Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Σαν πολλές ομοιότητες μεταξύ της Νότιας Σινικής Θάλασσας και της ανατολικής Μεσογείου

Μια κοινή δήλωση της Ειδικής Συνόδου Κορυφής των χωρών του ASEAN (Association of South East Asian Nations) με την Αυστραλία που υπογράφεται από τους αρχηγούς των κρατών μελών, εξέφρασε με σαφήνεια την καταδίκη της επιθετικής συμπεριφοράς της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι 10 χώρες του περιφερειακού οργανισμού και οι Αυστραλοί, επιβεβαίωσαν «τη σημασία της διατήρησης και προαγωγής της ειρήνης και της σταθερότητας, της θαλάσσιας ασφάλειας, της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της διέλευσης στην περιοχή».

Σε αυτή την επίμαχη θαλάσσια περιοχή το κινεζικό Ναυτικό έχει προγραμματίσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ το αμερικανικό Ναυτικό πραγματοποίησε μέσω πολεμικού πλοίου διέλευση, πλησίον των τεχνητών νήσων που έχουν κατασκευάσει οι Κινέζοι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει βέβαια ότι ο μοναδικός ηγέτης που έλλειπε από τη σύνοδο αυτή, ήταν ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος έχει ανοίξει κανάλι επικοινωνίας με το Πεκίνο και πιθανότατα η απουσία του ερμηνεύεται ως σήμα μειωμένης σημασίας για τη Μανίλα …

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, καθώς είναι μια βασική θαλάσσια εμπορική οδός, καθώς επίσης και περιοχή που φιλοξενεί περιοχές που πιστεύεται ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Την περιοχή ή απλώς τμήματά της, διεκδικούν το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες.

Για να κάνουμε τη σύνδεση με τον τίτλο της ανάρτησης, αν στη θέση του ASEAN βάλουμε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και στην πλευρά της Κίνας την Τουρκία, οι καταστάσεις αλλά και η μεθοδολογία παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. Εκεί οι ΗΠΑ διά του Ναυτικού κάτι κάνουν… εδώ είναι λίγο προβληματικά τα πράγματα. Να βάζαμε και τη Γαλλία στη θέση της Αυστραλίας ίσως;

Tags
Back to top button