντονα το σκηνικού που στήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

H μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα έφτασε στις 13 Νοεμβρίου στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η μέγιστη τιμή ημέρας είναι 580 ευρώ και η ελάχιστη 108 προκαλώντας κρύο ιδρώτα στους καταναλωτές για τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου και «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση που πασχίζει να μειώσει τον πληθωρισμό αλλά δεν…

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου για τον Νοέμβριο μέχρι στιγμής, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώνεται στα 121,36 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση 32,61% σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν η μέση τιμή ήταν 91,51 ευρώ. Η αυξημένη τιμή προμηνύει αυξήσεις και στις λιανικές τιμές που καταβάλλουν οι καταναλωτές, κυρίως μέσω των «πράσινων» τιμολογίων τον επόμενο μήνα.

Έρχεται ηλεκτροσόκ στο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις! Αύξηση "μαμούθ" 150% στις τιμές χονδρικής

Το φαινόμενο «dunkelflaute»

Στελέχη εταιρειών στην ηλεκτρική ενέργεια συνομιλώντας με τον ΟΤ μιλούν για το φαινόμενο «dunkelflaute» στις αγορές. Η ακριβής μετάφραση από τη γερμανική ορολογία στην ελληνική γλώσσα είναι η «σκοτεινή νηνεμία».

Με πιο απλά λόγια όταν δεν λειτουργούν τα αιολικά πάρκα εξαιτίας της άπνοιας και τα φωτοβολταϊκά εξαιτίας της λιγοστής ηλιοφάνειας, το έλλειμμα ισχύος έρχονται να καλύψουν οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Δηλαδή τα εργοστάσια με καύσιμο το φυσικό αέριο και άλλα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι ακριβότερα.

Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια να ανεβαίνουν.

Παρέμβαση με τη γνωστή… συνταγή

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, χαρακτηρίζει (OT) «αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στις αγορές». Ερωτηθείς όμως για τον τρόπο παρέμβασης ώστε να μην επιβαρυνθούν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από τις αυξήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές είναι φειδωλός: «Το μελετάμε καθώς όπως γνωρίζετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιτρέπει παρεμβάσεις στις τιμές». Και προαναγγέλλει: «Θα παρέμβουμε και αυτή τη φορά όχι μόνο στους λογαριασμούς ρεύματος για τα νοικοκυριά αλλά και για τα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύμα και τις επιχειρήσεις».

Να σημειωθεί εδώ, πώς η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση για τη δυνατότητα λειτουργίας μηχανισμού σε έκτακτες και ακραίες μεταβολές των τιμών. Η Κομισιόν έχει δεσμευτεί να εξετάσει την ελληνική πρόταση αλλά φαίνεται πως την παρέπεμψε στις… ελληνικές καλένδες.

Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Σε περίπτωση, που υπάρξει τέτοια ανάγκη θα υπάρξει κυβερνητική στήριξη για όποιον μήνα χρειαστεί. Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες ενδεχόμενες αυξήσεις στην τιμή της χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν θα επιτρέψει το κράτος σε κανέναν να κερδοσκοπήσει», διεμήνυσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος ακουμπώντας στο βολικό «μαξιλαράκι» που ανακουφίζει το τραύμα αλλά δεν κλείνει την πληγή.

Θυμίζουμε πως στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές για τον Οκτώβριο παρουσιάζουν αυξήσεις κατά 12,9% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

Η μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 2,4% από 2,9% που ήταν τον Σεπτέμβριο δεν μπορεί να πιστωθεί ως επιτυχία της κυβέρνησης με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης να κινείται στο 1,8%.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπόσχεται στήριξη στα νοικοκυριά απέναντι στα αναμενόμενα, νέα άλματα τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιώντας την υπερφορολόγηση και τα πλεονάσματα για επικοινωνιακές αγαθοεργίες, τις οποίες προσπαθεί να βαφτίσει μεταρρυθμίσεις», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει λέγοντας πως «η κυβέρνηση, προκειμένου να μη θίξει συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας, αρνείται πεισματικά να λάβει ριζικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα υπέρ της κοινωνίας για τη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ έχει αυτή τη δυνατότητα».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος (Real FM) στις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, είπε ότι πρέπει να αξιοποιούνται όλες οι ενεργειακές δυνατότητες της χώρας, που είναι τεράστιες σε όλους τους τομείς όπως ο λιγνίτης, οι ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά φράγματα που θα αξιοποιούν τους υδάτινους πόρους, η γεωθερμική ενέργεια κλπ.

«Αυτά δεν αξιοποιούνται ή κάποια δίνονται σε ιδιώτες, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το μεγάλο ποσοστό κέρδους και αδιαφορούν για την ενεργειακή φτώχεια του λαού», συμπλήρωσε.

Tags
Back to top button